În Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, principala revindecare a mișcării naționale a fost revindecările pentru limbă și alfabet. Despre acest lucru a declarat analistul politic, Anatol Țăranu, informează tvrmoldova.md.
Întrebat de ce la o distanță de 34 de ani, nu toți reprezentanții etniilor, a minorităților naționale care locuiesc în Republica Moldova nu au însușit limba română și dacă vina este a statului sau și a unor reprezentanți cetățeni ai R. Moldova de alte etnii care nu s-au dat străduința să învețe limba română. Anatol Țăranu a menționat că vina este împărțită, dar principala responsabilitate aparține statului.
„Politicile de stat nu au fost suficient de insistente și coerente pentru a crea atmosfera necesară ca limba să fie însușită, inclusiv de minorități naționale. Și, acest lucru s-a întâmplat într-o anumită proporție, indiscutabil, dar într-o proporție insuficientă, într-o proporție supărătoare, fiindcă Republica Moldova și astăzi continuă să rămână un stat divizat după criteriul lingvistic. Această divizare este în primul rând rezultatul acelui handicap identitar care este caracteristic pentru societatea moldovenească. Societatea moldovenească nu are un liant pe interior, ceea ce ar face din această comunitate de oameni care trăiesc în hotarele acestui stat, o națiune” a spus Anatol Țăranu.
Statul este viabil, este eficient atunci când oamenii din interiorul lui sunt uniți pentru a obține anumite obiective, a mai adăugat analistul politic.
„Atunci când nu este această unitate pe interior, obiectivele nu pot fi atinse, fiindcă eforturile sunt difuze. Acesta e cazul Republicii Moldova, societății moldovenești. De ce Republicile Baltice au perseverat în reforme, au fost capabile să atingă niște performanțe, inclusiv dezvoltarea economică și socială pe care R. Moldova poate doar să viseze din simplu motiv că acolo este națiune, aici nu este. Noi suntem o frântură dintr-o națiune, nu poți să faci dintr-un grup de oameni, o națiune nouă peste noapte, este absolut imposibil” , adaugă el.
Totodată, analistul politic a menționat că Republica Moldova ar putea să existe dacă se întoarce acasă, se întoarce în spațiul său, în spațiul devenirii sale naționale.