Curs valutar
 • EUR
  21.3233
  -0.0159%
 • USD
  17.9239
  0.1601%
 • RUB
  0.2452
  -1.0196%
 • RON
  4.3299
  0.0069%
 • UAH
  0.6573
  -0.1217%

Asociația Judecătorilor își exprimă dezacordul cu modul în care a fost revocat Vladislav Clima

01 Iun. 2021, 13:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Iun. 2021, 13:14 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În contextul în care, la 28 mai curent, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a revocat pe Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, reprezentanții asociației Judecătorilor din Republica Moldova și-au exprimat dezacordul cu privire la modul în care a fost revocat acesta. „Catalogăm această acțiune ca un act de imixtiune în independența justiției și securitatea mandatului, fapt ce rezultă atât din cadrul legal intern, inclusiv jurisprudența CC a RM, cât și a standardelor internaționale”. Într-o declarație oficială, aceștia menționează că astfel, se creează un precedent foarte periculos.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, a emis un comunicat în care prezintă public argumentele contra unei astfel de revocări.

Potrivit mesajului expus de către Asociația Judecătorilor, aceștia constatează caracterul ilegal și abuziv al încetării anticipate a mandatului de președinte de instanță.

„Revocarea unilaterală președintelui de instanță de către Președintele Republicii Moldova cu neglijarea Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă încă o mostră de eludare a principiilor fundamentale ale statului de drept privind separarea puterilor în stat și cel al independenței justiției. Încetarea mandatului de judecător, iar pe cale de consecință și a președintelui de instanță, presupune o procedură mai complicată decât numirea sau cel puțin o procedură echivalentă. Aceasta reprezintă o premisă fundamentală a independenței titularului mandatului în raport cu autoritățile care l-au numit în funcție.revocarea unilaterală președintelui de instanță de către Președintele Republicii Moldova cu neglijarea Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă încă o mostră de eludare a principiilor fundamentale ale statului de drept privind separarea puterilor în stat și cel al independenței justiției. Încetarea mandatului de judecător, iar pe cale de consecință și a președintelui de instanță, presupune o procedură mai complicată decât numirea sau cel puțin o procedură echivalentă”, menționează Reprezentanții asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

Totodată, aceștia califică acțiunea drept  „o premisă fundamentală a independenței titularului mandatului în raport cu autoritățile care l-au numit în funcție”.

Menționăm că, potrivit președinției, decretul de anulare poate fi contestat în termen de 30 de zile, cu cerere prealabilă adresată președintelui Republicii Moldova.

Realitatea.md amintește că, Vladislav Clima este fiul fostului judecător al Curții Supreme de Justiție Nicolae Clima, care a condus Consiliul Superior al Magistraturii în perioada anilor 2006-2009. Vladislav Clima a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Ciocana în 2006, iar în februarie 2014 devine vicepreședinte al acestei judecătorii.

Din 20 februarie 2017 a fost numit în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău, iar în septembrie 2020, prin decretul lui Igor Dodon este numit, pe un termen de patru ani, în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.