Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

Antony Blinken susține că SUA ar putea contribui la consolidarea securității în Marea Neagră și Marea Azov

07 Iun. 2021, 10:13
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
07 Iun. 2021, 10:13 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că a discutat cu reprezentanții SUA referitor la problema consolidării securității și apărării țării în regiunea Mării Neagră și Azov. Potrivit liderului ucrainean, acesta a avut anterior o întâlnire cu senatorii SUA, iar în timpul conversației cu secretarul de stat Antony Blinken, s-a pus întrebarea cu privire la „posibilitatea creșterii ajutorului militar”. 

„Am discutat despre creșterea ajutorului militar. Din păcate, nu pot împărtăși detaliile, dar acest lucru este foarte, foarte important pentru noi. A fost vorba despre securitatea în Marea Neagră și Azov, deoarece pozițiile noastre acolo sunt destul de slabe, în opinia mea. Rusia domină practic Marea Neagră, acest lucru este adevărat și recunoaștem asta, dar ne-am dori să dispunem de forțe serioase acolo. Numai în scopuri de apărare, pentru apărarea țării și a granițelor noastre” a menționat Vladimir Zelenski.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a susținut de multă vreme ideea de a furniza Ucrainei arme de apărare letale. El a cerut acest lucru și administrației lui Donald Trump.

În luna martie a acestui an, a devenit cunoscut faptul că Pentagonul alocă Ucrainei 125 de milioane de dolari pentru sectorul securității. În special, potrivit informațiilor, fondurile vor fi alocate pentru instruirea armatei ucrainene, furnizarea de echipamente și sprijin consultativ pentru a ajuta Forțele Armate din Ucraina să protejeze „integritatea teritorială a țării, granițele acesteia și să îmbunătățească relațiile cu NATO”.

În plus, precum a menționat în mai comandantul-șef al forțelor armate din Ucraina, colonelul general Ruslan Khomchak, Federația Rusă provoacă constant Forțele Navale din Ucraina în apele Mării Negre și Azov.

De asemenea, a fost raportat faptul că președintele ucrainean a discutat cu delegația Congresului SUA despre politica de sancțiuni împotriva Federației Ruse și situația actuală din Donbass.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:39 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a dezvăluit faptul că în cadrul Ministerului încă mai activează persoane loiale fostului șef al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, informează Realitatea.md. Mai mult, acele persoane mai au și posibilitatea să ia anumite decizii, susține ministra.

„Sunt acei, care se bravează cu faptul că dacă nu au zburat până acum, înseamnă că au mână liberă de a activa…

Unii imediat au depus raport de demisie, alții au depus raport peste o lună-două. Unii continuă să stea pe poziții și spun că au pile. Noi căutăm să vedem unde au ei pile. Totodată, nu neapărat își desfășoară activitatea, dar sunt vizați în unele anchete. Și ei stau pe stand-by, ca să vadă până unde vom ajunge noi cu controlul și ce vom face mai departe”, a declarat Ana Revenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.

Realitatea.md menționează că Gheorghe Cavcaliuc se află peste hotarele țării. El este anchetat și învinuit de fabricarea de dosare. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au dispus plasarea lui în arest preventiv și au emis un mandat de căutare a lui pe plan internațional.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală