Astăzi, 2 martie, se împlinesc 31 de ani de la începutul războiului din stânga Nistrului. În această zi, ministrul de Interne, Ana Revenco, a transmis un mesaj poporului Republicii Moldova, și veteranilor acelui conflict militar.
”Acum 31 de ani, s-a pornit un război pe care nimeni nu l-a dorit. Un război care a lăsat sechele pe trupul țării noastre. Un război care a schilodit familii răpindu-le un om drag. Aceste răni nu se vor recupera niciodată. Nimeni, nicicând nu va putea întoarce acestei țări bărbații și femeile care și-au vărsat sângele pentru ca astăzi să trăim liberi, să ne putem alege singuri viitorul. Și oricât de multe cuvinte și flori le-am aduce astăzi la Marșul Memoriei și Recunoștinței, nu vom putea umple golul pe care l-au lăsat în inimile celor apropiați.Ceea ce putem și trebuie să facem, mai ales acum, este să ne învățăm conștiincios lecțiile pe care ni le-au dat:
Noi suntem primii la datorie
În istoria mondială, acest război este unicul conflict militar în care o țară intră în luptă fără să aibă armată națională. Atunci, în Războiul de pe Nistru luptele au fost duse de către forțele sistemului afacerilor interne cărora s-au alăturat voluntari și cetățeni din zonele de conflict, care asigurau lanțul logistic și alimentar.
Atunci, camarazii FULGER au fost primii la datorie, iar vitejia lor va rămâne imprimată în memoria noastră pentru totdeauna.
Chiar și după 31 de ani, Codul de Onoare al acestor viteji dictează că FULGER nu lasă în urmă camarazi.
Este impresionant că, în fiecare zi, FULGER îi cheamă la apelul de dimineață pe cei pieriți pe câmpul de luptă, cinstindu-i astfel cu memoria vie a recunoștinței lor.
Istoria este responsabilitatea noastră comună
Rămânem uniți, nu lăsăm pe nimeni să ne dezbine. Și scriem istoria țării noastre așa cum ne-o dorim și cum o merităm.
Noi nu uităm cât de puternici suntem
Am auzit această frază ieri de la unul dintre veteranii care ne povesteau istoria vie a Războiului de la Nistru. M-a marcat profund. Este o altă lecție valoroasă care, iată, revine ca un imbold prin gura camarazilor de arme peste mai bine de trei decenii.
Puterea vine din unitate
Și dacă astăzi Moldova este aplaudată de o lume întreagă pentru curaj și reziliență, e și pentru că cei 89 de colegi pe care i-am pierdut în 1992 ne ghidează pe noi toți, în fiecare zi”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!