Curs valutar
 • EUR
  19.3233
  0%
 • USD
  17.7734
  0%
 • RUB
  0.1958
  0%
 • RON
  3.8839
  0%
 • UAH
  0.4518
  0%

8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Cu toții avem cel puțin unul

25 Apr. 2024, 16:16
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
25 Apr. 2024, 16:16 // Life //  Realitatea.md

Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri, scrie Adevarul.ro

„Unul dintre principalele semne distinctive ale îmbătrânirii este deteriorarea celulară acumulată care duce la disfuncția organelor și, în cele din urmă, la moarte. Cheia pentru a rămâne sănătos este reducerea la minimum a daunelor celulare”, a declarat Dr. Brett Osborn, neurolog din Florida și expert în longevitate la Senolytix, pentru Fox News Digital.

Medicii au împărtășit cele mai frecvente opt comportamente nesănătoase care accelerează procesul de îmbătrânire și sfaturi pentru a le evita.

1. Fumatul

S-a dovedit că fumatul scurtează speranța de viață. Cercetătorii de la Action on Smoking and Health din Marea Britanie au raportat că un fumător de 30 de ani se poate aștepta să trăiască încă aproximativ 35 de ani – comparativ cu 53 de ani, în cazul unui nefumător.

„Fumatul accelerează îmbătrânirea prin expunerea la substanțe chimice nocive, reducerea aportului de oxigen, descompunerea colagenului și creșterea stresului oxidativ. Efectele nocive ale tutunului se extind dincolo de sănătatea plămânilor, accelerând îmbătrânirea pielii și crescând riscul bolilor gingiilor și a pierderii dinților”, a declarat dr. Dawn Ericsson, obstetrician/ginecolog și director medical la AgeRejuvenation din Tampa, Florida.

Fumatul introduce toxine care afectează elasticitatea pielii și producția de colagen, ceea ce duce la apariția ridurilor, a adăugat Osborn.

Cea mai rapidă soluție este…lăsatul de fumat. Unii obțin rezultate cu terapia de înlocuire a nicotinei sau medicamente precum bupropionul și vareniclina, spun experții.

2. Expunerea excesivă la soare

Expunerea excesivă la soare poate duce la îmbătrânire prin deteriorarea ADN-ului pielii, provocând riduri, piele lăsată și pete întunecate, a remarcat Ericsson.

Osborn a fost de acord, avertizând și despre un riscul crescut de cancer de piele.

„Folosirea regulată de protecție solară cu un SPF ridicat, purtarea de îmbrăcăminte de protecție și evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf poate proteja pielea”, este sfatul lui Osborn.

Menținerea hidratării și utilizarea antioxidanților precum vitaminele C și E sunt metode care pot ajuta, de asemenea, la protejarea pielii.

3. Alimentația precară

S-a demonstrat că o dietă cu deficit de nutrienți accelerează îmbătrânirea.

„O dietă bogată în alimente procesate, zaharuri și grăsimi nesănătoase poate provoca inflamații, deteriora colagenul și accelera îmbătrânirea pielii”, a avertizat Ericsson.

Dietele bogate în alimente procesate și zaharuri pot provoca inflamații și daune radicalilor liberi, a adăugat Osborn.

„Starea indusă de rezistență la insulină sau prediabetică te plasează cu un pas mai aproape de temutul „sindrom metabolic” – o poartă către boli precum boala coronariană, cancerul și boala Alzheimer”, a completat el.

Pentru a reduce semnele de îmbătrânire, experții recomandă o dietă echilibrată, bogată în fructe cu indice glicemic scăzut, legume, proteine slabe și grăsimi antiinflamatoare (omega-3 și omega-9).

Alte sfaturi includ planificarea prealabilă a meselor și gustărilor – cu accent pe concentrarea pe alimente neprocesate – pentru a evita alegerile impulsive nesănătoase, potrivit Ericsson. Gătitul acasă, controlul porțiilor și menținerea hidratării sunt, de asemenea, modalități bune de a îmbunătăți aportul nutritiv.

4. Lipsa de exerciții fizice

„Lipsa exercițiilor fizice contribuie la îmbătrânire, provocând pierderea musculară, reducerea densității osoase, creșterea în greutate și probleme cardiovasculare”, a spus Ericsson, pentru sursa citată.

Activitatea fizică regulată este esențială pentru menținerea masei musculare, circulației și sănătății cognitive pe măsură ce îmbătrânim.

Activitatea fizică regulată, în special antrenamentul de forță, este fundamentală pentru a ne menține sănătatea, potrivit lui Osborn. În zilele de pauză, el sugerează 45 de minute de antrenament de anduranță mai ușor, cum ar fi mersul pe jos, canotajul, înotul sau joggingul.

Pentru a susține o rutină de exerciții pe termen lung, este importantă găsirea acelor activități care să vă facă plăcere.

5. Consumul excesiv de alcool

Alcoolul deshidratează pielea și poate duce la leziuni hepatice și tulburări cognitive, a avertizat Osborn.

„De asemenea, provoacă probleme cu reglarea zahărului din sânge și este strâns asociată cu obezitatea”, a spus el. „Deoarece alcoolul este o toxină celulară, accelerează procesul de îmbătrânire.”

Consumul cronic de alcool poate deshidrata pielea, poate afecta ficatul și crește riscul de declin cognitiv. Ca și în cazul fumatului, soluția este eliminarea consumului de alcool, au fost de acord experții.

6. Stresul cronic

În timp ce un anumit grad de stres este normal și sănătos, nivelurile cronice ridicate de stres pot scurta telomerii, acele structuri ale proteinei ADN care „joacă un rol central în soarta și îmbătrânirea celulelor”, potrivit National Institutes of Health.

„Stresul cronic poate, de asemenea, exacerba afecțiunile pielii și poate afecta sănătatea mintală, accelerând îmbătrânirea”, a adăugat Ericsson.

Stresul pe termen lung afectează capacitatea organismului de a se repara și poate duce la îmbătrânirea prematură, potrivit lui Osborn.

Tehnicile de control al stresului, includ meditația, terapia și activitatea fizică regulată. Antrenamentul de forță reduce, de asemenea, producția de cortizol (câteva ore după antrenament) – și, în virtute, facilitează somnul, care este esențial pentru reducerea stresului.

7. Somnul inadecvat

Lipsa somnului accelerează îmbătrânirea prin reducerea sănătății pielii, creșterea inflamației și provocând dezechilibru hormonal, a menționat Ericsson.

Somnul inadecvat, de asemenea, împiedică repararea celulelor și afectează funcția cognitivă. Odihna corespunzătoare este crucială pentru procesele de regenerare ale organismului, a remarcat Osborn.

Pentru a optimiza sănătatea somnului, Osborn a sugerat stabilirea unui program regulat, crearea unui mediu odihnitor și evitarea stimulentelor înainte de culcare.

„De asemenea, reducerea la minimum a consumului de carbohidrați cu câteva ore înainte de culcare poate facilita inducerea somnului”, a spus el.

Este recomandată renunțarea la telefonul mobil, laptop și tabletă, pentru a minimiza interferența luminii albastre cu producerea de melatonină, hormonul de somn al organismului.

8. Igiena orală deficitară

Igiena orală deficitară accelerează îmbătrânirea provocând boli ale gingiilor, pierderea dinților, dinți pătați și respirație urât mirositoare, a avertizat Ericsson.

„Boala gingiilor și pierderea dinților nu afectează numai sănătatea orală, ci și bunăstarea generală, contribuind la un aspect îmbătrânit”, a adăugat specialista.

Igiena orală optimă necesită controale stomatologice regulate, periaj adecvat, precum și folosirea aței dentare și a unei ape de gură antimicrobiene. Limitarea alimentelor cu zahăr și acide, evitarea produselor din tutun, hidratarea corespunzătoare și mestecatul gumei fără zahăr după mese pot fi ajutoare pentru menținerea sănătății orale.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 17:45
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cătălina Boico
18 Mai 2024, 17:45 // În Lume //  Cătălina Boico

Sâmbătă, preşedintele Filipinei, Ferdinand Marcos Jr, a declarat că ţara sa „va apăra în mod viguros ceea ce este al nostru”, într-o referire puţin voalată la tensiunile crescânde cu China din cauza disputelor maritime, relatează Digi24.ro.

Conduita împotriva intruşilor care nu respectă integritatea teritorială filipineză va fi ghidată de lege şi de responsabilitatea ca membru al comunităţii internaţionale care respectă regulile, a spus Marcos într-un discurs adresat cadeţilor militari absolvenţi.

Preşedintele filipinez a mai spus că „împotriva intruşilor care ne-au încălcat integritatea teritorială, vom apăra cu fermitate ceea ce este al nostru”. El nu i-a identificat pe intruşi, dar Filipinele şi China au fost implicate în confruntări din ce în ce mai mari în Marea Chinei de Sud, inclusiv după utilizarea de către China a tunurilor de apă care au dus la răniri şi daune materiale, un laser de calitate militară îndreptat către navele filipineze şi ceea ce Filipinele numesc „manevre periculoase” în calea navigabilă aflată în litigiu.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, un canal prin care se desfăşoară un comerţ naval de 3.000 de miliarde de dolari pe an, care include părţi revendicate de Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam.

O hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj a constatat că pretențiile Chinei nu au niciun temei legal.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală