Curs valutar
  • EUR
    19.3313
    0.2607%
  • USD
    17.9259
    0.0296%
  • RUB
    0.1839
    0.8157%
  • RON
    3.8855
    0.2754%
  • UAH
    0.4343
    0.2072%

Actori moldoveni și români, la avanpremiera filmului „Omul fără linia vieții”. Lungmetrajul, premiat la Hollywood

28 Nov. 2023, 11:10
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea MD
28 Nov. 2023, 11:10 // Life //  Realitatea MD

Sute de oameni au urmărit filmul „Omul fără linia vieții” în cadrul avanpremierei naționale, desfășurată în incinta cinematografului „Happy Cinema”, deschis recent la Chișinău. Producția cinematografică, câștigătoare a trei premii în cadrul festivalului internațional „Hollywood Florida Film Festival”, a fost proiectată concomitent în patru săli de cinema. Pelicula relatează povestea de viață a inventatorului român Ionel Sporea și a fost regizată de moldoveanca Adriana Vasilcov.

„Am avut foarte mari emoții, dar reacția oamenilor cumva m-a calmat. Le sunt foarte recunoscătoare tuturor actorilor și membrilor echipei de producție, chiar dacă foarte mulți nu au reușit să ajungă la acest eveniment. Ne pregătim deja intens pentru avanpremiera de la București, dar mai avem o zi și începe o nouă etapă, cea în care filmul ajunge la publicul larg”, a menționat Adriana Vasilcov, regizoarea filmului.

La eveniment a fost prezent și inginerul Ionel Sporea, protagonistul real al filmului, dar și scenaristul lungmetrajului. Inventatorul a venit din Spania pentru a participa la avanpremieră.

„E greu să revezi așa lucruri dure, suferințe din copilărie, dar în același timp mă bucur că lumea trăiește și ea emoțiile din film. Probabil acest film ar putea să fie un exemplu, că totul în viață este posibil și nu trebuie să te dai bătut”, a declarat Ionel Sporea, inventatorul primului lansator automat de mingi de tenis de masă.

Nu au ratat evenimentul nici actrițele din România Eugenia Șerban și Oana Zara. Acestea afirmă că au avut emoții mari, întrucât au văzut pentru prima dată filmul.

„Am plâns de vreo trei ori în timpul filmului și m-am emoționat foarte mult, pentru că au fost și părinții mei în sală. Felicitări întregii echipe, a fost superb”, a spus Oana Zara, actriță.

 

„M-a emoționat încă o dată povestea, am văzut-o pe un ecran mare și impactul este altul. Rezultatul final mi-a plăcut enorm și abia aștept următorul proiect cu Adriana Vasilcov și echipa ei minunată”, a declarat actrița Eugenia Șerban.

Tot pentru prima dată a vizionat filmul și Bogdan Medvedi, interpretul care a scris piesa „TU”, soundtrack-ul oficial al producției cinematografice. Artistul a jucat în film și rolul unui prieten al eroului principal din „Omul fără linia vieții”.

„Sunt profund impresionat. Adriana a confirmat ceea ce știam deja, că este un adevărat profesionist și un om foarte talentat. A fost o onoare pentru mine să lucrez alături de ea și sper că nu este ultimul proiect”, a menționat Bogdan Medvedi, interpret.

Din distribuția lungmetrajului mai fac parte actorii Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Armand Calotă, Rareș Andrici, Petru Oistric, Dana Ciobanu și Alina Rusu.

„Am încercat să nu plâng mult, pentru că am plâns la filmări. Am trăit încă o dată acele stări, acele sentimente, emoții pe care le-am avut pe platou, a fost genial”, a spus Alina Rusu, actriță.

„A fost emoționant, pentru că a fost cumva responsabil acest rol, știind toată drama dintre Ionel Sporea și mama lui. Am încercat să mă detașez de mine actrița și să văd filmul ca un spectator și cred că am putut savura vreo 70 la sută din el, fără să mă gândesc că joc și eu acolo”, a precizat actrița Dana Ciobanu.

 

„Când am citit scenariul filmului, vă spun sincer că am lăcrimat, era atât de captivantă istoria, că am citit-o dintr-o răsuflare. Nu mi-am pus nicio întrebare, am acceptat imediat să mă filmez în această producție”, a declarat actorul Petru Oistric.

În România, premiera filmului „Omul fără linia vieții” va avea loc pe 30 noiembrie. Tot din această zi, lungmetrajul va fi proiectat în sălile de cinema din Republica Moldova și România.
Producția cinematografică este bazată pe fapte reale și relatează istoria impresionantă a lui Ionel Sporea, românul care a inventat lansatorul automat de mingi de tenis de masă. Inginerul devine o vedetă în lumea sportului, doar că ajunge după gratii fiind învinuit de trădare de patrie, cu sentința dură: 12 ani de pușcărie la Jilava. E eliberat abia după moartea lui Ceaușescu și decide să emigreze în Canada. Astfel, invenția care urma să-l facă bogat și celebru l-a lipsit de identitate și succes. Biletele sunt deja în vânzare și pot fi cumpărate pe site-ul omulfaraliniavietii.com.

Realitatea Live

Transformă-ți afacerea cu terminalele POS Android de la Moldindconbank – soluția ta de plăți fiscalizate
Transformă-ți afacerea cu terminalele POS Android de la Moldindconbank – soluția ta de plăți fiscalizate
Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova
Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova
Banii tăi sunt în siguranță. Moldindconbank continuă campania „Securitate bancară și antifraudă”
Banii tăi sunt în siguranță. Moldindconbank continuă campania „Securitate bancară și antifraudă”
Oportunitate de investiție cu o nouă emisiune de obligațiuni corporative de la maib
Oportunitate de investiție cu o nouă emisiune de obligațiuni corporative de la maib
24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale
24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale
În Moldova, o țigară din zece este vândută ilegal. Cum UE luptă cu problema
În Moldova, o țigară din zece este vândută ilegal. Cum UE luptă cu problema
10 Nov. 2024, 19:30
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
10 Nov. 2024, 19:30 // Life //  Elena Putregai

Știai că modul în care tai ceapa poate schimba gustul preparatului tău? Folosind ceapa feliată și controlând temperatura la care este expusă, poți obține o aromă mult mai subtilă. Câștigătoarea primului sezon din MasterChef India, Pankaj Bhadouria, a devenit extrem de populară pe rețelele de socializare, împărtășind sfaturi și trucuri utile pentru toți, de la începători până la bucătari experimentați. Într-o postare recentă, chef Pankaj a explicat cum tăierea cepei poate influența gustul preparatului final.

Ce spun, însă, experții despre acest subiect și ce indică diferitele forme și dimensiuni ale cepei în ceea ce privește aroma sa?

Un celebru chef indian, Jayraj Chandani, care conduce 689 – un club de elită din India cunoscut sub denumirea de „Club Quorum”, un spațiu exclusivist dedicat întâlnirilor sociale, de afaceri și networking – a dezvăluit detalii incredibile despre ceapă.

Un aspect remarcabil al cepei – parte din familia Allium, alături de usturoi, ceapă verde, praz și altele – este că aceasta are foarte puțin parfum înainte de a fi tocată, iar intensitatea gustului depinde de modul în care este tăiată.

„Aroma și gustul provin dintr-o reacție între o enzimă numită alinază și aminoacizii ce se găsesc în ceapă. Deoarece aceștia sunt depozitați în părți separate ale cepei, intră în contact direct doar atunci când pereții celulari sunt distruși. Cu cât mai mulți pereți celulari sunt distruși, cu atât gustul devine mai intens”, a explicat fondatorul clubului „The Quorum”.

Conform lui Chandani, pereții celulari ai cepei se întind de la rădăcină până la vârf. Astfel, tăierea cepei pe lățime distruge mai mulți pereți celulari decât tăierea pe lungime.

„Pentru o salată, este recomandat să tai ceapa pe lungime. O ceapă tocată mărunt, tăiată pe lățime, poate deveni prea intensă. În schimb, ceapa tăiată fin și expusă la căldură se va rumeni, amplificând aromele și aducând o notă «cărnoasă» preparatului”, a mai explicat celebrul chef.

Folosirea cepei feliate și controlarea temperaturii la care este expusă pot oferi o aromă mult mai delicată, perfectă pentru preparate precum supa de ceapă, curry cu iaurt și altele.

De asemenea, bucătarul a menționat că adăugarea unei picături de apă în timpul sotării cepei intensifică savoarea acesteia.

Chef Jayraj Chandani: influencerul care redefinește gătitul

Chef Chandani este cunoscut pentru abordările sale inovatoare în gătit, incluzând experimentarea cu noi combinații de ingrediente și tehnici de preparare, ceea ce îl face un influent important în domeniul culinar.

Jayraj Chandani, de asemenea, este activ pe platformele de socializare, unde își împărtășește rețete, sfaturi culinare și trucuri, inspirând o comunitate largă de pasionați ai gătitului.

Ceapa este, fără îndoială, una dintre cele mai importante legume utilizate în prepararea micului dejun, prânzului, cinei și chiar a gustărilor.

Există nenumărate soiuri de ceapă, iar metodele de curățare variază – de la feliere și tocare, la tăiere, răzuire și alte tehnici de tăiere. Alegerea metodei depinde de ceea ce intenționezi să prepari. Chiar și felierea are mai multe tipuri: rondele, jumătăți de rondele, felii groase, felii subțiri și julienne / juliene.

Având în vedere că gustul cepei depinde în mare măsură de modul în care o tai, iată câteva moduri diferite de a tăia ceapa și rețetele în care pot fi utilizate. Aceste tăieturi nu sunt utile doar pentru ceapă, ci pot fi aplicate și pentru toate legumele din bucătărie.

1. Tocată mărunt (Minced)

Ceapa tocată foarte fin se obține de obicei cu ajutorul unui procesor de alimente, dar poate fi realizată și cu un cuțit bine ascuțit. În această tehnică, ceapa este tăiată în bucățele extrem de mici. Ceapa tocată mărunt este ideală pentru supe, marinade, chifteluțe, tocane, sosuri de paste etc.. Ceapa tăiată fin este perfectă pentru umpluturi sau ca garnitură, inclusiv pentru caviar. Ceapa răzuită (Paste), pe de altă parte, este potrivită pentru preparate precum chifteluțe sau paste cu carne, dar în special când se fac clătite cu cartofi (cartofi rași sau pisați, amestecați cu ouă, făină și condimente, prăjiți în ulei).

2. Tocată cubulețe medii (Chopped)

Aceasta este cea mai comună formă de a tăia ceapa și poate fi folosită în toate tipurile de preparate – supe, tocănițe etc. Ceapa tocată are bucăți de mărime medie, în formă de cuburi. Fie că este vorba despre legume sotate sau alte preparate, ceapa tocată adaugă o aromă plăcută și se gătește rapid.

3. Cuburi mici (Diced)

Ceapa tăiată în cuburi mici este foarte asemănătoare cu ceapa tocată mediu, singura diferență fiind că bucățile sunt puțin mai mici. Dacă nu îți plac bucățile mari de ceapă în preparat, poți opta pentru ceapa tăiată cubulețe. Aceasta se folosește în umpluturi, chiftele, omlete etc. Cuburile mici sunt potrivite, de asemenea, pentru garnituri, poate pentru tacos, dar și sotate pentru o supă, acolo unde vrei ca ceapa să se descompună.

4. Semilună (Half-moon)

În această tehnică, ceapa se curăță, se taie un strat subțire până la mediu pe orizontală și apoi se taie în jumătate. Ceapa tăiată în semilună este folosită în special în burgeri și sandvișuri, unde este necesară o aromă puternică de ceapă și chiar la murături.

5. Fâșii (Strips)

Pentru a face fâșii de ceapă, se curăță ceapa, se taie în jumătate și apoi se feliază în funcție de necesități. Fâșiile de ceapă sunt utilizate în salate și rulouri. Un mănunchi de fâșii de ceapă poate fi folosit, de asemenea, pentru alte preparate, poate fi caramelizat, prăjit cu alte legume, presărat peste pizza înainte de a fi coaptă.

Prin urmare, feliile subțiri sunt grozave pentru garnituri, sandvișuri și salate, în timp ce jumătățile de rondele groase sunt perfecte pentru preparate precum fajitas sau pentru orice fel de mâncare în care vrei să ai o textură de ceapă mai pronunțată.

La fel ca în cazul altor legume, totul se reduce la textură versus viteza de gătire. Tăierea în stil juliene, de exemplu, se folosește atunci când nu vrei ca ceapa să se destrame. Rondelele, în schimb, sunt potrivite în principal pentru salate, burgeri, la grătar sau pentru a prepara ceapă pane – inele de ceapă.

Atunci când toci ceapa, de la grosier la fin, pierzi din ce în ce mai multe bucăți distincte de ceapă pe măsură ce acestea se integrează în alte ingrediente. Dacă faci o friptură, de exemplu, cureți morcovii, tai țelina și înjumătățești ceapa. Într-o supă sau o tocăniță care va fi gătită timp îndelungat, aproape că nu toci deloc ceapa, morcovii și țelina. Pe de altă parte, dacă prepari un sos rapid de 10 minute, ar trebui să toci totul cât mai fin posibil.

Așadar, fiecare rețetă necesită un anumit tip de tăiere, iar aceste tăieturi influențează intensitatea aromei cepei. Aroma și textura sunt, de asemenea, afectate de factori precum aerul, tipul de grăsime utilizat, modul de gătire, temperatură. Este important, deci, să alegi tăietura potrivită pentru fiecare rețetă.

Iar ceapa are nenumărate alte secrete culinare pe care le vom descoperi cu timpul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Transformă-ți afacerea cu terminalele POS Android de la Moldindconbank – soluția ta de plăți fiscalizate
Transformă-ți afacerea cu terminalele POS Android de la Moldindconbank – soluția ta de plăți fiscalizate
Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova
Victoriabank consolidează parteneriatul cu EFSE pentru a susține IMM-urile din Moldova
Banii tăi sunt în siguranță. Moldindconbank continuă campania „Securitate bancară și antifraudă”
Banii tăi sunt în siguranță. Moldindconbank continuă campania „Securitate bancară și antifraudă”
Oportunitate de investiție cu o nouă emisiune de obligațiuni corporative de la maib
Oportunitate de investiție cu o nouă emisiune de obligațiuni corporative de la maib
24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale
24 de copii ai Ansamblului „Opincuţa” din Vişniovca, Cantemir, promovează cultura şi tradiţiile locale
În Moldova, o țigară din zece este vândută ilegal. Cum UE luptă cu problema
În Moldova, o țigară din zece este vândută ilegal. Cum UE luptă cu problema
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală