Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Asistență financiară pentru dezvoltarea capacităților de export. Vizați, antreprenorii de pe malurile Nistrului

16 Iun. 2021, 15:04
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
16 Iun. 2021, 15:04 // Societate //  Valentina Buză

Marea Britanie va investi un milion 320 mii de dolari SUA pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului și sporirea competitivității lor în vederea stimulării și promovării exporturilor.

Asistența financiară va fi valorificată până la sfârșitul anului 2023 în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), care este implementat din 2019 de PNUD, cu sprijinul financiar al Suediei.

Astfel, un memorandum de colaborare, care prevede participarea Marii Britanii la proiectul AdTrade cu asistență financiară adițională, a fost semnat astăzi la Chișinău de reprezentanții PNUD, Ambasadei Suediei și Ambasadei Marii Britanii.

„Comerțul liber, dinamic și transparent este un adevărat promotor al dezvoltării economice. Acesta creează mijloace de trai, generează locuri de muncă, asigură prosperitate. Acest proiect încurajează cooperarea între actorii sectorului privat de pe cele două maluri ale râului Nistru și oferă ajutor în sporirea comerțului cu Europa – inclusiv Marea Britanie”, a declarat Steven Mark Fisher, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova.

Până în prezent, peste 600 de companii de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de asistența proiectului AdTrade oferită cu sprijinul financiar al Suediei. Dintre acestea, 26 de companii exportatoare și-au îmbunătățit competitivitatea prin adoptarea inovațiilor tehnologice și sporirea capacităților pentru extinderea tranzacțiilor în străinătate.

De asemenea, cu ajutorul proiectului AdTrade au fost lansate 21 de companii micro și mici, dintre care 14 companii conduse de femei și trei companii administrate de migranți reîntorși în țară. Aceste companii au beneficiat de un program complex de sprijin, inclusiv de asistență financiară pentru achiziționarea echipamentelor de producere, mentorat și coaching pentru faza inițială a afacerii.

Pe parcursul implementării proiectului AdTrade, cu asistența financiară a Suediei, au fost create 70 de locuri de muncă, în special pentru persoanele din grupurile social-vulnerabile, iar peste 1370 de locuri de muncă au fost menținute în contextul crizei economice cauzate de pandemia COVID-19.

„În ultimii doi ani, un număr mare de companii au beneficiat de asistență în cadrul proiectului pentru a ajunge pe noi piețe externe și pentru a găsi noi parteneri. Au fost inițiate și susținute companii noi, ținând cont de participarea femeilor, tinerilor și migranților reîntorși. În baza susținerii oferite, au fost create și menținute locuri de muncă, fiind un suport valoros în contextul pandemiei. La sigur că sunt mai multe inițiative de implementat în următorii ani pentru susținerea mediului de afaceri pe ambele maluri ale râului Nistru și promovarea exporturilor în noul format al asistenței financiare oferite de Suedia și Marea Britanie sub egida proiectului PNUD AdTrade”, a conchis Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Pe parcursul a doi ani de activitate, în cadrul proiectului AdTrade, peste 500 de reprezentanți ai 130 de companii și asociații de afaceri și-au îmbunătățit capacitățile pentru a beneficia de oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. De asemenea, au mai fost create trei parteneriate între asociațiile de afaceri de pe ambele maluri în vederea promovării intereselor lor, acordarea serviciilor de dezvoltare și susținere a companiilor de pe ambele maluri în vederea depășirii efectelor negative provocate de criza pandemică.

„Deschidem un capitol captivant din această colaborare tripartită. Suntem conștienți de impactul pandemiei și considerăm această criză drept o oportunitate pentru schimbări pozitive, reforme și dezvoltarea în continuare pentru a deveni mai buni și mai puternici”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentanta Rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Asistența financiară oferită de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe ambele maluri ale Nistrului” (AdTrade) va contribui până la finele anului 2023 la crearea mai multor locuri de muncă, în special, pentru femei și persoane din grupuri social-vulnerabile, ceea ce va duce la îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 10:39
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 10:39 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Italia se confruntă zilele acestea cu fenomene meteorologice extreme. În nord, țara este grav afectată de inundații în urma ploilor abundente, în timp ce în sud, temperaturile ridicate au ajutat la răspândirea a sute de incendii, unele dintre ele extrem de aproape de zonele rezidențiale, potrivit serviciului italian pentru intervenţii de urgenţă.

În Lombardia a fost decretat cod roşu de alertă după ce ploile abundente din apropierea lacului Como au produs inundaţii şi alunecări de teren. Satul Laglio a primit chiar o ofertă de ajutor din partea actorului George Clooney.

În acest timp, flăcările se extind în sud, în special în apropierea oraşului Catania din Sicilia. O plajă cunoscută a fost mistuită, iar flăcările s-au apropiat extrem de mult de aeroportul din Catania, care a fost închis timp de mai multe ore. Pompierii luptă în Sicilia cu peste 100 de incendii.

Seceta, temperaturile ridicate şi vântul puternic din ultimele zile au contribuit la răspândirea flăcărilor. Cele mai multe dintre incendii au fost provocate de neglijenţă sau intenționat, spun anchetatorii.

Totodată, 12 avioane de stingere a incendiilor acţionează deja în Sicilia şi că se lucrează pentru a aduce mai mulţi pompieri pe insulă.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate