Autoritățile separatiste ar fi pierdut zeci de milioane de dolari, urmare a crizei energetice. Cel puțin așa declară așa-numitul ministrul al economiei din stânga Nistrului, Serghei Obolonik.
Potrivit oficialului separatist, pierderile financiare au parvenit în mare parte din cauza suspendării activităților giganților industriali. Totodată, Obolonic a mai spus că este vorba și despre lipsa salariilor pentru o bună parte a populației sau acordarea unor plăți persoanelor care au rămas fără serviciu sau au fost forțate să stea acasă, în contextul crizei.
„Colectivele de muncitori au rămas fără salarii. Evenimente ca acestea îi fac pe oameni să-și caute un nou loc de muncă, ceea ce este fatal pentru activitatea întreprinderilor”, a spus Obolonik, citat de Pervîi Pridnestrovskii.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
După reluarea livrărilor de gaz în stânga Nistrului, liderii separatiști se pare că tatonează terenul, pentru a repune în funcțiune giganții energetici. Luni, 17 februarie, Vadim Krasnoselski insista la o ședință cu funcționarii din regiune că industria trebuie repusă în funcțiune, însă cele trei milioane de metri cubi de gaz nu sunt suficiente nici pentru a produce apă caldă.
Transnistrenii încă nu au apă caldă în case. Explicațiile lui Krasnoselski: Nu-i suficient gaz
În primele 10 zile din februarie, locuitorii din stânga Nistrului au primit gaz procurat din grantul Uniunii Europene. Ulterior, separatiștii au refuzat condițiile impuse de Bruxelles, pentru a putea primi alte 60 de milioane de euro. Tiraspolul a împrumutat 50 de milioane de euro de la Moscova și cumpără gaz de la o companie maghiară, plătită de o firmă înregistrată în Dubai.