În cadrul ședinței comune a guvernelor Republicii Moldova și României va fi înmânat certificatul de investiții ceea ce va semnifica încheierea procesului de investiții în gazoductul Iași – Chișinău.
„La data de întâi octombrie, gazoductul Iași – Chișinău a devenit operațional. Noi deja am accesat anumite volume din contul de balansare în timpul crizei energetice din luna octombrie atunci când am avut deficiențe de gaze naturale. Suntem foarte recunoscători partenerilor din România pentru ajutorul oferit la timpul potrivit” a spus Natalia Gavrilița.
Andrei Spînu a menționat că gazoductul Iași – Ungheni este un proiect extrem de important pentru siguranța energetică a Republicii Moldova.
„Relația între Moldovagaz și Gazprom nu are cum să afecteze funcționalitatea gazoductului Iași – Chișinău. El va rămâne funcțional în continuare. Noi ne vom face munca în continuare să găsim soluții de diversificare a aprovizionării nu doar cu gaze, dar și cu energia electrică a țării noastre. Aceasta este opțiunea noastră pe termen lung”, a punctat vicepremierul Andrei Spînu.
Amintim că la începutul iernii, Republica Moldova a primit o cantitate de gaz prin intermediul gazoductului Iași – Ungheni pentru menținerea presiunii necesare în sistem.
De menționat că lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au început pe 18 februarie 2019. Conducta are o lungime de 120 de km, iar valoarea estimată a proiectului este de 76 de milioane de euro conform proiectului devizelor de cheltuieli din cadrul documentației de proiect elaborate de Transgaz, România.