Dioxidul de carbon face victime anual, iar perioada când mustul începe a fierbe în butoaie, în special în beciurile din localitățile rurale este tot mai periculoasă. Cel mai des, de vină se face gazul emanat în timpul procesului de fermentaţie.
Dioxidul de carbon emanat în urma fermentării vinului este unul extrem de toxic. El nu are miros sau culoare, iar în câteva secunde poate deveni fatal. Specialiştii le recomandă oamenilor să fermenteze vinul în spaţiile deschise sau bine aerisite.
Potrivit specialiștilor, pentru a evita tragediile, oamenii care pregătesc vinul în spații închise trebuie să respecte cu stricteţe anumite reguli.
Evitați
- Intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă;
Excludeți
- amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spații închise;
Anunțați
- pe cineva că veți intra în încăpere;
Verificați
- concentrația de oxigen din încăperea în care intrați prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen.