De la începutul acestui an, în Moldova au fost înregistrate 11 cazuri de intoxicații cu ciuperci, 14 persoane au fost afectate, dintre care 2 copii. Datele au fot prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), care a lansat, azi, campania de prevenire a intoxicațiilor cu ciupercile.
Cauzele principale care au generat apariția intoxicațiilor au fost colectarea în locuri neautorizate. În acesst context, ANSP precizează că mergând la cules ciuperci, mulți dintre cetățeni se bazează pe informații false precum:
- ciupercile atacate de către limacși sau de către insecte nu sunt toxice;
- schimbarea culorii unei secțiuni executate în corpul de fructificație al ciupercii poate indica toxicitatea ei;
- la contactul dintre o ciupercă otrăvitoare și un obiect de argint (de obicei un tacâm), aceasta din urmă se înnegrește;
- dacă se gătesc sau se țin ciupercile în oțet, acestea își pierd toxicitatea;
- prin aruncarea apei în care s-au ținut ori gătit ciupercile, se micșorează toxicitatea acestora;
- înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii ciupercilor indică toxicitatea;
- colorația vie a unei ciuperci indică toxicitatea ei.
Pentru a evita intoxicațiile, medicii ne recomandă să consumăm doar ciupercile cumpărate în locuri autorizate; să evităm procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto. Totodată, nu este recomandat ca bucatele cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore, iar ciupercile comestibile trebuie preparate bine, minim 30 de minute.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Anul trecut, în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor, în Moldova au fost înregistrate 143 de cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare cu afectarea a 180 de persoane, dintre care 41 au fost copii cu vârste de până la 17 ani.