Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

Analiză: Summitul CPE, ocazie unică de a prezenta liderilor europeni potențialul investițional al Moldovei

01 Iun. 2023, 15:09
 // Categoria: Economie // Autor:  Romaniuc Victoria
01 Iun. 2023, 15:09 // Economie //  Romaniuc Victoria

Summitul Comunității Politice Europene (CPE) este o oportunitate excelentă de a atrage atenția viitorilor investitori străini. Iar proiectele deja aflate în proces de implementare pot demonstra potențialul investițional al Moldovei în diverse sectoare. Despre aceasta scrie Agenția InfoMarket, care a menționat  că „așa cum băncile se deschid acolo unde lucrează clienții lor, tot așa și politicienii atrag afaceri care, la rândul lor, caută și sprijin politic”.

Totodată, Agenția a trecut în revistă investițiile majore din ultimii ani în diverse domenii: comunicații și tehnologie, agricultură, energie, asigurări etc. În sectorul bancar, printre cele 10 bănci comerciale deținute de investitori străini, este remarcată Moldindconbank, al cărei acționar majoritar este Doverie United Holding AD din Bulgaria.

„Acest holding a luat naștere dintr-un fond de privatizare. Doverie funcționează de peste 20 de ani și a reușit să își stabilească o reputație de investitor serios. Principalul acționar al holdingului este Sopharma, cel mai mare grup de companii din Bulgaria, care cuprinde 50 de entități juridice. Acțiunile Sopharma sunt la mare căutare la Bursa de Valori din Sofia. Cu toate acestea, în 2020, acestea au fost depășite de acțiunile Doverie Holding, care s-a datorat achiziției Moldindconbank. În mod curios, spre deosebire de ceilalți doi noi investitori în băncile moldovenești, Doverie Holding nu a avut anterior în propria structură de acționariat nicio instituție financiară sau de credit”, se indică în comentariul Аgenției.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În decurs de doi ani, după cum s-a anunțat, în dezvoltarea și modernizarea băncii s-au investit peste 10 milioane de euro.

„Moldindconbank deține active de 26,5 miliarde de lei (a doua cea mai mare valoare din sistem); are 1,09 milioane de carduri de plată, 158 de subdiviziuni în țară (lider la acest capitol) și este o bancă de importanță sistemică”, se mai spune în analiză.

Potrivit portalului de știri economice, oricât de atractivă ar fi Moldova pentru investitorii cu tradiție, orice stat are nevoie de noi injecții – atât monetare, cât și tehnologice.

„Summitul Comunității Politice Europene este o ocazie unică pentru Moldova de a prezenta țara, pe teritoriul său, aproape tuturor statelor europene, reprezentate de liderii acestora. Afacerile îi urmează pe politicieni, la fel cum politicienii se ghidează după interesele economice ale oamenilor de afaceri. Este necesar să fie create condiții pentru ca interesele reciproce să coincidă în atragerea și protejarea investițiilor în Republica Moldova”, se mai arată în analiza Agenției InfoMarket.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:00
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
03 Oct. 2023, 17:00 // Societate //  Valentina Buză

După luni de zile în care nu au vândut mai nimic, comercianții de la piața angro din Bălți spun că legumele sunt la mare căutare în această perioadă. Ceapa, cartofii și varza se vând cu sacii. Oamenii au grijă să-și umple cămara cu legume pentru iarnă, chiar dacă prețurile pe alocuri sunt mai mari decât anul trecut, scrie tvn.md.

Cele mai căutate legume sunt cartofii, ceapa, varza și morcovul. Cumpărătorii spun că preferă să cumpere acum și să-și facă rezerve pentru iarnă, pentru că în scurt timp prețurile vor crește.

„Undeva vreo 6 saci, pentru că suntem două familii. Harbuji am pus la murat, poama am făcut must, ceapă am luat, morcovi am luat, tot așa încetișor am luat, este scump, bate la buzunar, eu înțeleg și omul care aduce sărmanul”.

Chiar și așa comercianți spun că cumpărători sunt mai puțini ca anul trecut, iar cantitățile pe care pe procură sunt mici.

Astăzi la Piața Angro din Bălți, un kilogram de cartofi putea fi cumpărat cu 6-7 lei, un kilogram de varză cu 3 lei, iar un kilogram de ceapă în medie cu 6 lei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală