Îngrijorarea privind riscul unei erupții într-o zonă vulcanică extinsă în apropierea orașului Napoli crește, după cel mai puternic cutremur înregistrat în ultimii 40 de ani, scrie The Guardian.
Campi Flegrei, o constelație de cratere vulcanice antice, a experimentat o intensificare semnificativă a activității seismice în ultimul an, cu peste 80 de evenimente, dintre care cel mai mare a fost un cutremur de magnitudine 4,2, în primele ore ale dimineții de miercuri.
Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) din Italia, a declarat că, având în vedere creșterea activității seismice în ultimele luni, „nu vedem un sfârșit” în acest moment. El a menționat că cel mai bun scenariu ar fi ca activitatea să se oprească, așa cum s-a întâmplat după o perioadă lungă de tulburări în anii 1980, dar cel mai rău scenariu ar fi o erupție similară cu cea din 1538, care a creat o serie de mici dealuri și cratere.
„Monitorizăm situația, dar nu știm cum va evolua. În cazul unei erupții, nu știm când și unde ar putea avea loc. Chiar și o erupție mică ar putea provoca tulburări sociale semnificative”, a adăugat el.
În zona Campi Flegrei locuiesc cel puțin 360.000 de persoane, dintre care șapte dintre cele mai expuse centre locuite, inclusiv o parte din Napoli. Autoritățile au început să facă planuri pentru evacuarea populației în cazul unei erupții iminente.