Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Acord de colaborare între USM și CCI a RM. Ce presupune

20 Mai 2021, 13:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
20 Mai 2021, 13:30 // Actualitate //  Valentina Buză

Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Camera de Comerţ și Industrie (CCI), au încheiat un Acord de colaborare pentru dezvoltarea capacităților de asigurare a pieței muncii cu specialiști de înaltă calificare, apți să genereze inovaţii şi tehnologii moderne care să contribuie la sporirea competitivității economiei naționale. Astfel, unul din obiectivele Acordului este pregătirea tinerilor specialiști pentru asigurarea pieței muncii cu personal calificat.

Universitatea de Stat din Moldova, membră a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, participă constant la dezvoltarea economiei naționale prin formarea specialiștilor de înaltă calificare în domeniul de profil care corespund cerinţelor actuale ale pieţei muncii. USM tinde spre relaționarea permanentă cu instituțiile statului, fiind deschisă pentru parteneriate și colaborări benefice procesului educațional.

Astfel, rectorul USM, dr., conf. univ. Igor Șarov și preşedintele CCI a RM, Serghei Harea au semnat un Acord de colaborare, intensificând procesul de organizare și desfășurare a stagiilor de practică ale studenților și masteranzilor în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și al companiilor membre ale CCI, cu perspective de formare a carierei profesionale.

Părțile au convenit asupra unor obiective comune ce țin de fortificarea parteneriatului în scopul extinderii ariei activităţilor instituționale, în contextul afirmării în mediul economico-societal, bazându-se pe principiul echităţii, bunei voinţe şi dezvoltării relaţiilor de conlucrare durabilă.

În baza acordului de colaborare, USM și CIC a RM își propun să realizeze următoarele obiective:

 • pregătirea cadrelor de specialitate pentru economia națională;
 • formarea continuă şi recalificarea cadrelor companiilor autohtone;
 • realizarea stagiilor de practică a studenţilor şi masteranzilor;
 • identificarea și implementarea proiectelor comune în domeniile de interes;
 • identificarea surselor de finanțare a partenerilor de dezvoltare pentru implementarea activităților comune;
 • promovarea serviciilor și realizărilor instituțiilor în domeniile de interes;
 • schimb de experienţă în aspectele practice ale domeniului de interes ș.a.

Rectorul USM, dr., conf. univ. Igor Șarov a menționat că acest Acord reprezintă o foaie de parcurs care va consolida și mai mult colaborarea între USM și CCI în perioada următoare și s-a arătat sigur de reușita acestui demers.

Totodată, Igor Șarov și-a exprimat convingerea că Acordul reprezintă o oportunitate cu impact semnificativ și de durată, întrucât domeniul pentru cooperare între reprezentanții mediului de afaceri și cei ai mediului academic este unul destul de vast.

După semnarea Acordului, președintele CCI și rectorul USM i-au îndemnat pe cei prezenți să se vaccineze împotriva COVID-19, pentru a reveni cât mai curând la normalitate și la studiile față-în-față, începând cu 1 septembrie.

Realitatea.md reamintește că, USM susține maratonul universitar de imunizare „De la student la student” organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în perioada 21-23 mai.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 21:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 21:20 // În Lume //  Cristina Vlah

Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus a fost adus cu transportul Serviciului de Securitate din Ucraina până la Kiev, informează Realitatea.md cu referire la publicația ucrainească Unian.

Sursa scrie că ex-judecătorul a fost transportat cu un elicopter, precum și cu o mașină specială. Fostul justițiar a fost transportat dintr-un sat al localității Vinnița. Autorităților locale din Vinnița, Ceaus le-a spus că „a fost răpit de către persoane necunoscute”, dar a refuzat să scrie plângere la poliție pe marginea acestui caz.

„Ceaus le-a spus polițiștilor că vrea să plece la Kiev însoțit de colaboratorii Serviciului de Securitate. Ulterior, el a urcat în mașina colaboratorilor Serviciului sus-menționat”, se specifică în articolul publicat.

La data de 31 iulie, Nicolai Ceaus a venit la sediul unui Consiliu sătesc din regiunea Vinnița și a cerut să fie invitate forțele speciale din cadrul Serviciului de Securitate. Ceaus ar fi prezentat niște informații cu privire la răpirea și privațiunea lui de libertate. Reprezentanții Serviciului ucrainean anunțase prin intermediul unui comunicat de presă că persoanei în cauză i se va oferi protecție și asistență medicală. Despre starea lui Ceaus a fost informată familia acestuia, în speță soția lui Nicolai Ceaus.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate