Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Alegerile din Republica Moldova – în vizorul presei internaționale

12 Iul. 2021, 07:06
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
12 Iul. 2021, 07:06 // Alegeri //  Cristina Vlah

Alegerile din țara noastră au fost mediatizate de către instituțiile de presă de peste hotare, informează Realitatea.md. Jurnaliștii au reflectat rezultatele scrutinului prin prisma cifrelor, dând și unele mici aprecieri.

Presa de peste Prut „a salutat” victoria obținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, asociind acest partid în continuare cu președinta Maia Sandu. Mediafax vine cu un mesaj al liderului PNL, Ludovic Orban, care spune că „e o veste extraordinară ce vine din Republica Moldova, ai cărei cetățeni au luat o decizie fermă, pro-europeană”. Demnitarul a mai spus că decizia organizării alegerilor anticipate s-a dovedit a fi una corectă.

Digi24.ro scrie că lupta în alegeri s-a dat între pro-europeni și pro-ruși. La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupție, sărăcia și amenințările cu dezintegrarea statului au fost leitmotivele dezbaterilor, alegătorii de peste Prut a trebuit să decidă direcția în care va merge Republica Moldova. Cele două direcții sunt antagonice și au fost un motiv în plus de divizare a societății, care nu reușește să-și găsească liantul pentru a construi împreună viitorul celui mai sărac stat din Europa.

Agenția de presă AlJazeera scrie că partidul pro-european al Maiei Sandu obține o victorie în urma calculului prealabil de voturi și că președinta „a decis să-și întărească pozițiile contra forțelor pro-ruse”. „Principalii rivali ai Partidului (n.r. PAS) este Blocul Comuniștilor și Socialiștilor condus de fostul președinte susținut de Kremlin, Igor Dodon, și de fostul președinte, Vladimir Voronin”.

Agenția de presă Reuters la fel scrie despre Victoria obținută de către PAS, în urma prezentării datelor preliminare. „Partidul PAS al președintelui pro-occidental Maia Sandu deține victoria în urma alegerilor parlamentare anticipate, optând pentru combaterea corupției și realizarea reformelor.

Sandu speră să câștige o majoritate în Parlament, pentru a pune în aplicare reformele, care spune că au fost blocate de colegii predecesorului său pro-rus, Igor Dodon”, scrie Reuters.

Agenția de presă rusă, RIA Novosti, relatează despre alegerile din țara noastră, anunțând cifrele, rezultate prealabile oferite de către Comisia Electorală Centrală de la Chișinău. Ei au scris că „Partidul loial președintei Maia Sandu „Acțiune și Solidaritate”, blocul Comuniștilor și Socialiștilor, precum și partidul Șor sunt cele trei formațiuni, care acced în Parlament”.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 18:03
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Iul. 2021, 18:03 // Societate //  Valentina Buză

Alte 166 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 16 sunt de import: 4-Turcia, 3-Franța, 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Irlanda, 1-Germania, 1-Rusia. Numărul total de teste efectuate – 5.601, dintre care 1.355 – teste Rapid -Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 259.018. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 319 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 55 în stare extrem de gravă (11 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 96 persoane au fost vindecate. În total, 251.741 persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 708 persoane, iar 23.172 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSMPS anunță înregistrarea altor decese:

Deces 6.248: Bărbat de 85 de ani din r. Taraclia, internat în SR. Taraclia. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

Deces 6.249: Femeie de 70 de ani din mun. Cahul, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă.

Deces 6.250: Femeie de 82 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială,

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate