Variola maimuței tot mai vizibilă în țările de pe continentul European. Numărul de cazuri confirmate la nivel mondial a ajuns miercuri la 219 în afara țărilor în care boala este endemică, potrivit unui raport publicat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), scrie Agerpres.
Ministerul Sănătății din țara noastră anunță că până în prezent, Moldova nu are niciun caz și nici vreo suspiciune de infectare.
În total, 19 ţări în care boala este neobișnuită, majoritatea în Europa, au raportat cel puţin un caz confirmat, indică ECDC într-o notă epidemiologică publicată miercuri seară.
„Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, identificându-se ca bărbaţi având relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu au fost niciun deces”, a precizat agenţia europeană cu sediul la Stockholm.
În afara celor 11 ţări africane în care această boală rară este endemică, trei ţări concentrează în prezent majoritatea cazurilor confirmate:
- Marea Britanie – 71 de cazuri;
- Spania – 51 de cazuri;
- Portugalia – 37 de cazuri.

Europa concentrează majoritatea cazurilor cu 191 de cazuri, dintre care 118 în țările din UE.
- Canada – 15 cazuri;
- Statele Unite – 9 cazuri;
- Australia – 2 cazuri;
- Israel – 1 caz;
- Emiratele Arabe Unite – 1 caz.
Cazurile suspecte nu sunt luate în considerare în bilanț.
Numărul total de cazuri identificate miercuri de ECDC a crescut de peste cinci ori de la primul său raport la 20 mai, când agenția a anunțat 38 de cazuri.
În Africa, au fost raportate peste 1.500 de cazuri în acest an, cele mai multe în Republica Democrată Congo. Pe continentul african au fost înregistrate și zeci de decese.
Variola maimuței nu este considerată a fi foarte contagioasă. Ea se poate răspândi de la animale infectate la oameni și de la o persoană, care are simptome, la alta, prin contact fizic apropiat.
Simptomele variolei maimuței
În baza recomandărilor OMS, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele informații:
- este importantă spălarea mâinilor cu apă și săpun și folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool;
- este necesar ca o persoană cu suspiciune de variola maimuței să consulte medicul și să fie izolată, iar cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecție personală;
- nu există tratament specific pentru variola maimuței;
- infecția se manifestă prin simptome ușoare, majoritatea celor infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament;
- cei mai expuși riscului de a face variola maimuței sunt persoanele care au avut contact apropiat cu o persoană cu variola maimuței;
- rezidenții și călătorii în țările endemice ar trebui să evite contactul cu animalele bolnave (moarte sau vii) care ar putea fi infectate cu virusul variola maimuței și ar trebui să se abțină de la consumul sau manipularea vânatului sălbatic.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!