Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Acte falsificate, depistate la frontieră. Moldovenii „vinovați” de ilegalitate riscă să fie pedepsiți conform legii

13 Sept. 2021, 12:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
13 Sept. 2021, 12:30 // Societate //  Valentina Buză

Dețineau și se foloseau de acte false, iar acum riscă pedeapsă penală. Vorbim despre trei moldoveni, depistați cu documente cu indici de falsificare la frontieră. Doi dintre aceștia, prin intermediul unor persoane terțe, și-au perfectat ilegal cărți de identitate bulgărească, iar altul a obținut în circumstanțe de neclare permis de conducere polonez, cu indici de falsificare.

Potrivit informațiilor, cazurile au fost înregistrate la sfârșitul săptămânii trecute, pe sensul de ieșire din țară, în punctele de trecere a frontierei Cahul și Sculeni.

„La PTF Cahul, șoferul autoturismului de model Mercedes a fost legitimat un tânăr de 26 de ani cu dublă cetățenie, moldovenească și bulgară. Impreună cu acesta, în calitate de pasageri se aflau fratele și un consătean, ambii cu vârsta de 22 de ani. În primele declarații au relatat că merg la muncă în Germania.  Conform analizei de risc, polițiștii de frontieră au supus unui control mai amănunțit mijlocul de transport și pasagerii. Ca urmare, în portmoneul personal al șoferului s-au depistat două cărți de identitate, care  ar fi eliberate de autoritățile bulgărești pe numele celor doi pasageri”.

Mai mult, la verificarea suplimentară a actelor cu tehnica specială, s-a stabilit prezența indicilor de falsificare. La audieri, tinerii au comunicat că și-ar fi perfectat actele acum două săptămâni. Prin intermediul rețelelor de socializare, ar fi luat legătura cu o persoană care a obținut documentele, contra sumei totale de 4000 de lei, însă au fost asigurați că nu vor avea probleme.

„La PTF Sculeni, documentarea a fost inițiată pe numele unui bărbat originar din raionul Sîngerei. Acesta se deplasa la volanul unui automobil înregistrat în străinătate. În timpul verificărilor actelor de călătorie, șoferul de 27 de ani s-a legitimat cu un permis de conducere moldovenesc. Totuși conform analizei de risc, polițiștii de frontieră au dispus efectuarea unui control suplimentar. În rezultatul căruia, în portmoneul personal al bărbatului a fost depistat un permis de conducere polonez  eliberat pe numele său cu semne rezonabile de falsificare”.

La cele depistate, tânărul a declarat că și-a perfectat actul anul curent, la o școală specializată în Polonia. Instruirea auto l-a costat 400 de zloți”.

În ambele cazuri, actele identificate ca fiind neveridice au fost ridicate urmând să fie supuse unei proceduri de expertiză. Polițiștii de frontieră cercetează cazul sub aspectul săvârșirii infracțiunii privind deținerea și folosirea actelor oficiale false.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 16:00
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 16:00 // Politica //  Maria Timofti

Avocatul Partidului Politic „ȘOR” Vadim Banaru a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că împreună cu colegii săi, au contestat decizia Curții de Apel din Bălți privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală la Curtea Supremă de Justiție. Banaru a declarat că deciziile CEC și a instanțelor de judecată au fost luate „la indicații politice”. La fel, avocatul Marinei Tauber a spus că urmează să se adreseze Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

”Va veni momentul când Republica Moldova va fi condamnata pentru aceste abuzuri și cu sigurantă, persoanele care se fac vinovate de acest dezmăț vor fi atrase la răspundere, inclusiv și de răspundere penală în strictă conformitate cu legea” a declarat Vadim Banaru.

În această dimineață, 5 decembrie, Curtea de Apel Bălți a decis anularea înregistrării candidatului Partidului„ ȘOR, Marina Tauber. Magistrații au susținut decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. Imediat după decizia pronunțată de CA Bălți, membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul Bălți, exact cu jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală