Curtea de Conturi a prezentat astăzi, 16 decembrie, raportul auditului cu privire la asigurarea cetățenilor cu vaccinuri și ce au întreprins autoritățile competente în acest sens. În urma auditului s-a constat că au fost administrate circa șapte mii de doze de vaccin cu termenul de valabilitate expirat. Autoritățile competente nu au putut prezenta probe relevante pentru a justifica erorile admise.
La fel, echipa de audit a costat planificarea insuficientă a dozelor de vaccin nu a fost corelată cu necesitățile etapizate reale și a determinat formarea stocurilor de vaccinuri, inclusiv cu termen expirat și ulterioara nimicire a dozelor din cauza neutilizării acestora. Astfel, până la 15 noiembrie au fost trecute la pierderi în rezultatul expirării termenului, peste 11 mii doze de vaccinuri în valoare de 1,6 milioane lei.
Fiindcă nu au fost utilizate, iar termenul de valabilitate a trecut, au fost nimicite circa 11 mii de doze de vaccin în valoare de 1,6 milioane de lei.
Șefa Direcției din cadrul DGAII, Irina Rogaciov a menționat că mai multe loturi de vaccin ajungeau în instituțiile medicale din țară în lipsa informațiilor care ar confirma lotul, seria vaccinurilor și data expirării.
„Cu referi la evidenta distribuirii dozelor de vaccinuri anti-Covid-19, este menționat că livrările de la depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică către Centrele de Sănătate Publică Regionale sunt însoțite de facturi comandă, iar cele de la Centrele de Sănătate Publică Regionale către cele Teritoriale și ulterior către IMSP sunt însoțite de facturi fiscale.
În acest context, auditul a evidențiat că documentele primare aferente distribuirii dozelor către instituțiile medicale nu conțin informații complete despre lotul, seria vaccinurilor și data expirării. Astfel aceste circumstanțe nu oferă o asigurare pentru monitorizarea termenului de valabilitate a vaccinurilor.
La fel, auditul a constatat că evidența stocurilor de vaccinuri la 50 de% din entitățile auditate se deține doar valoric, iar decontarea lor se efectuează la finele lunii în baza facturilor pentru cantitatea primită pe parcursul lunii și nu pe măsura utilizării acestora. Astfel se constată o neconcordanță dintre stocurile real existente și datele de evidență a vaccinurilor”, a spus Irina Rogaciov.
În rezultatul activităților de audit, au fost înaintate recomandări de îmbunătățire a procesului, iar unele instituții, pe parcursul auditului, au întreprins acțiuni de remediere a situației și de implementare a recomandărilor înaintate de Curtea de Conturi.