Oamenii legii au desfășurat percheziții la două centre de apel din Chișinău într-un dosar de escrocherie și spălare de bani. În acest sens, ofițerii INI și procurorii PCCOCS au reținut două persoane, care ar fi unii din organizatorii activității infracționale.
„Activitatea infracțională a fost înfăptuită de un grup criminal organizat format din cetățeni ai mai multor state începând din anul 2022. În cadrul operațiunii „Deep Fake” desfășurată anterior, în luna august curent, oamenii legii din Moldova și România au efectuat 60 de percheziții domiciliare și în oficii (inclusiv patru centre de apel) amplasate în Chișinău, Ialoveni și Ocnița.
Ulterior, în cadrul investigațiilor realizate în comun cu autoritățile competente din România, au fost stabilite alte două oficii adaptate în dependență de necesitățile activității ilicite, de unde potențialii investitori erau contactați de către membrii grupului criminal care desfășurau pseudo-funcții de reprezentanți/brokeri ai companiilor date. În cadrul conversaților de tip chat sau telefonice, suspecții aplicau tehnici/metode de manipulare pentru convingerea victimelor să investească mijloace în diverse monede, pe platformele/site-urile create în acest sens, însușite în cele din urmă în interesul grupului criminal prin realizarea unui complex de operațiuni financiare”, se arată în comunicatul emis de Poliția Națională.
Joi, 28 noiembrie, au fost efectuate percheziții în locațiile menționate, fiind stabilite 99 de persoane care activau conform planului infracțional, pe diverse „direcții” – România, Italia, Turcia, dar și țări Francofone.
Astfel, în cadrul perchezițiilor, oamenii legii au ridicat 72 de telefoane mobile, 78 blocuri de sistem, înscrisuri de ciornă, contracte de muncă și copii a diferitor acte de identitate, carduri bancare, procesoare, suporturi de memorie, cât și bani a cărei proveniență urmează a fi stabilită.
„Totodată, urmare a acțiunilor realizate au fost reținute două persoane care se prezintă a fi unii din organizatorii activității infracționale. Din materialele preliminare aflate la dispoziția oamenilor legii, a fost apreciat un venit ilicit zilnic de peste 120 000 de dolari. Preliminar, prejudiciul stabilit la moment a părților vătămate identificate, depășește suma de 20 000 000 lei”, mai transmite sursa citată.
Investigațiile penale comune continuă, în scopul identificării altor victime care au fost înșelate de acest grup infracțional și stabilirea prejudiciului cauzat, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției și garanțiile procedurale prevăzute de lege.
Amintim că joi, 28 noiembrie, presa din România a anunțat că trei bănci au fost victime ale unei fraude de amploare, suferind pierderi de aproximativ 400.000 de dolari. Infractorii au folosit bancnote falsificate pentru a înșela sistemele bancare.
Bancomatele unor bănci din București au fost încărcate cu 400.000 de dolari falși