În ultimele ore, au fost identificate mai multe atacuri cibernetice asupra infrastructurii de conectivitate a sistemelor naționale de evidență a votanților. De asemenea, sunt înregistrate apeluri despre alerte cu bombe care, în urma verificărilor, se dovedesc a fi false. Astfel, se înregistrează dificultăți în procesul de interconectare dintre secțiile de votare și sistemele centrale de evidență, atât pe teritoriul țării, cât și în secțiile de votare organizate în străinătate. În acest context, președinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, și premierul Dorin Recean au avut câte un mesaj.
Potrivit Serviciului Tehnologiei Informației și Securității Cibernetice (STISC), atacurile cibernetice provin din resurse localizate în diverse state din întreaga lume. Atacurile identificate au fost distribuite coordonat, cu originea în multiple state la nivel global sau cu impact asupra conectivității între secțiile de votare și sistemele centrale de evidență. Alte atacuri identificate presupun afectarea temporară a interconectării atât pentru secțiile de votare naționale, cât și pentru cele din străinătate.
Poliția a anunțat pe parcursul zilei că au fost verificate mai multe zone, după ce au fost alertați despre posibile obiecte explozive, cum ar fi: la trei secții din Marea Britanie și Germania; în birouri electorale din București și Brașov; podul Râbnița-Rezina.
„Dragi moldoveni din diasporă, vă mulțumim pentru mobilizarea excepțională! Sunteți o forță extraordinară! Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuați să mergeți la vot. Fiecare vot cinstit salvează Moldova!”, a îndemnat Maia Sandu.
„După cum am și prevăzut, atacurile continuă. Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare din străinătate, alerte false cu bombă. Guvernul este pregătit pentru astfel de încercări de destabilizare și colaborează strâns cu autoritățile din fiecare țară unde există secții de votare pentru siguranța votului și a alegătorilor. Fiecare vot contează. Vă mulțumim pentru mobilizarea excepțională și continuați să votați!”, a adăugat Dorin Recean.
Specialiștii STISC lucrează la identificarea și atribuirea tehnică a actorilor de amenințare, iar procesul de investigare este are loc în cooperare cu instituțiile partenere naționale și internaționale. Cât despre alertele false cu bombă, poliția a îndemnat făptașii să se abțină de la astfel de gesturi și să permită desfășurarea corectă a scrutinului electoral, exercitarea dreptului la vot a fiecărui cetățean și evitarea inutilă de consum a resurselor.