Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

A fost semnat un ACT ce îi privește pe MOLDOVENII care desfășoară o muncă sezonieră agricolă în Germania. Ce presupune

01 Iul. 2021, 16:49
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
01 Iul. 2021, 16:49 // Actualitate //  Valentina Buză

Veste bună pentru moldovenii care desfășoară o muncă sezonieră agricolă pe teritoriul Germaniei. Aceștia vor avea aceleași drepturi de muncă ca și lucrătorii locali. În context, astăzi, 1 iulie, a fost semnat Memorandumul de cooperare între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă a Germaniei.

Potrivit informațiilor, Memorandumul are drept scop asigurarea drepturilor de muncă și sociale ale cetățenilor moldoveni care migrează în scop de muncă agricolă sezonieră în Germania. Astfel, acordul va stabili un mecanism clar de recrutare, bazat pe principiul recrutării etice și va asigura legalitatea procesului de migrație.

„Semnarea memorandumului de cooperare va asigura un cadru de garanții legale pentru lucrătorii moldoveni, bazat pe echitate și condiții egale de muncă cu lucrătorii germani și va contribui la protejarea drepturilor acestora, în contextul desfășurării unei munci sezoniere agricole pe teritoriul Germaniei. Mulțumim părții germane pentru deschidere și colaborare, precum și Organizației Internaționale pentru Migrație, pentru exprimarea intenției de a oferi suport în implementarea prevederilor memorandumului”, a declarat secretarul de stat al Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca.

Actul prevede o serie de garanții pentru viitorii lucrători, printre care: încheierea contractului de muncă cu angajatorul direct, garantarea șederii legale prin emiterea permisului de muncă,  asigurarea condițiilor de muncă egale cu cele ale lucrătorilor locali germani în aceiași ocupație, oferirea de către angajator a asigurării medicale pe perioada angajării, posibilitatea de a beneficia de concediu și asigurare socială, în cazul angajării de lungă durată sau angajării repetate a lucrătorilor moldoveni.

De asemenea, documentul diplomatic încheiat astăzi, stabilește și un mecanism de protecție a cetățenilor Republicii Moldova în caz de nerespectare a drepturilor acestora.

De menționat că, ulterior semnării memorandumului de cooperare, urmează o serie de  proceduri tehnice privind implementarea acestuia. Prevederile memorandumului vor intra în vigoare la începutul anului 2022.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 19:49
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 19:49 // Politica //  Cristina Vlah

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a adresat președintelui  Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, în legătură cu consecințele incendiilor forestiere din țară.

Bașcanul și-a exprimat sentimentele de profundă compasiune   rudelor și apropiaților victimelor și sinistraților afectați în rezultatul situației de urgență.

„În numele tuturor cetățenilor găgăuzi și în numele meu personal, Vă rog să acceptați cele mai sincere empatii și urări de însănătoșire grabnică tuturor victimelor”, se menționează în scrisoarea Bașcanului Găgăuziei.

Irina Vlah a menționat că în momente dificile este important să fie păstrată unitatea oamenilor în fața unei catastrofe.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate