Specialiștii spun că în lume există anumite zone unde oamenii trăiesc peste media de vârstă obișnuită. Zonele albastre, așa cum au fost denumite generic, găzduiesc unii dintre cei mai longevivi oameni din lume. Pe lângă stilul de viață activ, secretul longevității se află și în alimentație. Descoperă în cele ce urmează câteva alimente consumate de oamenii longevivi.
Specialiștii din Japonia au împărtășit câteva sfaturi de nutriție. Okinawa este cea mai mare insulă dintr-un arhipelag aflat sub tutela Japoniei. Insula superbă găzduiește unele dintre cele mai longevive femei din întreaga lume. Află care este secretul lor de viață și cum au reușit să găsească echilibrul perfect în viață. Cele mai multe persoane care au împlinit deja 100 de ani trăiesc în Japonia, mai precis în Okinawa.
Cartofii dulci violet japonezi
Oamenii din Okinawa obișnuiesc să cultive cartofi dulci violet. Aceștia sunt de multe ori consumați drept gustare sănătoasă sau drept desert. Aceștia sunt bogați în carbohidrați sănătoși și antociani, un grup de antioxidanți care se găsesc în legumele de culoare roșie și violet.
Aceste legume conțin proprietăți anti-îmbătrânire. Studiile au arătat că acești cartofi ajută la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Supa Miso
Dieta japonezilor conține o mulțime de preparate sănătoase ce au la bază alimente fermentate, iar unul dintre aceste preparate se numește Miso. Supa Miso este una dintre cele mai populare supe din Japonia, scrie publicația CNBC.com. Miso este o supă făcută din boabe de soia și cereale fermentate.
Ridichi Daikon
Rădăcinoasele sunt foarte populare în Japonia în bucătăria japoneză și oferă o serie de beneficii unice pentru sănătate. Ridichiile Daikon sunt cunoscute pentru faptul că ajută la prevenirea răcelilor și la întărirea sistemului imunitar. O ridiche conține 124 % din aportul zilnic recomandat de vitamina C. Alte legume rădăcinoase sănătoase includ morcovii, sfecla, păstârnacul și napii.
Alge
Algele marine sunt bogate în minerale importante. Dintre acestea se numără fierul, calciul, acidul folic și magneziul. Consumul zilnic ajută la adăugarea de fibre în dietă. Aportul adecvat de fibre a fost asociat cu un risc redus de boli de inimă, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială. Algele marine conțin și o mulțime de antioxidanți precum fucoxantina și fucoidanul, ambele având proprietăți antiinflamatorii și anti-îmbătrânire.
Pește
Dieta oamenilor longevivi nu trebuie să fie lipsită de proteine. Acestea pot fi luate din peștele gras precum somonul și tonul. Grăsimile omega-3 din pește pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la scăderea trigliceridelor și la ușurarea inflamației.