Alegerile locale din 5 noiembrie sunt în pericol din cauza grupării criminale controlate de fugarul Ilan Șor, informează jurnal.md.
„În momentul în care un partid este finanțat din banii de la grupări criminale, liderii acestor partide vor răspunde în fața acestor grupări criminale și nu a cetățenilor. Cea mai mare amenințare în adresa securității Republicii Moldova este corupția, în special cea politică, asta pe lângă amenințarea hibridă care vine din partea Rusiei. Compar aceste grupări criminale cu niște carteluri de droguri. Este o sarcină destul de ambițioasă să oprești acest lucru, mai ales în RM unde în continuare instituțiile de drept nu sunt pe deplin curățate. Trebuie de apreciat munca procurorilor și trebuiede dus la bun sfârșit aceste investigații. E important să fie un verdict în justiție cât mai rapid”, a declarat deputatul PAS Radu Marian.
Nu putem avea democrație electorală pe 5 noiembrie, din cauza acestui grup criminal organizat care finanțează partide, a declarat Ilian Cașu.
„Deci nu cetățeanul, dar sacul cu bani decide rezultatul și asta e o problemă mare. Am văzut același fenomen în Găgăuzia. Vreau să vred că această implicare masivă a instituțiilor va fi cu rezultat, dar mai multe anchete penale împotriva lui Șor nu au avut rezultat. În teren sunt partide care respectă legea și nu poți să te bați cu sacul cu bani”, a spus Ilian Cașu, membru al CUB.
În opinia secretarului general al Platformei DA, Liviu Vovc, în societate se crează impresia că „lupta cu Șor doar se mimează”.
„Dosarul cu privire la alegerile din Bălți împotriva lui Tauber s-a întins un an și jumătate până a ajuns în instanță. Ce s-a întâmplat în general cu alegerile din Găgăuzia este o dilemă pentru mine, pentru că au fost prezentat probe concludente că au fost fraudate alegerile, dar la final toți au băgat capul în nisip”, a spus Vovc.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„În RM crima organizată e mai organizată decât statul. E o constatare gravă. De când statul a fost capturat și lucrurile au fost lăsate să meargă așa cum le-au găsit noii guvernanți, starea excepțională nu au folosit-o ca să facă curat în stat. Iar crima organizată, în această perioadă a războiului de la hotar, merge în ofensivă permanentă”, a menționat și jurnalistul Valeriu Saharneanu.