Coordonatorul de proiecte din cadrul Centrului Analitic Independent Expert Grup, Dionis Cenușă, a făcut o analiză a vizitei ministrului de Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, în țara noastră, prin prisma subiectelor discutate dintre ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu și omologul leton, care, în opinia sa nu a „dat mari roade”, ci se limitează „doar la discuții care prind bine la public”, dar care totodată „amplifică așteptările cetățenilor” față de actuala putere.
Mai exact, Cenușă afirmă că, guvernarea de la Chișinău invită oficiali europeni pentru a demonstra publicului de acasă că agenda noii guvernări este susținută în capitalele europene.
„Urmează multe alte noi vizite ale oficialilor europeni în curând. Cealaltă față a monedei este că, cu fiecare vizită, guvernarea intensifică așteptările din partea publicului de acasă și din străinătate”, scrie Cenușă.
Referitor la temele discutate cu ministrul de Externe al Letoniei, care vizează diaspora, analistul afirmă că „guvernarea ar trebui să fie mai cu băgare de seamă la asemenea priorități” și să se axeze mai mult pe relațiile bilaterale din toate sferele și domeniile de activitate ce cuprinde întreaga societate moldovenească.
„Subiectul diasporei este discutat cu practic orice stat UE, în particular semnarea Acordurilor de Securitate Socială sau recunoașterea permiselor de conducere. Nu contează care este dimensiunea populației pe care o găzduiește statul UE în cauză, guvernarea pune pe agendă aceleași subiecte. Scopul pare să fie de a gesticula în direcția diasporei și mai puțin în explorarea potențialului relațiilor bilaterale pe toate dimensiunile. Ministrul și guvernarea trebuie să cântărească atent agenda pro-diasporă (evident importantă) cu alte subiecte importante (cum este atragerea investițiilor directe din Letonia – deloc menționată in discursul ministrului Popescu). De asemenea, nu a fost oferită practic nicio atenție subiectului vaccinării, care este un nivel foarte jos în Moldova (aproape 15% din populație vaccinați cu două doze) comparativ cu Letonia (aproape 40%)”, crede analistul.
Totodată, Cenușă consideră că, prioritatea privind asocierea țării noastre cu UE trebuie să fie mai pe larg discutată cu societatea civilă și dezbătută cu experți, iar presă să poată informa pe larg despre deciziile și acțiunile statului în această direcție.
„A fost divulgat faptul că partea moldovenească încă negociază agenda de Asociere cu UE, unde ar vrea să sporească atenția asupra domeniilor legate de mediul înconjurător, digitalizare și cooperare în domeniul securității. Ministrul Popescu nu a oferit niciun detaliu despre etapa în care se află negocierile pe marginea Agendei cu UE. Nu este clar de ce procesul nu este transparent și de ce nu este deschis spre completări și dezbateri cu mediul academic, media și societatea civilă. Acest lucru trebuie reparat în mod imediat, deoarece apare senzația că oficialii europeni știu mai multe detalii despre agendă decât opinia publică din Moldova”, notează Dionis Cenușă.
Expertul critică și „lauda” ministrului Nicu Popescu referitor la semnarea declarației cu privire la situația dramatică din Afganistan, deși Moldova ar fi făcut acest lucru mult mai târziu decât inclusiv Letonia, Ucraina sau Georgia.
„Ministrul Popescu a încercat dinadins să repete că Moldova, ca și Letonia, a aderat la declarația publicată de UE privind Afganistan. În realitate, Moldova a aderat mai târziu decât Letonia, Ucraina sau Georgia. Totodată, doar aderarea la declarație are o valoare strict simbolică. Ce exact poate face și are se gând să facă guvernarea: să ofere asistență umanitară statelor care vor adăposti afganezi sau altceva? cum este gestionată situația cu cetățenii moldoveni în Afganistan? Deci aparte de declarații generale sunt necesare și lucruri concrete”, a conchis Cenușă.