Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.014%
 • USD
  17.7044
  0.1384%
 • RUB
  0.2434
  0.9039%
 • RON
  4.1909
  -0.031%
 • UAH
  0.6661
  0.5705%

Așteptări mari! Comitetul Economic și Social European: Locul Republicii Moldova este în Europa

24 Iul. 2021, 17:02
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
24 Iul. 2021, 17:02 // Actualitate //  Realitatea.md

Secția pentru Relații Externe a Comitetului Economic și Social European (CESE) salută evoluțiile politice pozitive din Republica Moldova, unde în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Cetățenii au ales democratic, reprezentanții poporului în Parlamentul țării venind dintr-un partid politic care se declară deschis proeuropean. Comitetul subliniază că locul Republicii Moldova este în Europa și că în iulie 2021 au fost primele semne că a sosit momentul să devină un stat membru al UE.

Potrivit IPN, într-o declarație semnată de Dimitris Dimitriadis, președintele Secției CESE pentru Relații Externe, și Dumitru Fornea, președintele Comitetului de urmărire al CESE pentru Vecinii din Est, notează așteptările mari ale populației și necesitatea implementării reformelor pentru consolidarea cursului european al țării. În opinia semnatarilor, acestea necesită un angajament sincer și constant din partea tuturor instituțiilor implicate în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

În declarație se mai spune că o majoritate parlamentară a unui partid care sprijină integrarea în Uniunea Europeană este o oportunitate care nu trebuie irosită de autoritățile de la Chișinău, pentru că în urmă cu câțiva ani, autoproclamatele forțe politice „pro europene” au dezamăgit profund alegătorii și au provocat piedici în calea ideii integrării Moldovei în UE.

Se atrage atenția că declarațiile politice nu sunt suficiente pentru reformarea statului și modernizarea acestuia, astfel încât să poată oferi cetățenilor servicii publice conform standardelor UE. Este nevoie de acțiuni politice imediate și constante pentru consolidarea statului de drept, pentru ca atât instituțiile partenere ale UE, cât mai ales cetățenii și investitorii, să poată construi încredere în viitorul european al acestei țări.

Semnatarii susțin că Uniunea Europeană și societatea civilă organizată în UE și Republica Moldova trebuie să sprijine permanent autoritățile de la Chișinău în eforturile lor de modernizare a instituțiilor statului. Odată asigurate de seriozitatea și dedicarea partenerilor moldoveni, instituțiile UE ar trebui să sprijine financiar și tehnic proiectele care permit o mai bună interconectare și interdependență între UE și Republica Moldova.

Tot ei sprijină eliminarea încărcăturilor de roaming pentru comunicațiile electronice, pe modelul deja existent în UE, realizarea energiei și interconectării TIC, precum și modernizarea infrastructurii de interconectare rutieră sau feroviară între UE și Republica Moldova,  dar și confirmă susținerea Moldovei și facilitarea dialogului între instituții și societatea civilă organizată.

Cei doi semnatari își exprimă sprijinul pentru Declarația Summitului de la Batumi semnată de șefii statului Georgia, Republica Moldova și Ucraina, la 19 iulie 2021, care subliniază scopul lor comun de aderare la UE și progresul considerabil al relațiilor cu aceștia din urmă.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române