După două zile de confruntări soldate cu peste 170 de morţi din ambele părți, Armenia și Azerbaidjan au ajuns temporar la un numitor comun. În dimineața zilei de joi, 15 septembrie, cele două state au respectat încetarea focului, 15 septembrie, scrie France 24.
Luptele la granița armeano-azeră au izbucnit marţi, 13 septembrie. Potrivit Consiliului Național de Securitate din Armenia, confruntările s-au încheiat în noaptea de miercuri spre joi „graţie implicării comunităţii internaţionale”.
Rusia, mediatorul tradiţional în regiunea Caucazului, anunţase o încetare a focului marți dimineața. Cu totate acestea, înțelegerea a fost încălcată timp de două zile, cele două tabere acuzându-se reciproc de efectuarea bombardamentelor.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Miercuri, Armenia a declarat că a pierdut 105 militari şi a acuzat Azerbaidjanul că a ocupat o suprafaţă de 10 kilometri pătraţi din teritoriul său. La rândul său, Baku a anunţat joi moartea a încă 21 de soldaţi, numărul deceselor în rândul militarilor azeri ridicându-se la 71.
O delegaţie a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Rusia, urma să ajungă joi la Erevan pentru a examina situaţia.
Regiunea Nagorno-Karabah este un teritoriu muntos din interiorul Azerbaidjanului, controlat din anii ’90 de etnicii armeni. În 2020, disputa a degenerat într-un război de şase săptămâni, în cadrul căruia trupele azere au recucerit mai multe porţiuni de teritoriu. De atunci, de-a lungul frontierei comune au fost raportate schimburi frecvente de focuri de armă.