Familiile a 11 migranți decedați în tentativa de a trece frontiera dintre Polonia și Belarus, își deplâng decedații, transmite Realitatea.md cu referire la Euronews.
Unul dintre acești migranți, Ahmad Al Hasan în vârstă de 19 ani, a fost înmormântat într-un cimitir din Polonia, care aparține unei mici comunități de musulmani. Familia lui a putut participa la ceremonia de înmormântare doar online, prin intermediul telefonului unui doctor sirian, care locuia în Polonia de câțiva ani. Băiatul s-a înecat, când a încercat să treacă înot râul, care desparte Polonia de Belarus. Băiatul dorea să-și facă studiile în Europa. El și familia lui au fost devastați de războiul din Siria.
Un alt tânăr decedat, Gaylan Delir Ismael de 25 de ani, dorea să ajungă în Germania pentru o nouă viață și pentru a se trata de bolile cronice de care suferea. Tânărul provenea din Kurdistan, dar a decedat în pădure, lângă frontiera Belarus-Polonia. Circumstanțele, care au dus la deces, sunt deocamdată incerte. Rudele apropiate ale victimei spun că tânărul ar fi decedat în urma unei hemoragii intracraniene.
Altercațiile dintre migranți și polițiștii de frontieră ai Poloniei
Poliția de Frontieră poloneză anunțase că au existat atacuri cu pietre din partea migranților, la frontiera cu Belarus. Drept reacție, polițiștii au folosit tunurile de apă. În acele altercații, un ofițer de poliție a fost rănit grav. El a fost transportat la spital, unde s-a depistat a suferit fracturi ale oaselor craniului.
Între timp, situația devine tot mai complicată, viața acelor câteva mii de migranți de la frontieră fiind în pericol.
Reprezentanții Ministerului Apărării al Poloniei au spus că forțele beloruse au încercat să distrugă gardul de protecție instalat de-a lungul frontierei. De asemenea, a fost publicat un video, în care se arată cum migranții au încercat să dea jos un gard.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat acțiunile forțelor poloneze ca fiind inacceptabile și că ele violează normele internaționale și legile umanitare, precum și alte Acorduri ale comunității internaționale.
Oficialii polonezi spun că Rusia se face și ea responsabilă de criza de la frontiera Belarusului, însă guvernarea Rusiei a negat acest lucru.
UE cere ajutor umanitar și extinderea sancțiunilor
Luni, 15 noiembrie, un grup mare de migranți s-au stabilit cu traiul chiar lângă gardul de frontieră dintre Belarus și Polonia. UE a cerut ajutor umanitar pentru circa 4 000 de bărbați, femei și copii, care au rămas blocați lângă frontieră, și care îngheață în condițiile climatice reci din Belarus și Polonia. În acest scop, au fost antrenați 15 000 de soldați, pe lângă polițiștii de frontieră.
De asemenea, oficialii din Lituania au spus că unele grupuri de migranți au încercat să treacă frontiera lor, venind din Belarus.
Miniștrii de Externe ai UE au spus că vor extinde sancțiunile împtriva regimului Lukashenko. Printre cei sancționați vor fi: companii aeriene, agenții de turism, precum și alții care au contribuit la aducerea migranților spre Minsk. Europenii spun că președintele Lukashenko i-ar fi îndemnat pe migranți să vină la Minsk, cu promisiunea de a-i ajuta să treacă frontiera în Europa. Majoritatea migranților sunt din: Irak, Afganistan și Siria.