Curs valutar
 • EUR
  20.7443
  1.0817%
 • USD
  18.8576
  0.1013%
 • RUB
  0.2688
  0%
 • RON
  4.2350
  1.3719%
 • UAH
  0.5108
  0.137%

Analiză: Piața imobiliară din Republica Moldova a luat o pauză, după o creștere bruscă a prețurilor cu peste 20%

06 Sept. 2021, 11:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
06 Sept. 2021, 11:30 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În Republica Moldova, prețul apartamentelor a crescut, începând cu a doua jumătate a anului 2020, prea brusc după 12 ani de cădere, ceea ce a speriat potențialii cumpărători. Această tendință va continua, pe termen scurt, și în următoarele luni. Pe termen lung, număr tranzacțiilor imobiliare va fi mare în municipiul Chișinău, unde vor avea loc multe procurări de apartamente în scopuri investiționale. „În Republica Moldova, piața imobiliară se concentrează exclusiv în municipiul Chișinău. În afara capitalei, practic viață imobiliară nu există”, a spus Veaceslav Ioniță, expert în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, în cadrul ediției de vineri, 3 septembrie, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, unde a vorbit despre șapte transformări majore care au marcat piața imobiliară locativă din Republica Moldova.

Expertul susține că în Republica Moldova numărul tranzacțiilor imobiliare s-a dublat în ultimii ani. Tradițional, până în 2015, anual, în Republica Moldova aveau loc 14-15 mii de tranzacții imobiliare, în mod special la apartamente. Începând cu 2019, și până în prezent, sunt circa  28 de mii de tranzacții imobiliare. În trimestrul doi al anului curent, s-a înregistrat cel mai mic număr de tranzacții imobiliare din ultimii cinci ani, atât în țară, cât și în municipiul Chișinău. Expertul explică acest fapt că din a doua jumătate a anului trecut, prețul la imobile în municipiul Chișinău, după o scădere timp de 12 ani, au înregistrat o creștere prea bruscă de peste 20%.

„Piața imobiliară în ultimii trei ani a cunoscut o explozie, numărul tranzacțiilor imobiliare s-a triplat. Totodată, trimestrul doi ne trimite semnale că are loc o „corecție de prețuri”, a spus expertul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, acum zece ani, 60% dintre tranzacții erau efectuate la procurarea de imobile în municipiul Chișinău, iar în prezent circa 80%. Dacă la nivel de țară, anul trecut piața imobiliară a cunoscut o ușoară descreștere, în mun. Chișinău a înregistrat o creștere continuă. Practic, se poate spune că piață imobiliară în Republica Moldova nu există, există piață imobiliară în municipiul Chișinău și atât. Mai este municipiul Bălți și localitățile din preajma municipiul Chișinău. „Dacă se va implementa așa numitul plan „conglomerație urbană”, care include municipiul Chișinău și raioanele din jurul municipiul Chișinău, atunci vom putea spune că toată activitatea economică din țară și toată piața imobiliară va fi concentrată aici. Cred că va absorbi mai mult de 90% din toate tranzacțiile imobiliare. După municipiul Chișinău practic nu există viață imobiliară”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Economistul a mai afirmat că asistăm în prezent la o explozie a ceea ce înseamnă creditele imobiliare, care până în 2005 practic nu au fost acordate. Din 2005 și până în 2017, volumul total al creditelor imobiliare în sistemul bancar a ajuns la 2,6 miliarde de lei, datorită dobânzilor reduse și a condițiilor lejere de acordare oferite de către bănci. În prezent, sistemul bancar acordă 20% din banii pe care îi are sub formă de credite domeniului construcțiilor. Acesta lucru, spune economistul a animat cumva piața, plus veniturile oamenilor care în ultimii cinci ani sunt cu mult mai ridicate. Din acest motiv, începând cu 2018, creditele imobiliare au cunoscut o explozie și mai mare, iar în prezent suma lor se ridică la 10 miliarde lei.

Analistul economic mai menționează că piața imobiliară se caracterizează printr-o migrație de la apartamente cu suprafețe mari, spre apartamente de dimensiuni mici. În 2003 a fost ultima dată când a fost înregistrată o suprafață medie a apartamentelor noi date în exploatare de 130 de metri pătrați. În prezent, suprafața medie a unui apartament nou construit este de 65 de metri pătrați. Dacă 15 ani în urmă erau familii mari, acum familiile sunt mai mici, respectiv și spațiul pentru trai se cere a fi mai mic. Dacă înainte imobilele erau procurate de către oameni de afaceri, care își permiteau luxul de a procura locuințe mari, în prezent apartamentele sunt procurate în mare parte de oameni care trăiesc și câștigă bani în Republica Moldova și nu-și permit să cumpere imobile cu suprafețe mari.

Totodată, în prezent foarte multe imobile sunt procurate în scopuri investiționale, să fie oferite spre închiriere. 80% dintre cei care stau cu chirie sunt într-o locuință maximum 2 persoane. În prezent, domină familiile mici, cu 1 sau 2 persoane. Familiile cu 3 și mai multe persoane au devenit o raritate. De asemenea, în prezent, moldovenii se căsătoresc cu cinci ani mai târziu decât acum 15-20 de ani. Astfel, tinerii își doresc să trăiască singuri și se mulțumesc cu suprafețe mici pentru trai.

Economistul mai afirmă că Republica Moldova devine o piață unde oamenii trăiesc cu chirie. 15 ani în urmă doar 6% dintre locuitori mun. Chișinău locuiau în chirie. În prezent circa 13% dintre cetățeni trăiesc în chirie. Media europeană este de 40%. Chiria apartamentelor este un specifică oamenilor cu venituri, care cheltuie pentru produse alimentare mai puțin de 20% pe lună. Din cei care trăiesc în chirie, 45% sunt tinerii singuri, care nu trăiesc cu părinții. Au un loc de muncă, un venit adecvat, însă nu au o locuință proprie. Altele 25% sunt familiile tinere, fără copii. 10% sunt familiile din două persoane: de obicei un părinte și un copil.

Veaceslav Ioniță mai declară că prețul apartamentelor caracterizează piața imobiliară din Republica Moldova. cele mai mici prețuri la apartamente au fost în anii 2019, 2020. Din a doua jumătate a anului 2020, se înregistrează o creștere de cel puțin 20%, cea mai mare creștere din ultimii 14 ani. În Chișinău, prețul apartamentelor noi a trecut de 800 de euro metrul pătrat, iar la cele de mâna a doua – de 670 de euro metrul pătrat.

„Piața imobiliară din întreaga lume a cunoscut un bom până în 2008. După a fost a criza imobiliară, prețurile au căzut în majoritatea țărilor, însă doar timp de 2-3 ani și au revenit la normal. În Republica Moldova, căderea a durat până în 2020. După 12 ani de cădere, din 2020 avem creșterea prețurilor la apartamente cu circa 20%”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Expertul este de părere că creșterea prețului la apartamente a fost prea bruscă, ceea ce a și dus la faptul că în trimestrul doi al anului 2021 am avut cele mai mici vânzări de apartamente din ultimii cinci ani. „Piața noastră încă nu este pregătită de această creștere bruscă de 20%, care a speriat cetățenii și au devenit mai prudenți. Piața imobiliară încearcă să se adapteze la noile condiții. Cred că o creștere de 10% anual s-ar asimila mai ușor”, a opinat expertul.

Potrivit analistului economic, accesibilitatea unui apartament în Republica Moldova se apropie de media europeană. Este nevoie de 9,8 ani de muncă și câștiguri ca să-ți procuri un apartament. Media europeană este de 6,9 ani.

Acesta date au fost prezentate și la primul Forum International Imobiliar din Moldova, care s-a desfășurat pe 3 și 4 septembrie la Chișinău.

Realitatea Live

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
03 Feb. 2023, 08:00
 // Categoria: Slider // Autor:  Redacția Realitatea
03 Feb. 2023, 08:00 // Slider //  Redacția Realitatea

Evenimentele pe care le poți urmări astăzi, 3 februarie, în direct pe RLIVE TV și rlive.md:

09:00 Conferință de presă cu genericul: „Prezentarea unui sondaj de opinie privind percepția dezinformării și preferințele politice”

09:00 Colegiul MAI: „Evaluarea activității subdiviziunilor MAI pentru anul 2022: realizări, provocări și priorități pentru anul 2023”

10:00 Masa Rotundă Națională de nivel înalt, ediția a 7-a „Economia verde – Fabricat în Moldova”

10:00 Conferință de presă cu genericul: „Inițiativa Națională a Mișcării Pentru Popor în susținerea tuturor cetățenilor Republicii Moldova”

11:00 Ședința Consiliului Audiovizualului din 3 februarie 2023

11:00 Conferință de presă susținută de ex-deținut politic Valentin Eșanu cu genericul: „Valentin Eșanu vs. Republica Moldova. CEDO a dat câștig de cauză”

11:30 Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 3 februarie 2023

15:00 CCI a RM împreună cu un grup de deputați lansează inițiativa legislativă legată de tichetele de sport.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

RLIVE TV este distribuit în toate rețelele de cablu și IPTV primele fiind Moldtelecom, StarNet, Orange, ARAX, etc.

Acoperirea pe țară este de peste 80 % din total abonați TV.

RLIVE TV este prezent și în online, pe site-urile realitatea.mdRlive.md, bani.mdrupor.mdmoldovalive.md, diez.md, deschide.mdziarulnational.mdnordnews.mdzugo.md, paranteze.mdmoldova.org, newsmaker.md, într-un widget comod, pe paginile principale și de știri.

RLIVE TV este un nou concept de televiziune modernă și inedită, bazată pe grafică și vizual, o transpunere a online-ului pe TV, orientată spre oamenii care privesc TV în timpul zilei, la birou sau acasă.

Contentul de bază este reprezentat prin transmisiunile live ale celor mai importante evenimente sociale, economice, culturale și politice din țară, conferințe și ședințe, cu buletine de știri la finalul fiecărei ore, fillere și rubrici informative și educative pentru diverse vârste și domenii de interes.

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală