Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut astăzi o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în vizită oficială în Republica Moldova. În timpul discuțiilor, oficialul american și-a exprimat sprijinul pentru eforturile Moldovei de a primi și ajuta refugiații ucraineni și a menționat că „Eforturile de coagulare de care a dat dovadă Guvernul și toate instituțiile statului în gestionarea fluxului de refugiați dar și ospitalitatea cetățenilor moldoveni din aceste zile sunt impresionante”.
La Chișinău, oficialul american a salutat decizia Republicii Moldova de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană.
„Exprimăm sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Istoria democrației și luptei cu corupția pe care o spune țara voastră întregi lumi este cu adevărat inspirațională, este o istorie de care omenirea avea foarte mare nevoie, exact în aceste vremuri tulburi ”, a spus Antony Blinken.
La rândul său, prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut sprijinul comunității internaționale pentru buna gestionarea a fluxului masiv de refugiați ucraineni.
„Ne-am angajat ferm să ajutăm toate persoanele refugiate din Ucraina. Guvernul a pus în aplicare cea mai cuprinzătoare operațiune umanitară din istoria Republicii Moldova. Dar amploarea fluxului de oameni este o provocare și avem nevoie de asistența prietenilor și partenerilor noștri. Avem nevoie de această asistență rapid și prin instrumente flexibile”, a declarat șefa Guvernului.
Șefa Executivului a menționat că situația tensionată din regiune a provocat un val sporit de refugiați ucraineni, Republica Moldova fiind una din cele mai afectate țări ce confruntă această provocare. În prezent, în țara noastră se află peste 110 mii de refugiați din Ucraina, inclusiv 30 mii de copii. Dintre aceștia, cca 2200 de persoane au solicitat azil. În contextul creat, instituțiile statului au prioritatea majoră de a asigura gestionarea eficientă a fluxului de refugiați, inclusiv ordinea publică, dar și stabilitatea economică, financiară și energetică.
„Abia începem să înțelegem consecințele economice ale acestui război, cu rutele comerciale și lanțurile valorice perturbate. Am luat măsuri rapide pentru a asigura securitatea alimentară, pentru a schimba traseele de transport și pentru a reorienta comerțul, dar va trebui să facem mult mai mult pentru a asigura stabilitatea economică și financiară și bunăstarea cetățenilor noștri”, a declarat Natalia Gavrilița.