Autorităţile din Ucraina anunţă că 80% din regiunea Lugansk, sub controlul ruşilor. Forţele ruse continuă atacul asupra fabricii de oţel din Mariupol şi au capturat parţial două oraşe cheie din prima linie din est, Rubijne şi Popasna. Turcia acuză faptul că există ţări membre NATO care doresc un război de durată în Ucraina.
80% din regiunea Lugansk, sub controlul ruşilor – autorităţile din Ucraina
Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Lugansk aflată în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram guvernatorul regional Serhii Haidai. El a spus că Rubijne şi Popasna din regiunea Lugansk sunt parţial sub controlul Rusiei. Sunt lupte intense de săptămâni întregi. De asemenea, bombardamentele s-au înmulţit aici.
La începutul războiului, pe 24 februarie, separatiştii auto-proclamatei „Republici Populare Lugansk” controlau aproximativ 30% din regiune. Se estimează că aproximativ 70.000 de locuitori au rămas în regiune, informează economica.net.
Dacă duminică va fi convenită o încetare a focului cu ocazia Paştelui Ortodox, autorităţile vor folosi acest prilej cât mai mult posibil pentru evacuări şi livrări de ajutoare, a mai spus Haidai.
Forţele ruse ontinuă atacul asupra fabricii de oţel din Mariupol şi au capturat parţial două oraşe cheie din prima linie din est, Rubijne şi Popasna
Forţele ruse continuă atacul asupra fabricii de oţel din Mariupol şi au capturat parţial două oraşe cheie din prima linie din est, Rubijne şi Popasna, afirmă un think tank de top al apărării din SUA. Nu s-au făcut încă progrese teritoriale majore, a adăugat acesta, dar trupele ruse continuă să atace în regiunile populate Harkiv şi Herson.
Ucraina propune Rusiei negocieri la Mariupol
Ucraina a propus miercuri Rusiei o „sesiune specială de negocieri” la Mariupol, oraşul-port asediat de la Marea Azov, pentru a salva „civili şi militari”.
„Suntem pregătiţi să organizăm o sesiune specială de negocieri la Mariupol. Pentru a-i salva pe băieţii noştri, (batalionul) Azov, soldaţi, civili, copii, vii şi răniţi. Pe toată lumea”, a scris pe contul său de Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Suntem gata să venim oricând cu Mihailo Podoliak pentru aceste negocieri, de îndată ce primim confirmarea din partea rusă”, a declarat negociatorul-şef ucrainean David Arakhamia pe canalul său Telegram.
După săptămâni de lupte, Mariupol este pe punctul de a cădea în mâinile forţelor ruse, care şi-au intensificat atacurile, potrivit unuia din comandanţii militari ucraineni asediaţi în uzina Azovstal din acest oraş-port.
„Inamicul ne depăşeşte numeric de zece ori”, a spus Serghii Volina de la Brigada 36 Infanterie Marină.
Potrivit preşedintelui Zelenski, soldaţii ucraineni asediaţi în Azovstal, ultima insulă a rezistenţei din acest oraş,protejează cu preţul vieţii în jur de o mie de civili, femei şi copii.
Sviatoslav Palamar, adjunctul comandantului batalionului Azov, una dintre cele două formaţiuni ucrainene care încă rezistă în Mariupol, a subliniat, miercuri, într-un mesaj video pe Telegram, că situaţia este „critică” în fabrica atacată de forţele aeriene ruse cu „bombe super puternice”. El a cerut liderilor internaţionali să „salveze mai întâi” civilii din uzină.
Turcia acuză faptul că există ţări membre NATO care doresc un război de durată în Ucraina
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a acuzat miercuri că ţări membre NATO doresc un război de durată în Ucraina pentru a slăbi Moscova.
„Există ţări din NATO care doresc ca războiul să continue. Obiectivul lor este slăbirea Rusiei”, a adăugat Cavusoglu, în timp ce negocierile ruso-ucrainene, care ar fi trebuit să continue online de la ultima întâlnire faţă în faţă de la Istanbul la sfârşitul lunii martie, par să se fi blocat.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că ucrainenii „nu încetează să revină asupra a ceea ce s-a căzut de acord”.
Membră NATO şi aliat al Ucrainei, ţară căreia i-a livrat drone de luptă, Turcia încearcă încă de la începutul conflictului din Ucraina să medieze între Moscova şi Kiev.
Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două părţi: pe 10 martie la nivel ministerial în Antalya şi pe 29 martie la Istanbul.