Au mai rămas doar patru zile până pe 19 noiembrie, atunci când în mai multe localități din Republica Moldova va avea loc turul II al alegerilor generale locale 2023. Deși încă nu se cunoaște care vor fi totalurile, careva tendințe care permit predicții electorale au fost conturate încă în rezulatul turului I, tur care a demonstrat că opțiunea cetățenilor pentru primarii pro-europeni este majoritară. Totuși, analistul politic Anatol Țăranu a subliniat că în ciuda acestei iluzii, rezultatele alegerilor locale proiectează o stare de incertitudine asupra alegerilor parlamentare din 2025, informează jurnal.md.
„Deja în turul întâi s-au conturat anumite tendințe, anumite trenduri. Eu cred că ele se vor confirma și ca rezultat al turului II. Prima constatare însă care trebui făcută este că partidul de guvernare, PAS, a câștigat aceste alegeri. Și acest câștig ar fi fost absolut, neconctestat de nimeni într-o societate în care nu ar fi existat această polarizare care există în societatea moldovenească”, a subliniat analistul.
„Formal, după rezultatele înregistrate în turul I, PAS a câștigat alegerile. Problema este că dacă privim în perspectivei, păi aici, această constatare cumva roz, începe să pălească. Și asta pentru că din perspectiva viitoarelor alegeri naționale, acest rezultat pe care l-a înregistrat PAS este unul care creează probleme și ridică multe semne de întrebare”, a adăugat Țăranu.
Tot cifrele sunt acelea care arată că alegerea pro-europeană a predominat în rândul cetățenilor atunci când și-au ales primarul, ceea ce indică o victorie incontestabilă a vectorului de orientare occidentală în Republica Moldova. Totuși, problema ar consta anume în acei lideri politici și partide care, deși se declară pro-europeni, în realitate, nu au cele mai sincere intenții.
„Reieșind din faptul că scena noastră politică este divizată după principiul geopolitic, sunt două alegeri fundamentale de care se conduc alegătorii în Republica Moldova: alegerea pro-europeană și alegerea euroasiatică. Din acest punct de vedere, această alegere pro-europeană a câștigat. Problema e că între partidele care se pronunță pro-europene, sunt acele a căror orientare pro-europeană este contestată în societatea moldovenească, vorbindu-se despre o aplecare nesinceră și conjuncturistă către parcursul nesinceră”, a mai menționat comentatorul politic.
Iluzia unor partide pro-europene, pliată peste rezultatul, deși mai slab, dar suficient cât să aibă potențial pe viitor, al partidelor pro-ruse, creează în Republica Moldova o stare de mare incertitudine privind tabloul general al alegerilor naționale din 2025.
„Partidele pro-ruse au înregistrat un rezultat mai slab decât a fost la precedentele alegeri locale, dar unul care le permite să aibă șanse de succes pe viitor. Toate aceste lucruri luate însă împreună creează o stare de incertitudine în ceea ce se numește perspectivele electorale din Republica Moldova pentru viitor, pentru alegerile naționale”, a conchis Anatol Țăranu.