Peste 50 de locuitori ai raionului Cantemir, inclusiv bibliotecari, reprezentanți ai consiliului raional și primari, au participat la un workshop organizat de Asociația pentru Politica Externă (APE) cu sprijinul USAID. În cadrul evenimentului de informare s-au discutat probleme și oportunități pentru cetățeni privind integrarea Republicii Moldova în spațiul Comunitar UE.
„Părerile din Cantemir sunt diferite de cele auzite în alte raioane ale Moldovei, unde am fost împreună cu colegii noștri. Mai întâi de toate, aș vrea să atrag atenția la punctele cheie ale discuției: la necesitatea distribuției corespunzătoare a fondurilor europene, în mod uniform, în diferite domenii, infrastructură și drumuri, în agricultură. Având în vedere circumstanțele geopolitice complexe care s-au conturat și din cauza faptului că suntem într-un fel sau altul dependenți de jucători potențial puternici, cred că dezvoltarea pro-europeană și cursul pro-european sunt cruciale. Sper foarte mult că vom fi un stat membru al UE în viitorul apropiat”, afirmă Natalia Stercul, directoarea Asociației pentru Politică Externă.
Expertul Ion Tăbârță a discutat despre sprijinul oferit de Uniunea Europeană în diverse domenii, de la infrastructură la educație, și a accentuat necesitatea continuării reformelor pentru a asigura un parcurs european de succes.
„În procesul de negocieri, de aderare, R. Moldova va avea mai multe posibilități pe partea tehnică, de a aduce finanțare, vom avea capitole pe domenii concrete, nu la general… și vor fi schimbări pentru dezvoltarea economică. Dacă vom avea dezvoltare economică aici în interior, cu mai multe locuri de muncă, populația va migra mai puțin și va fi o forță de muncă mai mare în interiorul R. Moldova, dar în mod special, va crește nivelul de trai al fiecărui cetățean”, spune Ion Tăbârță, director executiv al CID NATO.
Locuitorii din Cantemir speră că aderarea la Uniunea Europeană va aduce schimbări pozitive și va contribui la creșterea nivelului de trai în R. Moldova. Ei spun că își doresc salarii mai mari pentru angajații administrației publice locale, produse alimentare mai calitative și mai ieftine în magazine, dar și o infrastructură mai bună în zonele rurale din țară.
„Cred că principalul beneficiu este dezvoltarea infrastructurii, dispariția granițelor, a vamelor, și a altor controale care sunt la ziua de azi, un mare avantaj ar fi pace și stabilitate la hotarele Moldovei”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Eu sunt pentru integrare europeană, pentru libera circulație a persoanelor, libera circulație a bunurilor, pentru siguranță în țară, pentru dezvoltarea localităților, pentru ca noi să reușim să mergem în pas cu lumea dezvoltată și sunt pentru democrație, să fim liberi să alegem ceea ce ne dorim, ceea ce e bine pentru noi, nu să ni se impună ceva.
Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, a adus în discuție provocările actuale și oportunitățile viitoare, subliniind că „transparența și responsabilitatea sunt cheile pentru a câștiga încrederea cetățenilor și a partenerilor internaționali”.
„O bună parte dintre oameni înțeleg că este un proces care va dura, care va rezulta în acele așteptări care le avem cu toții de la integrarea europeană, dar este nevoie de timp, este nevoie de efort comun și este nevoie de o confirmare din partea societății din R. Moldova că noi vrem integrare europeană, că suntem un stat pe calea integrării europene, care știe că beneficiarul final va fi fiecare familie, fiecare gospodărie, fiecare copil care își va petrece poate toată viața în Uniunea Europeană”, este de părere Andrei Curăraru, expert WatchDog.
Realizarea acestui reportaj a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui reportaj ține de responsabilitatea autorilor opiniilor și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.