Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Apă-Canal Chișinău a „bătut” la ușa unor agenți economici! Mirosul neplăcut ar putea reapărea? Sunt nereguli

04 Aug. 2021, 16:01
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Aug. 2021, 16:01 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Mai mulți agenți economici din Capitală s-au trezit în aceste zile cu inspectorii Apă-Canal Chișinău „în vizită”. Controalele inopinate au fost inițiate în contextul asigurării calității apelor uzate şi minimalizării răspândirii mirosurilor pestilenţiale de la stația de epurare.

Astfel de razii sunt planificate și pentru alte zile, anunță responsabilii instituției.

În urma controalelor, au fost depistate concentrații majore de poluanți, temperatura apelor uzate cu depășiri peste normă şi emisii de miros majorat în colectorul public de canalizare cu D-1000 mm din strada Voluntarilor şi strada Uzinelor.

În rezultatul încercărilor de laborator şi Rapoartelor de încercări vor fi înaintate prescripții faţă de agenții economici.

„Concomitent, se monitorizează calitatea apelor uzate în colectoarele magistrale de canalizare din zonele industriale, în vederea depistării agenților economici ce deversează ape uzate în sistemul public de canalizare cu concentrații ce depășesc CMA, precum şi se efectuează inspecții tehnice la întreprinderile industriale şi alimentare, în deosebi: de producere a vinului, de producere a alcoolului etilic, de producere a berii, de prelucrare şi de procesare a peștelui, a cărnii, creșterea şi procesarea cărnii de pasăre, întreprinderile de producere a polufabricatelor şi a produselor alimentare, fabricile de prelucrare a laptelui şi produselor lactate, fabricile de producere a înghețatei, fabrica de bomboane şi biscuiți, fabricile de tăbăcărie (prelucrarea pieilor), întreprinderile industriale şi de galvanică, producerea oglinzilor etc., în scopul aprecierii eficienții funcționării stațiilor de epurare locale, gestionarea deșeurile de producere, locurilor de depozitare şi metodelor de utilizare şi/sau de prelucrare a acestora”, se arată în comunicat.

„Apă-Canal Chișinău” reiterează faptul că dacă unii agenți economici vor deversa ape uzate sau chiar deșeuri de producere cu temperaturi ridicate şi concentrații ce depășesc normativele CMA, ceea ce ar putea conduce la disfuncția proceselor de epurare în perioada caniculară.

Responsabilii instituției solicită agenților economici şi persoanele fizice să dea dovadă de responsabilitate şi conștiinciozitate şi să nu deverseze ape uzate cu temperaturi şi concentrații ce le depășesc pe cele normative.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:06
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
16 Sept. 2021, 18:06 // Economie //  Petru Cosoi

Entuziaști și motivați să îmbunătățească procesele și produsele din sectorul financiar-bancar, mai multe startup-uri din țară au participat la programul Fintech Moldova 2021, lansat de Startup Moldova, în parteneriat cu MAIB și Mastercard și cu suportul USAID și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill.

Mary Nemciuc, manageră de programe antreprenoriale, TEKWILL:  „Pe măsură ce domeniul IT propulsează inovația, procesele și schimbă paradigmele, crește considerabil și necesitatea produselor noi, care oferă soluții viabile în procesul de tehnologizare a serviciilor din sfera financiar-bancară. Pentru o mai bună înțelegere a necesităților pieței, am identificat un partener privat de încredere, interesat de astfel de soluții, gata să vină cu suport, pilotare și integrare. De aceea, suntem recunoscători implicării partenerilor MAIB și Mastercard în dezvoltarea Verticalei FinTech 2021, care detectează problemele cu care se confruntă companiile bancare și furnizează soluții IT relevante pentru rezolvarea lor.”

Pe parcursul câtorva luni tinerii au lucrat asupra ideilor inovatoare în cadrul primelor două etape ale programului – Hackathon și Accelerator. Cele mai bune 11 startup-uri au fost selectate pentru a trece la nivelul următor de pilotare. Timp de 3 luni, în cadrul Acceleratorului, participanții au avut parte de sesiuni de mentorat și consultanță din partea mentorilor și experților din domeniu, au avut acces la o rețea extinsă de business din domeniul financiar-bancar, au obținut cunoștințe noi și au interacționat cu viitorii clienți, pentru a beneficia de potențiale investiții și informații despre modul în care corporațiile pot susține o inițiativă locală.

Evgeny Frolov, senior startup tracker: „În calitate de senior tracker, sunt mândru că, bazându-ne pe feedbackul de la sfârșitul programului, trackerii au fost desemnați ca unul dintre principalele instrumente eficiente și valoroase acceleratorului. Nu a fost un parcurs simplu, acesta solicită întotdeauna investiții de emoții, timp și cunoștințe, dar este și o experiență extraordinară pentru a sprijini fondatorii în călătoria lor către succes. Sunt bucuros să vă anunț că startup trackers activează acum, în mod deschis, pe piața moldovenească și pot ajuta toate startup-urile locale să ajungă la victorie!”.

În cadrul Acceleratorului au fost dezvoltate 9 soluții, care urmează a fi analizate de MAIB pentru a fi implementate în scopul facilitării proceselor de afaceri în cadrul băncii și pentru a aduce valoare clienților existenți, dar și celor potențiali din sectorul financiar-bancar.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte MAIB:Programul de accelerare a avut drept scop de a ajuta startup-urile să-și valideze ideile și să creeze produse, precum și să construiască o relație de suport între MAIB și fiecare dintre aceste startup-uri. Experiența a fost una nouă și pentru noi, provocând persoanele responsabile de produse din cadrul băncii să gândească altfel modul de a construi parteneriate. Contăm pe faptul, ca această primă experiență va continua, facilitând dezvoltarea ecosistemului de parteneriate ale MAIB în beneficiul clienților noștri, dar și a ecosistemului fintech din Republica Moldova”.

La finalul acceleratorului, au avut loc două zile de Demo Day, în care participanții și-au prezentat produsele dezvoltate pe parcursul programului.

Programul FinTech 2021 se va încheia cu o conferință, în luna octombrie, la care vor participa experți, startup-uri și toți cei asociați industriei financiare. În cadrul evenimentului, vor fi discutate provocările industriei, nevoile consumatorilor și potențialul soluțiilor fintech, pentru a construi noi modele de afaceri prin care băncile, companiile din domeniul serviciilor financiare și alți jucători de pe piață ar putea oferi cele mai bune servicii clienților și partenerilor de business.

P.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române