Curs valutar
 • EUR
  19.3233
  0%
 • USD
  17.7734
  0%
 • RUB
  0.1958
  0%
 • RON
  3.8839
  0%
 • UAH
  0.4518
  0%

Alertă! Un nou strat de praf saharian ajunge în România. Cum îi va afecta pe oameni

24 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
24 Apr. 2024, 08:24 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Presa din România scrie că un nou val de praf saharian va putea fi resimțit începând de astăzi în țară. Administrația Națională de Meteorologie informează că o masă de aer cu particule de praf saharian va afecta România în prima parte a zilei de miercuri. În după-amiaza zilei de miercuri, această masă de aer se va deplasa spre nord-est și va părăsi teritoriul țării, informează spynews.ro.

„În perioada 23 aprilie ora 9.00 – 24 aprilie ora 13.00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, transmite ANM.

Acest praf saharian este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa. Pericolul asociat cu praful saharian provine în principal din dimensiunea mică a particulelor sale.

Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita.

23 aprilie 2024 Praf saharian - Foto: Profimedia
Cum poate afecta sănătatea praful saharian

Inhalarea acestor particule de praf saharian poate provoca iritații ale căilor respiratorii, simptome precum tuse, strănut, dificultăți de respirație și poate agrava afecțiunile respiratorii existente. De asemenea, praful saharian poate afecta calitatea aerului, reducând vizibilitatea și având impact asupra calității vieții în general. În plus, particulele de praf saharian pot transporta și microorganisme, poluanți și substanțe chimice, care pot avea, de asemenea, efecte adverse asupra sănătății umane și a mediului din România.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Deși nu este întotdeauna periculos, expunerea la niveluri ridicate de praf saharian și inhalarea să poate fi dăunătoare. Astfel, specialiștii din România recomandă să se evite expunerea la aer liber pe durata acestor episoade și să se ia măsuri de protecție, cum ar fi purtarea de măști de protecție și evitarea activităților fizice intense în aer liber.

“Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf saharian și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii. Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cei cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor. De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorice cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficiență respiratorie ușoară. Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare”, spune medicul Ionela Iovan, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 17:45
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cătălina Boico
18 Mai 2024, 17:45 // În Lume //  Cătălina Boico

Sâmbătă, preşedintele Filipinei, Ferdinand Marcos Jr, a declarat că ţara sa „va apăra în mod viguros ceea ce este al nostru”, într-o referire puţin voalată la tensiunile crescânde cu China din cauza disputelor maritime, relatează Digi24.ro.

Conduita împotriva intruşilor care nu respectă integritatea teritorială filipineză va fi ghidată de lege şi de responsabilitatea ca membru al comunităţii internaţionale care respectă regulile, a spus Marcos într-un discurs adresat cadeţilor militari absolvenţi.

Preşedintele filipinez a mai spus că „împotriva intruşilor care ne-au încălcat integritatea teritorială, vom apăra cu fermitate ceea ce este al nostru”. El nu i-a identificat pe intruşi, dar Filipinele şi China au fost implicate în confruntări din ce în ce mai mari în Marea Chinei de Sud, inclusiv după utilizarea de către China a tunurilor de apă care au dus la răniri şi daune materiale, un laser de calitate militară îndreptat către navele filipineze şi ceea ce Filipinele numesc „manevre periculoase” în calea navigabilă aflată în litigiu.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, un canal prin care se desfăşoară un comerţ naval de 3.000 de miliarde de dolari pe an, care include părţi revendicate de Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam.

O hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj a constatat că pretențiile Chinei nu au niciun temei legal.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală