Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a transmis că Rusia nu s-a implicat în alegerile din România, cum nu o face în alte țări, potrivit agenției ruse de presă TASS. „Partea Rusă nu s-a implicat în procesele electorale din România. Noi, în general, nu avem obiceiul să ne amestecăm în alegerile din alte țări, în speță, în cele din România. Orice acuzații în acest sens sunt absolut nefondate, neîntemeiate și mai degrabă sunt o manieră de a imita tendința principală care există în Occident, în general în această privință”, a declarat el.
Atunci când Călin Georgescu a fost declarat finalistul primului tur al alegerilor prezidențiale, poziționat pe primul loc, Dimitri Peskov declarase că nu este familiarizat cu candidatul, nici cu viziunile sale politice.
„Nu aș veni cu nicio predicție. Nu putem spune că suntem atât de familiarizați cu viziunea acestui candidat în ceea ce privește relațiile cu țara noastră”, a adăugat Peskov.
De asemenea, a precizat că Rusia va urmări cum evoluează procesele electorale din România și cine va fi câștigătorul alegerilor prezidențiale.
Deși Peskov a declarat că Rusia nu are obiceiul să se amestece în alegerile altor țări, alegerile din octombrie 2024 din Republica Moldova au fost influențate de mituirea votanților de fugarul Ilan Șor și din Federația Rusă, declară șeful poliției de la Chișinău a declarat că banii au provenit de la oligarhul fugar Ilan Șor și din Federația Rusă.
Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova declară că luptă „cu o grupare criminală organizată, sponsorizată din exterior cu sume exorbitante, de aproape 2% din produsul intern brut al Republicii Moldova. Un astfel de atac este fără precedent, este o nouă formă a războiului hibrid unde este atacat fundamentul democrației”.
Cu toate acestea, Maia Sandu a mai câștigat un mandat la șefia țării, cu un procent de 55,35% din voturi. În noaptea de duminică spre luni, aceasta a declarat că Moldova „s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei”.