Curs valutar
 • EUR
  20.1576
  0.3815%
 • USD
  17.2900
  -0.0353%
 • RUB
  0.2441
  0.5326%
 • RON
  4.0724
  0.3536%
 • UAH
  0.6587
  0.3188%

Avem prima țară din lume care a început vaccinarea în masă a copiilor de cel puțin doi ani

20 Sept. 2021, 16:01
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
20 Sept. 2021, 16:01 // În Lume //  Realitatea.md

Cuba nu și-a vaccinat până acum decât 40% din populație, iar mulți cetățeni aflați la risc în fața COVID așteaptă încă să fie imunizați. Oficialii au demarat însă deja vaccinarea în masă a copiilor de peste 2 ani, într-o încercare de a tempera valul pandemic actual și de a grăbi deschiderea unităților de învățământ, dar și a economiei, scriu CNN și Al Jazeera.

În septembrie, Cuba a devenit prima țară din lume care a început vaccinarea în masă, împotriva COVID, a copiilor cu vârste între 2 și 10 ani.

În vreme ce vaccinurile nu sunt obligatorii, părinții și copiii au luat cu asalt clinicile și spitalele, iar autoritățile au mers până acolo încât au convertit unele școli în centre de imunizare.

„Sunt ușurată”, a declarat Laura Tijeras, la câteva minute după ce fiica sa de 4 ani, Anisol, a primit prima doză de vaccin – serul Soberana, produs local în Cuba, scrie CNN.

„O mulțime de oameni se îmbolnăvesc încă, chiar și cu vaccinul. Suntem mai protejați”, a adăugat ea.

În timpul unei singure zile la o policlinică din Havana, unde jurnaliștii au fost invitați să asiste la vaccinări, mai bine de 230 de copii, cu vârste între 3 și 5 ani, au fost imunizați, potrivit administratorului unității medicale.

Pentru a liniști copiii, medicii și asistentele au încercat să facă întreaga experiență mai plăcută – au purtat urechi de Mickey Mouse și chiar au adus un clovn.

Asemenea adulților din Cuba, copiii vor avea nevoie de trei doze de vaccin pentru a fi considerați pe deplin imunizați.

Creștere abruptă a numărului de cazuri printre copii

Autoritățile consideră că vaccinarea micuților este necesară. Odată cu sosirea variantei Delta, numărul de cazuri printre copii a explodat, scrie CNN.

„Numărul de infectări cu noul coronavirus apărute în Cuba printre copii este alarmant”, a declarat ministrul sănătății Jose Portal Miranda, luna aceasta.

„Mulți dintre pacienții pediatrici aflați în stare gravă sau critică sunt nou-născuți”, a spus acesta.

Până acum, în timpul pandemiei, cel puțin 117.500 de minori au fost diagnosticați cu COVID în Cuba, potrivit statisticilor oficiale.

Guvernul nu a precizat câți copii au murit în timpul pandemiei. Dar de la începutul lui august, zece minori, copii și bebeluși, au fost incluși pe lista deceselor în buletinele zilnice date publicității de Ministerul Sănătății.

Noul val pandemic a amânat deschiderea școlilor

Creșterea cazurilor a determinat oficialii să anuleze deschiderea școlilor, programată pentru începutul lui septembrie.

Cum accesul la Internet de acasă rămâne un lux pentru cei mai mulți cubanezi, copiii își primesc lecțiile prin intermediul unui canal educațional la televizor.

Mulți părinți se plâng că micuții lor nu mai învață mare lucru. Cum parcurile, cinematografele și plajele sunt închise, asta înseamnă că părinții nici nu au unde să îi ducă.

În septembrie, oficialii au anunțat că vor începe să vaccineze copiii, ca parte a unui plan de a avea mai bine din 90% din populație imunizată, pentru a redeschide granițele internaționale de la mijlocul lui noiembrie. Până atunci este destul de puțin probabil că școlile își vor reîncepe cursurile.

„Vaccinarea nu va fi o condiție pentru intrarea în școli, atunci când acestea se vor redeschide”, a asigurat viceministrul educației, Eugenio González Pérez.

„Dar cerem familiilor cubaneze să își vaccineze copiii. Avem un vaccin care este 100% cubanez”, a adăugat acesta.

Autoritatea de reglementare cubaneză a dat până acum aprobare pentru trei vaccinuri produse în țară, iar oficialii spun că toate sunt extrem de eficiente în prevenirea deceselor și a formelor severe ale bolii.

În vreme ce criticii s-au plâns de lipsa de transparență a guvernului cubanez în privința dezvoltării vaccinurilor, oamenii de știință de la Havana au anunțat săptămâna trecută că au început să trimită datele privind testele clinice către Organizația Mondială a Sănătății.

Unii critici au atras atenția că vârstnicii ar trebui să fie primii imunizați

Oricum, situația vaccinării nu este strălucită.

Inițial, producătorii cubanezi au anunțat că vor putea fabrica până în septembrie, dozele necesare pentru vaccinarea întregii populații de 11,2 milioane de oameni. Ulterior, ei au admis că nu vor atinge ținta până la data dorită și au dat vina pe sancțiunile americane.

Deocamdată, Cuba a vaccinat complet în jur de 39% din populație, potrivit site-ului Our World in Data.

În august, situația pandemică s-a înrăutățit. Câteva provincii – Matanzas, Ciego de Avila și Cienfuegos – au avut nevoie de ajutorul medicilor sosiți din alte colțuri ale țării și chiar de susținerea donatorilor internaționali, scrie Al Jazeera.

Numărul zilnic al deceselor, în Cuba Sursa: Worldometers Prin urmare, Cuba a început, pentru prima dată, să folosească vaccinul chinezesc Sinopharm, chiar dacă acesta este, cel puțin potrivit declarațiilor, mai puțin eficient decât cele cubaneze.

Unii critici au subliniat că în condițiile unei lipse de vaccinuri, autoritățile ar trebui să prioritizeze imunizarea populației la risc, adică a vârstnicilor și a oamenilor cu afecțiuni cronice.

Dar medicii cubanezi care derulează campania de vaccinare au subliniat că riscurile la adresa copiilor trebuie abordate cât mai repede.

„Este mai dificil, dar satisfăcător să vaccinezi un copil”, a declarat doctorul Auroly Otaño Orteaga. „Îi faci vaccinul și știi că vor fi imunizați și nu vor avea complicații grave sau că vor muri de COVID”, a adăugat Orteaga.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
19 Oct. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit despre un posibil lockdown în Republica Moldova și instituirea alertei de Cod Roșu în țară, informează Realitatea.md. Deocamdată, șefa Ministerului Sănătății dă asigurări că în timpul apropiat, nu va fi instituit un lockdown, asta chiar dacă situația epidemiologică de COVID-19 de înrăutățește.

„Deocamdată în patru localități sunt instituite Coduri Roșii. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică vine cu unele recomandări în urma cifrelor înregistrate la nivel național. Noi abia am intrat ușor în „Cod Roșu”.  Pentru Chișinău și Bălți cu recomandări trebuie să vină Comisiile Teritoriale. Deocamdată la un lockdown nu ne putem aștepta, dar probabil vom veni cu unele recomandări mai ales în Bălți, unde vor avea loc alegeri locale”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Realitatea.md menționează că astăzi au fost înregistrate 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar 36 de persoane au pierdut lupta cu virusul.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie