Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

Alexandr Stoianoglo, în discuții cu 23 de procurori generali ai țărilor europene

08 Iul. 2021, 20:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
08 Iul. 2021, 20:36 // Politica //  Cristina Vlah

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo participă, în format online, în perioada 7-8 iulie, la lucrările Conferinței „Rolul Procuraturii în protecția drepturilor individuale și a interesului public în lumina Convenției europene a drepturilor omului”, care se desfășoară la Sankt Petersburg, Federația Rusă.

Evenimentul reunește conducători ai procuraturilor și ai autorităților judiciare din 23 de state europene și este organizat de Procuratura Generală a Federației Ruse de comun cu Consiliul Europei și Asociația Internațională a Procurorilor.

Sesiunile de lucru dezbat problematici de interes pentru activitatea procurorilor, precum evoluția implementării practicilor de procuror în lumina standardelor Consiliului Europei, cu precădere în domeniul protejării interesului public și a drepturilor omului, în special: protecția mediului, sănătății, drepturilor antreprenorilor, combaterea criminalității informatice și a terorismului,  precum și aspecte de cooperare internațională în materie penală.

În cadrul alocuțiunii sale din cadrul reuniunii, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a făcut o retrospectivă a instrumentelor legislative şi a experienței Procuraturii din Republica Moldova în protecția drepturilor omului, implementată din punctul de vedere al jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului.

Printre vorbitori la Forum se numără figuri proeminente din teoria şi practica dreptului internațional, reprezentanţi ai instituțiilor internaționale precum: Christos Giakoumopoulos, șeful Direcției Generale a Consiliului Europei pentru Drepturile Omului și Statul de Drept; Cheol-kyu Hwang, președintele Asociației Internaționale a Procurorilor; Antonio Vercher Noguera, președintele Consiliului consultativ al procurorilor europeni; Ramin Gurbanov, președintele Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției; Claire Bazy Malaurie, vicepreședinte al Comisiei de la Veneția și Björn Berge, secretarul general adjunct al Consiliului Europei.

Realitatea Live

26 Iul. 2021, 06:30
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Realitatea.md
26 Iul. 2021, 06:30 // Alegeri //  Realitatea.md

FOTO/VIDEO Militarii „au luat cu asalt” Parlamentul. Forfotă mare și pregătiri în toi

Ședința de constituire a noului Parlament are loc luni, 26 iulie curent, la ora 10:00. Acum două zile, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret în acest sens, după ce Curtea Constituțională a confirmat legalitatea alegerilor din 11 iulie 2021 și a validat mandatele deputaților. Va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat – socialistul Eduard Smirnov de 81 de ani. Totul va fi transmis în direct de către colegii din cadrul grupului de presă „REALITATEA” – Rlive.md (TV). 

Președintele primei ședințe, adică Eduard Smirnov, va oferi cuvânt președintelui Curții Constituționale, în persoana Domnicăi Manole, pentru prezentarea raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși. După constituirea legală a Parlamentului, se alege președintele legislativului, vicepreședinții și se formează Biroul permanent.

Pentru efectuarea alegerii președintelui Parlamentului, legislativul, la propunerea fracțiunilor parlamentare, instituie o comisie. Președintele Parlamentului se alege pe durata mandatului legislativului, prin vot secret.

Vicepreședinții se aleg la propunerea președintelui Parlamentului, după consultarea fracțiunilor parlamentare, prin vot deschis, cu votul majorității deputaților aleși.

Biroul permanent al Parlamentului este organul de lucru al acestuia și se formează, ținându-se seama de reprezentarea proporțională a fracțiunilor în Parlament. Din el fac parte, din oficiu, șeful legislativului și vicepreședinții.

Președinții, vicepreședinții, secretarii, membrii și membrii supleanți ai comisiilor permanente se aleg de Parlament cu votul majorității deputaților aleși. Componența nominală a comisiilor permanente se stabilește ținându-se cont de reprezentarea proporțională a fracțiunilor în Parlament.

Ședința de constituire va putea fi urmărită în direct la ora 10:00 pe RLIVE.MD sau la RLIVE TV.

În noul Parlament au acces trei formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate și Partidul politic Șor – 6 mandate.

DOC LISTA celor 101 de deputați cu mandate validate și numărul candidaților supleanți ai PAS, BECS și Partidul Șor

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid