Curs valutar
  • EUR
    19.2865
    0%
  • USD
    18.2863
    0%
  • RUB
    0.1684
    0%
  • RON
    3.8751
    0%
  • UAH
    0.4397
    0%

Lichefiatorul grupării „ȘOR” din Florești dezvăluie cum introducea banii din Rusia

30 Nov. 2024, 12:26
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Nov. 2024, 12:26 // Societate //  Realitatea.md

Doina Morari, fostul lichefiator al grupării „ȘOR” din raionul Florești, respinge acuzațiile precum că ea ar fi furat din banii veniți din Rusia care au fost destinați colegilor de partid, scrie Deschide.MD.

În discuție cu reporterii Deschide.MD, tânăra de 31 de ani a declarat că anume Irina Volciuc, candidatul partidului „Renaștere” pentru funcția de primar al comunei Iliciovca din Florești, și soțul acesteia, Ilie Volciuc, au fost cei care luau banii trimiși prin intermediul Promsviazbank (PSB). Mai mult, Morari anunță că a prezentat deja la Poliție toate probele în acest sens.

Tot ce a declarat Irina Volciuc este un fals. Nu eu am înșelat oamenii. Ca să înțelegeți, eu sunt un «om mic» care o avut «stăpâni». Irina Volciuc și soțul ei mi-au fost șefi. Totul ce se făcea, se făcea sub indicația lor. Acum, ca să iasă curați, au decis să mă învinuiască”, a spus ea.

Femeia confirmă că, timp de trei luni, s-a ocupat de lichefierea banilor proveniți din Rusia, utilizând o bursă de criptovalute. Odată ajunși pe conturile băncilor moldovenești, banii activiștilor blocului „Victoria” din Florești erau transferați pe cardurile familiei Volciuc, inclusiv pe cele a părinților Irinei Volciuc.

Am fost la Poliție, am prezentat dovezi că am fost un simplu executor. Toate transferurile au fost făcute, desigur, prin mine, dar banii au fost transferați lor (familiei Volciuc – nota red.). Am prezentat dovezi că nu eu am fost cea care fura din banii oamenilor. Eu am fost intermediar”, a adăugat femeia.

Cum se introduceau banii din Rusia

Doina Morari a explicat pentru Deschide.MD că pentru lichefierea banilor ea utiliza bursa de criptovalute BYBIT.

Cu banii de pe cardurile PSB procuram monede virtuale. Ulterior, aceste monede le vindeam și procuram lei moldovenești. Ca urmare, sursele respective erau transferate pe cardurile mele din băncile moldovenești. În unele cazuri eu extrăgeam banii din bancomate și le transmiteam superiorilor din cadrul blocului, iar în alte cazuri le transferam direct pe conturile părinților Irinei Volciuc, dar și altor persoane. Am prezentat la Poliție toate certificatele și extrasele”, a explicat ea.

În perioada cât a activat ca lichefiator, tânăra era responsabilă de cardurile a circa 70 de persoane din cadrul organizației teritoriale a blocului „Victoria” din Florești. Printre aceștia se numără atât activiști, cât și simpatizanți ai grupării „ȘOR”.

Astfel, activiștii ridicau lunar din Rusia 14 500 ruble (peste 2 400 lei), iar simpatizanții – 5 000 ruble (în jur de 850 lei). Cât privește Irina Volciuc, care este și secretara blocului „Victoria” din Florești, aceasta primea 180 mii ruble (peste 30 mii lei), iar Ilie Volciuc, cel care conduce organizația raională a blocului „Victoria” – 400 mii ruble (peste 67 mii lei).

Eu doar transmiteam banii. Beneficiarii direcți ai acestor bani a fost familia Volciuc. Ei au fost șefii noștri. Ceea ce ne ordonau, noi trebuia să executăm”, a adăugat Doina Morari.

Tânăra spune că a fost exclusă din blocul „Victoria” și acuzată de furtul banilor, după ce a refuzat să învețe alte persoane cum să utilizeze platforma BYBIT pentru lichefierea banilor din Rusia.

În seara zilei de 27 noiembrie la mine au venit Irina și Ilie Volciuc, împreună cu alte persoane, și mi-au cerut să învăț persoane străine cum activează această bursă, dar eu am refuzat. Eu am deja un dosar penal (pentru coruperea alegătorilor – nota red.) și n-am dorit să mă îngrop mai tare. După ce ei au plecat, peste o oră, am fost telefonată de Ilie Volciuc care m-a întrebat de ce refuz să învăț alte persoane. Eu am explicat că în perioada campaniei electorale, când umbla Poliția, eu am propus unor oameni să-i învâț, însă toți au refuzat, se temeau de dosare. Dar acum, când apele s-au liniștit, ei vor să fie învățați. După asta, Ilie Volciuc m-a amenințat că mă eliberează din funcție, dar și că nu voi mai beneficia de ajutorul avocatului în dosarul penal care a fost deschis, fiind obligată să mă apăr singură”, a spus ea.

Femeia, mamă a trei copii, afirmă că familia Volciuc a acuzat-o intenționat de furt, profitând de situația ei vulnerabilă și de lipsa posibilităților de apărare. În prezent, Doina Morari colaborează cu ancheta, exprimându-și regretul pentru implicarea în aceste activități și recunoscând că, la momentul respectiv, nu conștientiza pe deplin gravitatea faptelor sale.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că, în această duminică, în două localități din R.Moldova va avea loc turul II al alegerilor locale noi. Una din localitățile vizate este Iliciovca, unde pentru funcția de primar vor lupta Irina Volciuc de la „Renaștere” și candidatul independent Fiodor Belîi.

Realitatea Live

Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent
Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent
Iute Moldova premiată la Romanian PR Award: Ne angajăm să continuăm să investim în educația financiară
Iute Moldova premiată la Romanian PR Award: Ne angajăm să continuăm să investim în educația financiară
Double Case: promotorii educației financiare în Chișinău și partenerul tău de încredere în cariera ta de trader
Double Case: promotorii educației financiare în Chișinău și partenerul tău de încredere în cariera ta de trader
Moldindconbank este prima alegere pentru familiile care vor să se mute la casa lor
Moldindconbank este prima alegere pentru familiile care vor să se mute la casa lor
Bank Friday: Superoferte pentru cele mai dorite produse Victoriabank
Bank Friday: Superoferte pentru cele mai dorite produse Victoriabank
30 Nov. 2024, 12:46
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
30 Nov. 2024, 12:46 // Life //  Realitatea.md

Jumătate din farfuria noastră ar trebui să fie compusă din legume și fructe, sugerează noi studii. Într-o lume în care fast food-ul și alimentele nesănătoase sunt la ordinea zilei, cum facem să umplem jumătate din farfurie cu fructe și legume proaspete? Și, mai ales, cum convingem copiii să le consume zilnic?

Schimbările intervenite în stilul de viață al ultimilor 20-30 de ani – mâncarea de proastă calitate și sedentarismul, cauzat inclusiv de timpul petrecut în fața ecranelor și dispozitivelor – au dus la o creștere alarmantă a cazurilor de diabet zaharat de tip 2, inclusiv în rândul copiilor, atrage atenția prof. dr. Cristian Serafinceanu, medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice la Institutul Național de Diabet „Prof.dr. Nicolae Paulescu” din București.

În aceste condiții, e necesar să fim foarte atenți la ceea ce conține farfuria copilului. Specialiștii de la Stanford Medicine recomandă o serie de sfaturi pentru a ajuta la creșterea aportului de legume și fructe din farfuria familiei și în special a copiilor:

Cumpărați legume și fructe în sezon

Legumele și fructele ar trebui consumate fiecare, pe cât posibil, în sezonul în care sunt proaspete și naturale. În acest fel, „împușcați doi iepuri”: sunt mai gustoase, iar prețul lor este mai avantajos. Plus că, în sezon, acestea au cea mai mare cantitate de vitamine și minerale.

Pentru a-l atrage pe cel mic către consumul de fructe și legume, mergeți împreună cu el la cumpărături și lăsați-l să aleagă ce-i place mai mult. Acest lucru îl va face să se simtă important și fructul ales de el va fi, bineînțeles, mult mai gustos.

Alt truc este acela de găsi variante amuzante de servire a fructelor și a legumelor – respectiv sub formă de chipuri umane sau alte modele, desene cu fructe sau legume. Totodată, amestecurile de fructe într-o varietate de forme și texturi – proaspete, congelate, uscate, deshidratate – în culori diferite îi poate stimula acestuia apetitul.

Păstrați legume congelate în frigider pentru a le putea prepara rapid

În acest fel, ele vor fi mereu la îndemână și pot fi folosite ușor și rapid în salate, mâncare gătită, ca gustare sau smoothie.

Prin congelare, legumele își păstrează cea mai mare parte a nutrienților, întrucât nu sunt procesate intens. Congelarea încetinește reacțiile enzimatice și crește timpul necesar pentru ca degradarea să aibă loc.

Legumele au o valore nutritivă importantă, furnizând organismului uman apă, fibre, minerale, vitamine hidrosolobile (în special vitamina C), plus o diversitate de fitonutrienți, inclusiv carotenoide, fenoli, clorofilă și sulfoxizi.

Ideal ar fi, potrivit specialiștilor, ca un consum de legume congelate să fie echilibrat cu unul de legume proaspete.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Adăugați fructe și legume în felurile de mâncare care vă plac

Spre exemplu, fructele pot fi adăugate peste o porție de cereale. Fructele pot fi adăugate și peste clătite sau iaurt. Puteți prepara brioșe cu fructe. Fructele precum portocale, grapefruit, struguri, ananas, mango sau căpșuni pot fi adăugate în salatele verzi.

Fructele și legumele sunt acceptate de copii cu maximă disponibilitate până la vârsta de 1 an, însă mai puțin după această vârstă. În perioada preșcolară refuzul alimentelor noi este maximă. Părinții trebuie să aibă în vedere ca fructele și legumele consumate să fie cât mai diversificate, copiii să nu consume timp îndelungat același tip de fruct sau legumă.

Ideal este ca fructele și legumele să fie consumate în stare crudă. În ordinea eficienței, urmează cele sub formă de sucuri proaspete, fructele și legumele congelate, uscate, preparate la abur, fierte, murate.

Cantitatea optimă de fructe și legume consumate într-o zi este de 5 porții: 3 porții de legume și 2 porții de fructe. O porție reprezintă cantitatea de legume sau de fructe care încape în mâna copilului.

Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent
Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent
Iute Moldova premiată la Romanian PR Award: Ne angajăm să continuăm să investim în educația financiară
Iute Moldova premiată la Romanian PR Award: Ne angajăm să continuăm să investim în educația financiară
Double Case: promotorii educației financiare în Chișinău și partenerul tău de încredere în cariera ta de trader
Double Case: promotorii educației financiare în Chișinău și partenerul tău de încredere în cariera ta de trader
Moldindconbank este prima alegere pentru familiile care vor să se mute la casa lor
Moldindconbank este prima alegere pentru familiile care vor să se mute la casa lor
Bank Friday: Superoferte pentru cele mai dorite produse Victoriabank
Bank Friday: Superoferte pentru cele mai dorite produse Victoriabank
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală