Curs valutar
 • EUR
  21.3233
  -0.0159%
 • USD
  17.9239
  0.1601%
 • RUB
  0.2452
  -1.0196%
 • RON
  4.3299
  0.0069%
 • UAH
  0.6573
  -0.1217%

ATENȚIE! Belarus își suspendă zborurile spre Chișinău din cauza interdicției europene

28 Mai 2021, 19:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
28 Mai 2021, 19:08 // Actualitate //  Petru Cosoi

Compania aeriană belarusă Belavia a anunțat despre anularea zborurilor spre mai multe orașe europene. În perioada 29 mai – 30 iunie, transportatorul nu va mai zbura spre Larnaca, Belgrad, Budapesta și Chișinău din cauza interdicției autorităților aeronautice europene și ucrainene privind utilizarea spațiului său aerian. Acest lucru este raportat pe site-ul companiei aeriene.

Compania precizează că din cauza necesității de a zbura deasupra spațiului aerian al mai multor țări, zborurile către Istanbul vor fi operate după un program modificat.

Transportatorul a subliniat, de asemenea, că în prezent sunt calculate opțiunile posibile pentru rutele de zbor.

Din 29 mai, Rusia va rămâne singura destinație prin care companiile aeriene din Belarus vor putea zbura.

Înainte de aceasta, o serie de state europene au interzis transportatorilor din Belarus să folosească cerul pentru zboruri după incidentul cu aterizarea avionului Ryanair la Minsk și reținerea creatorului canalului Telegram NEXTA Roman Protasevici. Este vorba despre Estonia, Ucraina, Lituania, Letonia (AirBaltic), Singapore, Polonia (LOT) și altele.


Pe 23 mai, Alexander Lukashenko, pentru a-l reține pe Roman Protasevici, a ridicat în aer un luptător MiG-29 și a forțat un avion de pasageri Ryanair să aterizeze de urgență la Minsk. Acțiunile s-au desfășurat sub pretextul că la bordul avionului s-ar afla o bombă.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.