Curs valutar
 • EUR
  19.3255
  0.3048%
 • USD
  17.8973
  0.1151%
 • RUB
  0.1936
  0.2583%
 • RON
  3.8833
  0.3193%
 • UAH
  0.4651
  -0.3655%

Aurul, tot mai râvnit de bănci și populație. Unde se dețin tocmai 25.000 tone?

08 Dec. 2023, 16:22
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
08 Dec. 2023, 16:22 // Economie //  Elena Putregai

După numai câteva ore de la atingerea unui nou maxim istoric, în noaptea de duminică spre luni, prețul aurului a fost în declin, punctează analistul XTB  România, Claudiu Cazacu. Scăderile, până miercuri la ora 22:00, ajungeau la 5,5% față de vârf. Chiar și în aceste condiții, aurul a câștigat 11,3% anul acesta și se află, în continuare, pe o pantă ascendentă de câteva luni încoace. Potrivit presei române cu referire la Claudiu Cazacu, aproape tot câștigul vine, de fapt, după atacul asupra Israelului de la începutul lunii octombrie.

„Traseul cotațiilor aurului poate fi uneori surprinzător. Reacțiile pot fluctua, ceea ce înseamnă că, la știrile de impact, răspunsul este uneori accentuat, alteori ezitant sau chiar întârziat. Cu toate acestea, dincolo de provocări, între care se numără și competitorii variați pentru titlul de activ de refugiu, pe termen lung, aurul ocupă în continuare un rol important în portofoliile diversificate ale investitorilor”, a explicat Claudiu Cazacu.

Dacă din totalul cererii din trimestrul al treilea al anului, de 1267,1 tone, potrivit World Gold Council, doar 75,3 au fost folosite în industrie (electronică, stomatologie sau alte ramuri industriale), față de 578,2 tone pentru crearea de bijuterii, componenta-cheie a setării prețurilor „vizibile” este cea financiară. Aici se observă un trend divergent, după natura alocării capitalului în sectorul aurului. Investițiile în lingouri și monede fizice au crescut, la 296,2 tone, față de 276,8 în trimestrul al doilea, în timp ce ieșirile din fondurile listate pe burse (ETF-uri) au însumat vânzări de 139,3 tone. Este al șaselea trimestru consecutiv de scăderi pentru fondurile listate.

„Se pare că preferința pentru deținerea fizică de metal prețios, și, posibil, apetitul pentru alte active de siguranță, precum titlurile de stat, își spun cuvântul”, punctează analistul XTB.

Contextul geopolitic, favorabil pentru parcursul aurului

Totuși, există o categorie importantă de cumpărători care își fac tot mai mult simțită prezența: băncile centrale. În contextul unei fragmentări internaționale tot mai puternice, deținerile de aur în creștere sunt văzute de unele instituții centrale ca o ancoră de încredere: achizițiile de 337,1 tone au dus creșterile de rezerve la 800 de tone în primele trei trimestre ale anului. Este un nivel record pentru această perioadă. Interesant este fapul că, pe lângă cumpărătorii tradiționali, au apărut și alte bănci centrale care acumulează rezerve suplimentare de aur. Acest lucru înseamnă o diversificare geografică față de trimestrele anterioare.

Contextul geopolitic a fost unul favorabil pentru parcursul aurului, la fel și tendința de scădere a dobânzilor pe piața de titluri de stat din SUA. Preocupați de semnalele din economia reală, traderii au interpretat „selectiv” mesajele conducătorului Rezervei Federale. Acesta a emis un avertisment conform căruia inflația nu a fost încă depășită. Conform estimărilor traderilor de la Chicago Mercantile Exchange (CME), dobânzile ar fi atins deja un vârf. Aceștia anticipează, în pofida repetatelor avertizări venite din partea lui Jerome Powell, o primă scădere chiar în luna martie a anului următor. Potrivit lui Claudiu Cazacu, când dobânzile sunt ridicate, aurul tinde să fie mai puțin atractiv – de aici și speranțele de temperare care aduc optimism în cotațiile metalelor prețioase.

Templele și cetățenii din India dețin 25.000 de tone de aur

Pe piața fizică, însă, reacțiile sunt diverse. În India, unde sezonul de căsătorii impune, în mod tradițional, cadouri din metalul prețios, prețurile ridicate au impus soluții alternative: topirea bijuteriilor vechi pentru a crea noi cadouri, fără a cheltui suplimentar. Importurile au crescut cu 19% și au ajuns la 220 de tone trimestrul al treilea, însă ascensiunea ar fi fost și mai ridicată în lipsa stocului de bijuterii reutilizate. În India, templele și cetățenii ar deține, potrivit estimărilor, 25.000 de tone de aur. În același timp, un alt mare consumator asiatic, China, a utilizat în primele trei trimestre cu 16% mai mult aur pentru monede și lingouri, în timp ce segmentul industrial a înregistrat un declin de 5,5%.

„Economia suferă de pe urma revenirii încă lente, iar incertitudinea din domeniul imobiliar sau al produselor financiare îi face pe tineri să se orienteze către achiziția de aur. Revenirea puternică a Bitcoin ar putea, de asemenea, juca un rol în oscilațiile aurului, presupunând că, la nivel de percepție pentru unele capitaluri orientate speculativ, moneda virtuală ar putea fi percepută drept o alternativă la aur”, a explicat Claudiu Cazacu.

În piața locală, aurul a atins un vârf istoric de peste 300 lei gramul, luni, retrăgându-se ulterior sub acest prag. Deși vulnerabil pe termen scurt, nu este exclus ca, în perspectiva următorilor ani, trendul să continue.

Având în vedere tensiunile din Orientul Mijlociu, Taiwan, Ucraina și, posibil, aproape un trend de scădere a dobânzilor, nu este exclus ca aurul să-și păstreze un loc semnificativ sau chiar să își lărgească ponderea atât în portofoliile băncilor centrale, cât și în cele ale investitorilor privați. Potrivit lui Claudiu Cazacu, efectele mișcărilor de pe piețele globale s-ar putea transmite către cotațiile în lei ale aurului, dar fluctuațiile consistente pe termen scurt – sau chiar mai lung, de ordinul săptămânilor – fac mai riscantă abordarea speculativă în raport cu cea investițională.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
21 Feb. 2024, 16:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
21 Feb. 2024, 16:29 // În Lume //  Elena Putregai

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a oferit o mașină omologului său nord-coreean, Kim Jong Un, a anunțat marți, 20 februarie curent, presa de stat nord-coreeană, într-un alt semn al încălzirii legăturilor dintre cele două țări, care a stârnit îngrijorări în Statele Unite.

Automobilul fabricat în Rusia pentru uzul personal al lui Kim a fost livrat duminică de o delegație rusă, a relatat agenția de stat Korean Central News Agency (KCNA).

Sora lui Kim, oficial de rang înalt la Phenian, i-a mulțumit lui Putin în numele fratelui ei și a declarat: „cadoul servește ca o demonstrație clară a relațiilor personale speciale dintre liderii de vârf din Coreea de Nord și Rusia”, potrivit KCNA, scrie edition.cnn.com.

Oficialii serviciilor de informații americane sunt din ce în ce mai îngrijorați de implicațiile pe termen lung a ceea ce pare a fi un nou nivel de parteneriat strategic între Coreea de Nord și Rusia, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali familiarizați cu cele mai recente informații.

În ultimele săptămâni, Rusia a tras în mod repetat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune furnizate de Coreea de Nord asupra unor ținte ucrainene. Între timp, oficialii americani se tem că Coreea de Nord ar putea folosi o relație mai strânsă cu Rusia pentru a slăbi influența Chinei, eliminând potențial ceea ce unii consideră că a fost o frână de mână importantă pentru programul de testare nucleară al Phenianului.

În ianuarie, diplomați nord-coreeni de rang înalt și diplomați ruși s-au întâlnit la Moscova înainte de ceea ce presa de stat nord-coreeană afirmă că este o viitoare vizită la Phenian a lui Putin – prima sa vizită în mai bine de 20 de ani. Iar Kim a vizitat Rusia pentru un summit cu Putin în septembrie, unde a aprobat războiul Kremlinului împotriva Ucrainei și a declarat: „Voi fi întotdeauna alături de Rusia”.

Cadoul lui Putin încalcă în mod potențial sancțiunile ONU impuse Coreei de Nord pentru programul său de arme nucleare, deși interdicția privind vânzările de bunuri de lux către această țară nu l-a împiedicat pe Kim să apară într-o serie de vehicule de lux de-a lungul anilor.

Liderul nord-coreean este adesea văzut fiind transportat cu șoferul în ceea ce se crede a fi o limuzină blindată Mercedes-Maybach Pullman Guard, în valoare de peste 1 milion de dolari.

În 2018, el a sosit la o întâlnire cu oficiali americani într-un Rolls-Royce negru. La începutul aceluiași an, două vehicule blindate Mercedes-Maybach S600 Guard au fost expediate din Olanda în Coreea de Nord, probabil pentru a fi folosite de Kim, potrivit Centrului pentru Studii Avansate de Apărare cu sediul la Washington.

De asemenea, centrul a raportat că Phenianul a importat peste 800 de vehicule de lux numai în perioada 2015-2017 – majoritatea provenind de la companii rusești.

În timpul vizitei lui Kim în Rusia în septembrie anul trecut, Putin i-a arătat liderului nord-coreean limuzina sa, fabricată de producătorul rus de automobile de lux Aurus.

De asemenea, fostul președinte american Donald Trump i-a oferit lui Kim o vizionare a limuzinei prezidențiale Cadillac poreclită „Bestia” în timpul discuțiilor lor din Singapore în 2018.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală