Curs valutar
 • EUR
  19.0707
  0.0288%
 • USD
  17.8263
  -0.014%
 • RUB
  0.2194
  0%
 • RON
  3.8446
  0.1353%
 • UAH
  0.4827
  0%

Ajutorul de Paște destinat pensionarilor a ajuns la deputați, anunță fracțiunea Partidului „ȘOR”

20 Apr. 2022, 13:05
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
20 Apr. 2022, 13:05 // Politica //  Realitatea.md

Au scos ajutorul de Paște de la pensionari și l-au dat deputaților. Aleșii poporului, care în toamnă și-au majorat salariile, s-au ales acum și cu câte o primă, în sumă de 800 de lei, cu ocazia sărbătorilor pascale. Informația a fost confirmată de deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, care a anunțat, într-un briefing de presă, că a aflat despre acest lucru, în momentul în care banii i-au ajuns pe card.

Potrivit parlamentarului, nimeni din fracțiunea sa nu cunoștea nimic despre această decizie, iar după ce s-au interesat, li s-a comunicat că bonus de Paște, în mărime de 800 de lei, au primit toți angajații din legislativ, în urma unei dispoziții emise de secretarul general al Parlamentului.

„Reprezentanții PAS, după ce și-au majorat salariile, au decis ca să-și mai ia și câte un bonus de Paște. Poate acesta n-ar fi un lucru rău, dacă lucrurile în țară ar fi mers bine și dacă atitudinea PAS față de cetățeni ar fi fost cel puțin la fel de îngăduitoare. Dar, în condițiile în care aceștia au decis să-i lipsească pe cei mai necăjiți oameni din această țară, de acel ajutor unic, pe care îl primeau, până acum, de Paște, în condițiile în care lumea n-are ce pune pe masă, din cauză că totul s-a scumpit extrem de mult, să-ți oferi ție însuți bani din bugetul de stat, din contul acelorași cetățeni, este un gest de o obrăznicie fără precedent”, a menționat Vadim Fotescu.

În context, deputatul a atras atenția că nici asta nu e destul pentru guvernarea PAS. El a amintit că, la următoarea ședință a Parlamentului, deputații urmează să voteze pentru o nouă majorare a fondurilor destinate Președinției și altor instituții guvernamentale.

„Maia Sandu a cerut ca Președinției să-i fie acordate suplimentar alte 1,5 milioane de lei. Prin urmare, bugetul instituției pe care o conduce va crește la peste 34 de milioane de lei. Vă mai amintesc că, în 2021, bugetul Președinției era de 29,7 milioane de lei, iar în timpul campaniei electorale din 2020, Maia Sandu a le promitea oamenilor că printre primele acțiuni pe care le va întreprinde când va ajunge la putere va fi reducerea cheltuielilor Președinției. Culmea e că, anterior, și-a majorat și salariul cu peste 1500 de lei, în timp ce profesorilor le-a revenit doar câte 300 și ceva de lei adaos la leafa mizeră pe care o primesc. E cam scumpă guvernarea oamenilor buni”, a subliniat parlamentarul.

În concluzie, Vadim Fotescu a anunțat că deputații Partidului „ȘOR” nu-și vor însuși acești bani.

„Eu sunt șocat de această atitudine. Cum să iei banii de la bunicii și bunicile noastre și să-i dai deputaților?! Consider că este o mare insultă adusă cetățenilor noștri și vreau să-mi cer iertare de la ei, pentru ceea ce face actuala putere. Noi, deputații Partidului „ȘOR”, nu vrem să participăm a această mare rușine și nu vom accepta acești bani. Îi vom dona oamenilor care au mult mai multă nevoie de ei și pe care actuala guvernare i-a lipsit de orice sprijin. Vrem să credem că în acest Parlament mai există oameni cu obraz, care vor face ca noi. Dacă nu, măcar oamenii să știe despre asta”, a conchis deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu.

Realitatea Live

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
07 Iun. 2023, 18:59
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
07 Iun. 2023, 18:59 // Life //  Elena Putregai

Aria distrugerilor provocate de explozia barajului din Nova Kahovka din regiunea Herson este comparabilă cu întregul teritoriu al Lituaniei. În același timp, din cauza consecințelor pentru mediu, evenimentul poate fi calificat drept „cea mai mare catastrofă tehnogenă din ultimii zeci de ani”. ​Într-un interviu pentru HotNews.ro, Viaceslav Potapenko, directorul Institutului de Economie Verde din Ucraina și reprezentant al Institutului Național de Cercetări Strategice de la Kiev, a explicat cum ar putea ajunge în Marea Neagră substanțe toxice ca urmare a exploziei barajului de la Nova Kahovka.

De ce explozia barajului din localitatea Nova Kahovka poate fi considerată „cea mai mare catastrofă ecologică” din ultimii zeci de ani?

Au avut de suferit trei regiuni. Teritoriul afectat este comparabil cu Lituania, atât de mare este suprafața care a avut de suferit. Până la începutul acțiunilor militare din 2022, pe acest teritoriu au locuit peste patru milioane de oameni. Jumătate de oameni au fost lăsați fără apă, iar ceilalți s-au pomenit cu locuințele inundate. Au fost lichidate aproape toate întreprinderile industriale de pe malul râului Nipru. Chiar și în cazul avariei de la Cernobîl suprafața afectată a fost mult mai mică.

„Cel mai probabil, o parte de populație va fi nevoită să părăsească aceste teritorii”

Ce consecințe anume va avea această explozie?

Rezervorul de apă din Kahovka este cel mai mare în regiunea râului Nipru și, în general, în Ucraina. Este cât o mare. Volumul total este 18 kilometri cubi, adâncimea medie este de 8,5 metri, iar cea maximă ajunge la 24 de metri.

Acesta a fost construit nu pentru producerea energiei electrice, deși și acest lucru se întâmplă acolo, ci pentru aprovizionare cu apă, în primul rând, a întreprinderilor industriale în regiunea Dnepropetrovsk.

De asemenea, acolo au fost două canale, pentru irigarea câmpurilor din partea de nord a Crimeei, dar și partea stânga a peninsulei, care acum este temporar ocupată de Rusia.

După distrugere, un val imens de apă s-a rupt jos, pe Nipru, pe lângă faptul că sunt inundate câmpiile orașului Herson, mai ales în partea stângă. Este clar că se distrug ecosisteme, pot muri oamenii. Dacă e să vorbim despre consecințele ecologice, această apă ajunge în liman și ulterior – în Marea Neagră.

În locul de ieșire spre Marea Neagră se află o rezervație naturală de nivel internațional, unde sunt mai multe specii de păsări călătoare. Evident că totul se distruge. Și nu este clar când aceste ecosisteme vor putea fi restabilite pe deplin.

Dar acesta nici pe departe nu este cel mai grav lucru. Printre alte consecințe – scăderea nivelului apelor subterane, mai multe localități vor rămâne fără sursa de bază a apei potabile. Mai mulți pești și alte vietăți din acest rezervor vor pieri și se vor descompune. Din această cauză, vara, există riscul apariției unor boli și pericol epidemiologic.

Copacii, câmpurile – toate se vor usca, astfel, ecosistemul se va schimba complet. Vor începe deșertificarea și stoparea oricăror activități agricole. Se va schimba și microclima. Cel mai probabil, o parte de populație va fi nevoită să părăsească aceste teritorii.

În apropiere se află centrala nucleară din Zaporojie. Sunt riscuri de securitate acolo și pericolul unei eventuale avarii?

Chiar pe malul rezervorului din Kahovka se află centrala nucleară din Zaporojie. Acolo apare problema referitoare la răcirea reactoarelor. Evident, acolo sunt anumite rezerve de apă. Mai pot fi trase apeducte prin care apa va fi pompată din Nipru, această parte fiind controlată de trupele ruse.

Din câte înțeleg, rușii nu le dau voie să ajungă acolo nu doar specialiștilor ucraineni, dar nici reprezentanților Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Potențial, asta poate duce la o avarie la această centrală. Sperăm totuși că acest lucru nu va fi admis.

Pentru cât timp pot ajunge aceste rezerve de apă?

Întrucât acolo nu sunt admiși specialiști internaționali, acest lucru nu este clar cu certitudine. Însă, potrivit unor date, rezervele de apă ar putea fi suficiente pentru a menține răcirea reactoarelor timp de maxim câteva săptămâni.

„În ceea ce privește ecosistemele, acestea nu vor mai putea fi restabilite”

După standardele ecologice, peste cât timp populația va putea reveni în locațiile afectate și, în general, dacă acest lucru va fi posibil?

Acolo sunt două zone: cea din aval de baraj și cea din amonte. Partea de jos este distrusă, iar cea de sus este lipsită de apă, adică sunt două probleme diferite.

Acolo unde totul este distrus problema constă în faptul că zona este permanent lovită de artileria trupelor ruse. Oamenii nu locuiesc acum exact din acest motiv. Au loc bombardamente inclusiv cu rachete, la o distanță de 20 de kilometri, prin Nipru.

Înlăturarea consecințelor ecologice va depinde de cât de sigură va fi această zonă, adică dacă nu va fi bombardată, dar și de surse financiare. Cred că dacă acolo va fi sigur și vor fi suficienți bani, după un an totul va putea fi restabilit.

În partea de sus, unde nu este apă, situația este diferită. Cred că dacă acolo nu va fi tras un apeduct, oamenii vor pleca.

În ceea ce privește ecosistemele, acestea nu vor mai putea fi restabilite în starea în care au fost. Mai mult, specialiștii spun că nici acest baraj nu mai poate fi restabilit, ci doar construit unul nou. Barajul care acum e distrus a fost construit timp de zece ani, dar asta s-a întâmplat cu 70 de ani în urmă, acum sunt alte posibilități tehnice.

Apare însă întrebarea cât de rezonabil este acest lucru, pentru că sunt necesare sume enorme, miliarde de dolari, și câțiva ani de lucru.

Urmările acestei explozii pot afecta și alte zone, inclusiv din țările vecine, cum ar fi România?

Dacă e să vorbim despre ecosisteme, din cele trei rezervații naturale din Ucraina, una lângă Dunăre, în preajma României, alta – în Carpați, la fel, aproape de România, cea de-a treia, care se află aici, a fost distrusă. Restabilirea acesteia în varianta inițială nu va fi posibilă niciodată.

Râul Nipru începe din Federația Rusă, trece prin Belarus, iar ulterior ajunge în Ucraina. Pe râul Nipru este situată centrala nucleară din Smolensk (Federația Rusă – n.r.), dar mult mai sus. De asemenea, de-a lungul râului, sunt situate întreprinderi industriale din Rusia, Belarus și Ucraina.

Evident că există anumite filtre, dar, de asemenea, este clar că în râu nimeresc anumite substanțe toxice, resturi de la produse chimice de uz casnic. Toate acestea sunt depozitate pe fundul râului timp de aproape 70 de ani, conсentrația acestora poate fi destul de mare.

Mai mult, după avaria de la Cernobîl, foarte multe deșeuri radioactive au nimerit în Nipru și s-au depozitat acolo. O parte din aceste depuneri va ajunge în Marea Neagră. Cred că vor fi făcute cercetări în acest sens. Dacă va fi o avarie la centrala de la Zaporojie, da, va fi transferată o anumită cantitate de substanțe nocive.

La momentul acesta, un pericol direct pentru România nu există, deoarece distanța este mare, adică mai mult de 300 de kilometri.

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală