La două zile după încheierea unui acord trilateral între Ankara, Stockholm și Helsinki, care a înlăturat principalul obstacol în calea aderării celor două țări scandinave la NATO, președintele turc a anunțat că acest proces ar putea fi în continuare blocat dacă părțile la acord nu-și țin promisiunile.
Erdogan a declarat la încheierea summit-ului alianţei de la Madrid că acordul în 10 articole cu cele două state nordice a fost o victorie pentru Ankara şi a abordat toate „sensibilităţile” acesteia, relatează inbusiness.kz/ru.
El a subliniat, în special, satisfacerea cererii Turciei ca Suedia şi Finlanda să extrădeze suspecţii de terorism cu legături cu grupuri kurde ilegale sau reţeaua clericului exilat acuzat de organizarea loviturii de stat eşuate din 2016.
Dar Erdogan a adăugat că, dacă cele două ţări nordice îşi încalcă promisiunile, parlamentul Turciei ar putea refuza să ratifice acordul încheiat marţi. Aderarea la NATO trebuie să fie aprobată oficial de toate cele 30 de state membre, ceea ce conferă fiecăruia un drept de blocare a deciziei.
Finlanda şi Suedia vor semna oficial protocoalele de aderare la NATO, marţi (5 iulie), a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă în marja summit-ului de la Madrid.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Felul în care președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a jucat în tot acest context al războiului la scară largă dus de Rusia în Ucraina l-a transformat într-unul dintre liderii politici cheie ai momentului, de care NATO are nevoie.