Curs valutar
 • EUR
  20.4714
  0.0176%
 • USD
  18.0517
  0.0006%
 • RUB
  0.2354
  -0.8496%
 • RON
  4.1398
  0.0121%
 • UAH
  0.6374
  0.3765%

Americanii, puși în gardă: cum arată lumii că securitatea cibernetică nu este doar un moft

07 Iun. 2021, 08:23
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
07 Iun. 2021, 08:23 // Sci-tech //  Valentina Buză

Este suficientă întreruperea aprovizionării cu combustibil ca economia și nu numai, să sufere foarte mult. Acest lucru s-a întâmplat în SUA în momentul atacului Colonial Pipeline. Acum, americanii sunt puși în gardă și au început să ia atacurile cibernetice în serios.

Departamentul de Justiție al SUA va începe să ia cu adevărat în serios atacurile de tip ransomware și nu numai. Potrivit Reuters, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că „vor ridica investigațiile cu privire la atacurile ransomware la o prioritate similară cu terorismul”. Această mutare din partea americanilor va implica o coordonare a răspunsurilor la atacurile ransomware cu un singur grup de lucru în Washington D.C.

Atacurile de tip ransomware reprezintă o formă de a sustrage bani într-un mod digital și implică o criptare a fișierelor unei victime. Ulterior, pentru a furniza o cheie de decriptare, atacatorii cer în schimb o anumită sumă de bani care, de obicei, este plătită în criptomonede. Fostul director al Agenției de Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii a Departamentului de Securitate Internă, Chris Krebs, care a fost concediat din cauza unui tweet, a declarat efortul Departamentului de Justiție cu un pas înainte în direcția cea bună.

„Acesta este un indiciu pozitiv că vom lua în serios oprirea ransomware-ului. Trebuie făcut mult mai mult, însă aceste schimbări reprezintăs un lucru bun”, a scris el joi.

Un fost angajat în securitate cibernetică din timpul campaniei Biden, Jackie Singh, a explicat ce reprezintă această acțiune a Departamentului de Justiție.

„Centralizarea datelor și clarificarea structurii de raportare înseamnă schimb de informații mai eficient între agenții pe un subiect de importanță ridicată și risc necunoscut, în primul rând din cauza întreruperii de la Colonial Pipeline, dar și pe baza sutelor de incidente ransomware care prezintă tot mai multe amenințări pentru americani”, a scris ea prin mesaj direct.

După cum afirmă expertul în securitate cibernetică, acest lucru poate însemna foarte mult în lupta împotriva atacurilor ransomware.

„Această mișcare ar putea permite Casei Albe și diplomaților de la Departamentul de Stat să dezvolte răspunsuri geopolitice mai eficiente la intruziunea cibernetică criminală străină”, a spus Singh.

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 10:11
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
21 Ian. 2022, 10:11 // Economie //  Realitatea.md

Președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) Odile Renaud-Basso, care s-a aflat în perioada 18 – 20 ianuarie la Chișinău, anticipează un program amplu de investiții în Moldova în 2022, combinat cu sprijinul în domeniul politicilor economice cheie pentru a ajuta țara să avanseze pe calea reformelor.

Economia moldovenească urmează să-și revină în pofida incertitudinilor, iar BERD se așteaptă ca PIB-ul să crească cu 4,0% în 2022. Banca se angajează să aibă un nivel ridicat de implicare, similar cu 2021, când investițiile în mai multe sectoare s-au ridicat la peste 100 de milioane de euro, aducând investițiile pe parcursul celor trei ani la 300 de milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Pe parcursul celor două zile, reprezentanții BERD s-au întâlnit cu președinta Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavriliță, miniștrii de resort și Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

De asemenea, președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a purtat discuții cu reprezentanții comunității de afaceri, băncilor cheie, instituțiilor financiare internaționale, misiunilor diplomatice și societății civile.

BERD este un important investitor instituțional în Republica Moldova și până în prezent, a investit peste 1,54 miliarde de euro în țară prin intermediul a 151 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1500 de companii din Moldova pentru a le ajuta să-și îmbunătățească performanța și să se dezvolte.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală