Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2162%
 • USD
  17.9703
  0.4179%
 • RUB
  0.2456
  -0.855%
 • RON
  4.3395
  0.2281%
 • UAH
  0.6565
  -0.2437%

Aureliu Ciocoi: Apreciem susținerea americană a proceselor democratice în R Moldova

02 Iun. 2021, 22:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
02 Iun. 2021, 22:07 // Actualitate //  Cristina Vlah

Șeful diplomației moldovene Aureliu Ciocoi l-a primit în vizită pe George P. Kent, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA, Biroul pentru afaceri europene și eurasiatice al Departamentului de Stat.

După întrevedre, Aureliu Ciocoi a menționat că „apreciază susținerea de către autorităţile americane a proceselor democratice în Republica Moldova”.

Oficialii au discutat despre reconfirmarea susținerii de către autorităţile SUA a proceselor democratice în Republica Moldova, dezvoltarea și consolidarea relaţiilor moldo-americane pe diverse domenii de interes reciproc în cadrul Dialogului strategic, criza pandemică, situația din regiunea Europei de Est, precum şi evoluțiile pe dosarul transnistrean.

În cadrul întrevederii, ministrul interimar al afacerilor externe și integrării europene a subliniat importanța conferirii unei dimensiuni concrete relațiilor moldo-americane atât pe planul dialogului politic, cât și cel al cooperării comercial-economice, a securității și combaterii amenințărilor hibride.

Aureliu Ciocoi a reliefat importanța asistenței americane în asigurarea unor procese continue de modernizare a țării, susținerea dezvoltării economice, consolidarea instituțiilor democratice, lupta împotriva corupției, avansarea reformei justiției, îmbunătățirea climatului investițional, precum și perspectivele de dezvoltare și consolidare prin acțiuni concrete a Dialogului Strategic între Republica Moldova și SUA.

Diplomatul moldovean a evidențiat importanța platformei Grupurilor comune de lucru tematice pentru valorificarea potențialului de cooperare existent.

Interlocutorii au abordat și stadiul actual al procesului de negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean, precum și pașii care urmează a fi întreprinși în perioada următoare. Aureliu Ciocoi a apreciat disponibilitatea părții americane pentru sprijinirea eforturilor comune în vederea identificării unei soluții cuprinzătoare și viabile pentru problematica transnistreană având la bază respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional.

Totodată, interlocutorii au făcut un schimb de opinii referitor la procesul de retragere din Republica Moldova a trupelor și munițiilor străine, fiind subliniată necesitatea menținerii unui dialog continuu și transparent atât cu părțile vizate, cât și în cadrul organizațiilor internaționale de profil privind reluarea efectivă a acestui proces.

Demnitarii au efectuat și un schimb de opinii cu privire la situația regională și de securitate, precum și procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

La final, Aureliu Ciocoi și George Kent au discutat subiectul alegerilor parlamentare anticipate din vara anului curent, eforturile autorităților de la Chișinău în vederea bunei desfășurări a scrutinului electoral și asigurării unui proces electoral democratic, liber și transparent.

Realitatea Live

22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.