Adela Postolachi este originară din satul Terebna, raionul Edineţ. Este medic de familie și are doi copii. În 2019, a participat la Programul de capacitare civică și politică a femeilor cu dizabilități pentru implicare pro-activă în alegerile locale din 2019, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în parteneriat cu UN Women și finanțat de Suedia. La localele din 2019, Adela a reușit să obțină funcția de consilieră locală în satul Terebna. În consiliu, Adela vine cu proiecte și propuneri pentru a ajuta la dezvoltarea infrastructurii, inclusiv la soluționarea problemelor persoanelor aflate în dificultate.
În 2015 a candidat pentru prima dată la funcția de consilieră locală. Atunci însă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru ocuparea acestei funcții. În 2019 a încercat din nou și i-a reușit.
„Am hotărât să devin consilieră locală din două motive. Sunt medic de familie, iar activitatea mea profesională se rezumă doar la acordarea ajutorului medical pacienților pe care îi deservesc și în prezent. Ei însă veneau și cu probleme de alt ordin. Pentru a contribui la soluționarea acestor probleme, era necesar de a accede la o funcție decizională. Mai mult, inițial am întâmpinat impedimente atunci când am revenit la serviciu după un traumatism al coloanei vertebrale, iar din partea administrației am fost discriminată pe criteriu de dizabilitate. Acesta a și fost un motiv în plus pentru mine să devin consilieră locală în satul natal”.
Eroina consideră că societatea de astăzi așteaptă ca cineva să le rezolve problemele. În realitate toți oamenii din comunitate ar trebui să se implice în soluționarea problemelor locale. Ea mai spune că indiferența este factorul principal care îngreunează procesul de dezvoltare a unei comunități.
„Am ales promovarea drepturilor tuturor persoanelor aflate în dificultate, indiferent de faptul dacă au sau nu o dizabilitate. În localitatea mea s-a realizat deja cu ajutorul consătenilor construirea rampei de acces la instituția medicală unde lucrez. Am promovat construirea rampelor de acces pentru persoane cu mobilitate redusă și în alte instituții. După reparație, instituția medicală a devenit accesibilă nu doar la intrare, datorită rampei, dar și în interiorul edificiului”.
Adela luptă pentru o societate mai prietenoasă și pentru accesibilitatea oamenilor cu nevoie speciale.
„Promovarea accesului egal la secțiile de votare pentru toți cetățenii oferă posibilitatea de a lua parte la viața politică și constituie însăși esența ideii de a trăi într‑o societate democratică. Iar, într‑un mediu accesibil, persoanele cu dizabilități sunt cetățeni mai activi și mai implicați în viața politică a comunității lor. Cred că pentru îmbunătățirea gradului de implicare la vot al persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități este necesar de a organiza un mediu accesibil și de sensibilizat prin modele pozitive toți actorii implicați în acest proces, inclusiv persoanele cu dizabilități. Voi opta și susține în continuare participarea activă a persoanelor cu dizabilități la viața culturală, socială și politică în localitatea mea. Visul meu pentru localitatea mea îl reprezintă accesibilitatea și infrastructura instituțională”.
Motivată, afirmă că persoanele cu nevoi speciale trebuie să își schimbe modul în care se văd pe ei înșiși.
„Să spargem stereotipurile și să preluăm conducerea asupra vieții noastre prin participarea activă prin vot și la o viață mai bună. Sunteți femei minunate, capabile, independente, libere, care au curaj și pot lua decizii. Lăsați această minune să iasă la iveală!”