Curs valutar
 • EUR
  19.8334
  -0.4452%
 • USD
  19.2745
  -0.0078%
 • RUB
  0.3138
  -0.9879%
 • RON
  4.0544
  -0.1653%
 • UAH
  0.5232
  0.2485%

„Arsă pe rug” de internauți și persoane publice! Reacții în lanț după ce Morari anunță că tatăl fiului său este Platon

08 Sept. 2021, 14:27
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
08 Sept. 2021, 14:27 // Actualitate //  Realitatea.md

Jurnalista și fondatoarea postului de televiziune TV8, Natalia Morari, a șocat opinia publică în dimineața zilei de miercuri, 8 septembrie, anunțând că tatăl fiului său este controversatul om de afaceri, Veceaslav Platon. Unii au criticat-o și au acuzat-o de conflicte de interese, alții au susținut-o, menționând că ar fi vorba despre ingerință în viața personală.

Alina Radu, directoare a publicației Ziarul de Gardă:

încrederea în mass-media independentă se construiește foarte greu și se ruinează ușor. pe mulți jurnaliști chiar i-a costat sănătatea, siguranța familiei și a copiilor luptând pentru integritatea lor profesională.

atunci când cineva crează o legendă ca să își apere propriul copil, e bine să evalueze în ce mod dăunează asta încrederii în mass-media liberă la care au muncit mulți, sacrificându-și copiii.

acum jurnaliștii integri trebuie să o ia de la capăt, să construiască din nou. îi va mai crede oare publicul? mai au puteri de construit?

Vitalie Călugăreanu – jurnalist, moderatorul emisiunii Cabinetul din Umbră, Jurnal TV

Eu, totuși, aștept un comunicat al organizațiilor de media, pentru nu a fost retragere, ci pauză și o potențială revenire, pentru rămâne fondator, pentru a continuat ne aburească cu echidistanță aflându-se în conflict de interese… pentru a prestat servicii (traininguri) pentru aceste ONG-uri. Hai, că tre să fim corecți în ograda noastră.

Alexandru Cozer – jurnalist, moderatorul emisiunii Secretele Puterii, Jurnal TV

În ultimele 9-10 luni, după Maia Sandu, am fost probabil cel mai atacat om de către Platon. Amenințări, încercări de intimidări, atacuri la persoană, semnale prin intermediari că, vezi Doamne!, acest individ ar fi chiar mai periculos decât Plahotniuc…

Totuși astăzi vreau să mă opresc asupra unui aspect interesant. În ianuarie, într-o conferință de presă, acest individ m-a atacat în cel mai mizerabil mod pe mine personal și Jurnal TV, legându-se de audiențele noastre în creștere, cu un discurs și termeni care cu siguranță nu erau la îndemâna sa.

Atât!

Dina Guja

Ca persoană care a avut tangențe cu TV8.MD prin emisiunea Optmart SRL cred că este de datoria mea să mă exprim la ”tema zilei”. Cel puțin, pentru mine e important să nu tac și să mă fac că nimic nu s-a întâmplat. Tot ce simt acum este furie. Nu dezamăgire, nu regret, nu tristețe, ci o tare mare furie. Inclusiv furie pentru naivitatea cu care am crezut atunci că poate fi altfel.

Îmi pare atât de rău. Noi nu am meritat așa tratament.

Dragoș Galbur – stomatolog, fost consilier al ministrei sănătății, Ruxanda Glavan

Dar (!) nu-mi închideți, vă rog, gura, când vorbesc despre ipocrizia acestei jurnaliste pe nume Natalia Morari, care a hrănit publicul ani în șir cu minciuni sfruntate și manipulări de tot felul. E viața ei privată da, însă din moment ce tu în fiecare zi manipulezi opinia publică așa cum îți dictează unul dintre cei mai mari infractori din scurta istorie a Republicii Moldova, care e și iubitul tău, aia nu mai e viață privată, ci cârdășie. Uite despre asta avem tot dreptul să discutăm și să judecăm.
Hai să nu mai fim atât de mioritici…!

Dar ce om trebuie să fii ca să inventezi minciuna aia cu fertilizarea in vitro, atingând corzile sensibile ale femeilor care au probleme de sănătate reproductivă și duc această povară grea în suflet cu speranța că poate vor mai reuși să aibă vreodată copii, că poate-poate, că uite cum NM a reușit…?!

Știți cum se simte o femeie după 8 fertilizări in vitro nereușite când vede că alta reușește să nască din prima? O doare și, prin durere, încă mai speră. Spun asta în cunoștință de cauză.

Doru Petruti – Director General – IMAS Chisinau

Întotdeauna a fost o problemă cu dimensionarea corectă a așteptărilor, iar capacitatea de a învăța din trecut a fost cam la nivelul memoriei peștelui din acvariu. Acolo unde moldovenii și-au pus cea mai mare încredere, de regulă, tocmai ăia i-au dezamăgit, furat și fentat cel mai mult. Să nu credeți că lucrurile astea sunt legate doar de politică/politicieni. În trecutul nu prea îndepărtat, Banca de Economii era în permanență pe locul I în topul preferințelor oamenilor, a încrederii, utilizării etc., chiar și după prima devalizare. Fix aceleași lucruri sunt valabile legat de companii de telefonie mobilă, mezeluri, jurnaliști și orice topuri ați dori să faceți.

Dincolo de telenovela de care societatea avea cel mai mult nevoie acum, eu personal respect dreptul oricărui om de a face copii cu oricine de pe acestă planetă, inclusiv dacă ar fi vorba de cel mai sinistru terorist. nimeni nu trebuie judecat pentru alegerile legate de viața personală, mai ales dacă e vorba despre copii. atâta timp cât îți asumi, fiecare trebuie să fie liber și ferit de orice judecăți în privința alegerilor din viața personală.

Partea de conduită publică/profesională însă ne privește pe mai mulți, de la lecțiile de comportament, lecțiile de jurnalism, moralitate, democrație, valori nu știu de care, baricade și alte cele. Cred că este o întrebare publică legitimă: UNDE-I MILIARDUL!? (campanie în care personal recunosc că am crezut un pic, ca un pește din acvariu).

Politologul Dionis Cenușa a abordat subiectul mult mai amplu și a ridicat câteva semne de întrebare:

6 întrebări la Morari. Cum rămâne cu Fundația UE care a susținut Financiar TV8? „E vorba de imaginea Bruxelles-ului”

Fostul secretar de stat la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu infirmă acuzațiile precum că Natalia Morari s-ar fi aflat într-un conflict de interese. Potrivit acestuia, jurnalista nu ar fi încălcat nici normele deontologice.

Am văzut declarația Nataliei Morari și reacțiile la aceasta. Cu regret, constat majoritatea (spun majoritatea în speranța există totuși și altfel de reacții pe care nu le-am văzut) comentează lucruri ce țin de viață privată și cu privire la un presupus conflict de interese sau încălcare a normelor deontologice (spun presupus, deoarece nu cunosc nici un fapt care ar demonstra existența unui conflict de interese sau încălcare a normelor deontologice). Fără a atrage atenția la cel mai grav lucru – declarația privind șantajarea de către SIS. Sper instituția vizată cît și alte autorități competențe vor reacționa promt și eficient.

PS: Aveam impresia Natalia Morari nu este chiar atât de naivă încât creadă această istorie nu va deveni publică relativ repede. Chiar mir a durat atâta.

Vladislav Gribincea – Preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova

În viață, noi luăm decizii cu care trebuie să trăim toată viață. Natalia Morari a luat deciziile sale, iar cei de la SIS pe ale lor.
Fac abstracție aici de cine a fost șantajat și greșelile comise de Natalia. Putea fi șantajat oricine. Am fost amenințat și eu, în mod extrem de brutal, chiar de șefi de instituții.

Mă interesează acum doar ce se va întâmpla cu cei care au șantajat. Dacă conducerea SIS nu îi va demite imediat și denunța la procuratură pe ofițerii SIS care șantajează jurnaliștii, inacțiunea va fi o probă implicită a complicității. Va fi și o lovitură gravă dată actualei guvernări.

Într-o țară democratică această inacțiune nu poate însemna altceva decât demisia conducerii SIS, cu sau fără voia ei.

Ion Sturza – om de afaceri, fost premier al Republicii Moldova

Din folclorul rusesc;
„Любовь зла, полюбишь к…а”! (Iubirea este oarbă, te poți îndrăgosti și de un măgar!).
А он, к…л, „поматросил да и бросил”! (Iar el, măgarul, „a folosit-o și a lăsat-o”!)

Sunt rău, sunt ironic?
Nu, sunt (puțin) mirat. Doar puțin.

“Холивуд, да и тоькою”! („Holywood, și punct”!)
“Что наша жизнь – игра”! („Că viața noastră este un joc”!)

Vlada Ciobanu – activistă

Credeam că nimic nu mă mai poate lua prin suprindere, dezamăgi și înfuria în țara asta, dar viața e suprinzătoare. Activista și feminista din mine este extrem de tristă. Sper TV8 să iasă cu o declarație oficială, în care să explice situația, în care membrii Consiliului de Administrare să ne povestească despre Codul de Etică al televiziunii și să ne spună pașii următori. Și sper TV8 să își revină cât mai curând din această situație extrem de jenantă și incorectă față de oameni.

P.S. Hai data viitoare să nu mai zicem: „viața personală, nu vă aninați!”

Later edit: S-a mai scris că e o lovitură dură, în general, asupra jurnalismului independent și subscriu.

Polina Ceastuhina – activistă civică și comunicatoare

Mie îmi pare rău toată confesiunea dată are loc pentru era fie divulgată informația, nu pentru its the right thing to do. Conflictul de interes evident a avut loc cu mult înainte fi născut copilul. Această confesiune și declarație a conflictului de interes trebuia aibă loc cu mult mai înainte.

Subiectul a fost abordat și sub formă de umor:

Articolul va fi actualizat periodic…


La începutul anului 2021, Natalia Morari anunța pe Facebook, printr-o serie de imagini, că este însărcinată. Câteva luni mai târziu, aceasta a adus pe lume un băiețel pe care l-a numit Rem. Natalia Morari a fost întrebată cine este tatăl lui Rem și ce nume de familie va purtă copilul.

„Băiatul este Rem Morari. Sunt multe întrebări despre tată. Pe de o parte sunt firești atâta timp cât sunt persoană publică, dar în același timp îmi par un pic nu la locul lor. Rem a avut un tată-donator, pentru că nu toți au posibilitatea să nască în mod obișnuit și în familie. Am deja 37 de ani și nu mai voiam să amân nașterea copilului până voi întâlni „bărbatul visurilor mele”, declara Natalia Morari la începutul lunii aprilie 2021.

Realitatea Live

FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
14 Aug. 2022, 21:21
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
14 Aug. 2022, 21:21 // Politica //  Realitatea.md

Fostul deputat Sergiu Sîrbu a obținut, în judecată, anularea unui act emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în privința sa, prin care se constata prezența unei averi nejustificate în mărime de peste 1,9 milioane de lei. ZdG.md scrie că dosarul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care la mijlocul lunii iulie curent a menținut încheierea Curții de Apel (CA) Chișinău, prin care a fost declarată inadmisibilă cererea ANI.

Anul trecut, ANI a încheiat procedura de control a averii pe numele fostului deputat Sergiu Sîrbu și a emis act de constatare. Inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale, în mărime de peste 1,9 milioane de lei și deținerea nejustificată în acestei sume de către Sîrbu. Diferența substanțială a fost stabilită pentru anii 2016-2019, pe durata exercutării funcției de demnitate publică, fiind identificată în conturile bancare deținute în instituțiile financiare din țară. Suplimentar, după examinarea declarațiilor de avere și interese personale, depuse în perioada 2016-2019, ANI a constatat că fostul deputat a introdus mai multe date incomplete și eronate.

În explicațiile oferite inspectorului de integritate, fostul deputat a invocat că sursa de proveniență a banilor sunt din veniturile legale ale familiei – indemnizații, diurne de deplasare, dar și din donațiile obținute la evenimente de familie sau alte ajutoare. Pentru aceste donații nu a perfectat acte juridice civile în formă scrisă – „această stare de lucruri nu afectează valabilitatea contractului de donație, de vreme ce bunul donat a fost predat donatorului”.

CA Chișinău a declarat inadmisibilă sesizarea ANI. ANI a depus recurs la CSJ, unde a fost respins ca fiind neîntemeiat. Decizia CSJ este irevocabilă.

Amintim că Sergiu Sîrbu figurează într-un dosar pentru îmbogățire ilicită. Pe lângă această suspiciune, este bănuit și de faptul că a divulgat date cu privire la acțiunile de urmărire penală pe care urmau să le întreprindă procurorii anticorupție. El l-ar fi atenționat pe Artur Reșetnicov, cu o zi înainte, despre perchezițiile procurorilor. De curând, de pe 19 iulie curent, a fost liberat provizoriu sub control judiciar pe un termen de 60 de zile.

FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală