Angajatorii, care nu vor întreprinde acțiuni pentru nerespectarea obligației de a întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală la locul de muncă ar putea fi trași la răspundere contravențională. Parlamentul a aprobat în prima lectură, astăzi, 26 mai, un proiect de modificare a unor acte normative, care prevede combaterea fenomenului hărțuirii la locul de muncă, în conformitate recomandările Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și racordarea legislației naționale la standardele internaționale, în special la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).
Conform proiectului de lege, angajatorii care vor obstrucționa procesul de reclamare a cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă vor putea fi sancționați contravențional.
Amenda pentru persoanele fizice ar putea varia între 3 000 și 4 200 de lei, iar cea pentru persoanele juridice – între 10 500 și 13 500 de lei. Totodată, în cazul persoanelor cu funcție de răspundere, pedeapsa contravențională ar putea ajunge până la 10 500 de lei.
Totodată, Codul contravențional va fi completat cu norme ce prevăd posibilitatea de atragere la răspundere pentru fapte de victimizare.
O altă prevedere a proiectului se referă la completarea Codului Muncii, a legii privind Inspectoratul de Stat al Muncii și a legii sindicatelor cu norme în domeniul prevenirii, examinării și soluționării hărțuirii sexuale la locul de muncă. Astfel, Inspectoratul de Stat al Muncii va verifica existența, în regulamentele interne ale instituțiilor, a măsurilor de prevenire și combatere a fenomenului discriminării, hărțuirii sexuale, victimizării la locul de muncă, precum și respectarea acestora.
Proiectul de lege urmează a fi propus spre examinare în lectura a doua.