Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Află aici unde poți petrece frumos și util, în acest week-end

18 Iun. 2021, 20:52
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
18 Iun. 2021, 20:52 // Societate //  Cristina Vlah

Dacă planificați să petreceți timpul util și plăcut în acest sfârșit de săptămână, 19 și 20 iunie, vă propunem să aflați ce evenimente cultural-artistice sunt organizate de către autorități, informează Realitatea.md.

Este vorba despre un proiect „Dialog social cu chișinăuienii”, implementat sub egida Primăriei Chișinău și urmează să se desfășoare între orele: 10:00-14:00 în zilele de sâmbătă și duminică.

Astfel, chișinăuienii și oaspeții capitalei pot asista la manifestări cu genericul „Duminica Mare”, sâmbătă, în scuarul Complexului Memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire” din str. Miron Costin, sectorul Râșcani și duminică, în Parcul „Alunelul”, sectorul Buiucani.

Activitățile sunt organizate de preturile de sector, Direcția cultură, Direcția educație, tineret și sport, Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului și vor avea loc după cum urmează:

 

Sâmbătă, 19 iunie:

Parcul Public „Alunelul” – manifestare cultural-artistică cu genericul: „ Prin creație spre stele” – Ateliere practice, activități cognitiv-distractive pentru copii, prezentarea lucrărilor  copiilor Centrului de educație estetică „Lăstărel”.

Parcul „Valea Trandafirilor” (Havuzul muzical) – manifestare cultural-artistică cu genericul „Botanica baștina mea” – Ansamblul Folcloric „Doina” (program de muzică populară), Studioul de creație a copiilor „TIGY Academy” (program de muzică ușoară), Corul „Poiușcie serdța” (program de muzică corală și romanțe), Ansamblul Folcloric „Baștina” ( muzică populară).

Scuarul Complexului Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din   str. Miron Costin – manifestare cultural-artistică cu genericul: ,,Duminica Mare” – Program artistic cu melodii și dansuri populare, susținut de Centrul de activitate extrașcolară „Curcubeul”, sectorul Râșcani, Ansamblul folcloric ,,Opincuța”, Ansamblul ,,Zâmbetul”, Ansamblul de fluierași, Ansamblul ,,Cireșarul”, Ansamblul folcloric ,,Ștefăneii”, Expoziție de lucrări plastice ale copiilor de la Centru de activitate extrașcolară „Curcubeul” din sectorul Râșcani.

Scuarul Direcției Educație Ciocana, str. Alecu Russo, 57 – manifestare cultural-artistică cu genericul „Curcubeul muzical” – Concert de piese muzicale ale compozitorilor autohtoni în interpretarea Corului „Allegretto” al CCCT „ Evrica”.

Scuarul „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” – manifestarea „Luna lui Cireșar”  – Expoziție, prezentări, master class, ateliere (pictură, creație confecții tehnice, aeromodelism, arta decorativă) etc.

15:00   Campionatul deschis al municipiului Chișinău la ciclism.

Start competiție, com. Băcioi, s. Străisteni, DN M-3

19:00  Spectacole demonstrative ale celor mai tineri sportivi, care practică K-1: lupte semi-profesionale, o luptă de super-grei, lupte pentru Cupa Primarului K-1 – 2021.

Parcul „La Izvor”, (Stadionul de fotbal pe plajă)

 

Duminică, 20 iunie:

07:00-22:00   Maratonul Chișinău al vaccinării pentru rapel .     Palatul Republicii, str. M. Cebotari, 16

Scuarul Dokuceaev – program cultural-artistic „Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului” – program de dansuri, recital de poezie, cântece, scenete teatrale prezentate de CCC „Floarea Soarelui”, Ansamblul de dans modern „Tip-Top” Ansamblul de dans sportiv „Tinerețe”.

Scuarul din str. Kiev, 1 Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”- program cultural-artistic cu genericul: „Împreună creăm frumosul” –  expoziție de origami cu lucrările copiilor de la Centrul de Creație Tehnică, sector Râșcani, master class de origami.

Scuarul Direcției Educație Ciocana, str. Alecu Russo, 57 – Program  muzical „Plai moldovenesc”, cu participarea Ansamblului etnofolcloric „Ciucurel”, fondator Colegiul „MondostudArt”, Ansamblul „MOLDOVIȚA”; Grupul muzical de la CC „Convorbitorul”.

Parcul „Alunelul” – manifestare cultural-artistică cu genericul „Duminica mare” – Spectacol muzical dedicat sărbătorii creștine ortodoxe „Duminica Mare”, cu participarea artiștilor Teatrului Etnofolcloric „Ion Creangă”.

Evenimentele enunțate au drept scop valorificarea potențialului artistic al comunităților de artă, prin comunicarea între generațiile de artiști și tinerii cu potențial din același domeniu, promovarea valorilor artistice autohtone, precum și stimularea interesului publicului-spectator pentru recunoașterea creațiilor artistice autentice.

Activitățile vor fi desfășurate cu respectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției COVID-19.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 16:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
02 Aug. 2021, 16:14 // Societate //  Realitatea.md

Fiecare al cincilea cuplu din Republica Moldova este infertil. La aproape jumătate din acestea, problemele de concepere a unui copil sunt indentificate anume la bărbați. Cauzele sunt diverse, iar cazurile sunt analizate individual. Mai multe despre acest subiect a vorbit medicul Diana Al Faraj în cadrul unui interviu fără protocol pentru canalul de YouTube al jurnalistului Dorin Galben.

„Fiecare om poate fi sigur că el comunică cu cineva care are problema infertilității, chiar dacă nu știe despre asta. Adică când stai la o masă cu 10 prieteni, cineva din ei se confruntă cu această problemă doar că nu vorbește. Trebuie să fim foarte atenți, dacă este vorba despre acest subiect. O mare parte sunt probleme de ovulație, o altă parte – cu trompele. Practic jumătate de cupluri sunt problemele la bărbat, adică bărbații nu sunt scutiți. Diagnosticul este infertilitate în cuplu, de aceea ei ambii au probleme infertilității, ei ambii luptă cu asta și fac eforturi să facă un copil. Și acum majoritatea femeilor vin cu operații făcute, iar soțul nu a făcut măcar o spermogramă. Bărbatul nu poate fi scos din ecuație. Medicina reproductivă recomandă ca primele investigații să fie făcute bărbatului”, a explicat Diana Al Faraj.

Cauzele sunt atât de diferite, de la înnăscute, ereditare la infecții. Multe nu sunt sub controlul omului. „Îmi este foarte greu când văd în față o femeie de 44-45 de ani care vine și mă întreabă cât timp mai am? Și eu îi zic că timpul a trecut. Tehnologiile moderne permit să naști și la 60 de ani, dar e târziu atunci când vrei să naști copilul tău biologic. … Dacă suntem slabi, facem sport, mâncăm sănătos, știm că riscul nostru de infarct este mic. Ceea ce ține de infertilitatea, nu este adevărat. Dacă ești sănătoasă ginecologic nu înseamnă că nu te confrunți cu infertilitate”.

Cât despre dacă este un mit incompatibilitatea partenerilor în funcție de grupa sanguină, medicul a confirmat că nu este adevărat. „Vă imaginați ce repercursiuni are asta asupra unui cuplu? Pentru că se despart. Și dacă ar fi asta adevărat, dar nu este adevărat. Testele care se fac aici pentru incompatibilitate sunt abandonate pentru că nu au nicio valoare. Are o importantă în sarcină deja, dar asta este deja cu totul o altă temă. La faza de concepere asta nu are importanță”.

Anul, circa 150 de copii se nasc fiind concepuți prin fertilizare in vitro. Unele femei nasc și câte 2 copii, în cazuri rare – 3. Însă nu întotdeauna fertilizarea in vitro este ultima șansă. „Încercați 1 an relații sexuale neprotejate nu mai rar de 2 ori pe săptămână, dacă femeia are până la 35 de ani și nu a avut niciun fel de intervenții chirurgicale ginecologice, apoi adresați-vă. … Fertilizare in vitro este tot ce nu se poate întâmpla în organismul femeii se întâmplă în laborator, adică ovocitul femeii se contopește cu spermatozoidul bărbatului și se obține embrionul. Facem ca să fim siguri că embrionul a ajuns în uterul mamei. Ulterior și noi, și părinții așteptăm să vedem dacă se implantează. … Uneori, explicăm cuplurilor că mai au nevoie de timp, alteori le recomandăm imediat”.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate