Avocatul Poporului critică decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE) de a lăsa fără licenţă șase televiziuni: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Ceslav Panico cere autorităților să prezinte informațiile care au stat la baza dispoziției și recomandă identificarea măsurilor alternative.
Potrivit ombudsmanului, prin adoptarea deciziei, „autoritățile au depășit limita de asigurare a condiției respectării ingerinței minime în asigurarea unui echilibru just între respectarea dreptului la libertatea exprimării, dreptului la proprietate și asigurarea securității informaționale”. Conform lui, a fost încălcat și principiul separației puterii, deoarece CSE a adoptat hotărârea, nu instanța de judecată.
„Avocatul Poporului consideră că, în cazul suspendării licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale, autoritățile trebuie să identifice mijloace eficiente cu scopurile legitime urmărite, fără a aduce vreun prejudiciu cât de mic exercitării drepturilor fundamentale expuse mai sus. Prin urmare, Avocatul Poporului a solicitat CSE și Consiliului Audiovizualului prezentarea informațiilor adiționale pertinente care au stat la baza Dispoziţiei nr. 54 a CSE din 16.12.2022 la pct.9. (…) Avocatul Poporului recomandă autorităților să identifice alte măsuri alternative mai puțin intruzive, care au o legătură rațională cu scopul legitim urmărit, în special, asigurarea respectării standardelor în materia libertății de exprimare și dreptul la proprietate. Iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată în cadrul respectării garanțiilor unui proces echitabil, și în lumina testului de legalitate și legitimitate, necesare într-o societate democratică”, anunță Panico.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Potrivit avocatului, asemenea hotărâri trebuie luate cu atenție, luând în considerare standarde internaționale și naționale în materia drepturilor fundamentale enunțate. El punctează că s-ar putea crea un precedent juridic periculos pentru Republica Moldova, „care este necesar de a fi evitat”.
Autoritățile motivează decizia prin prisma dezinformării și manipulării, acuzând de aceste acțiuni canalele. În declarațiile de presă susținute după ședința de miercuri a Guvernului, Natalia Gavrilița făcea referire la faptul că „persoane care au furat un miliard de la cetățenii acestei țări, se folosesc inclusiv de relansarea unor emisiuni populare din mediul informațional rusesc, pentru a-și promova propriile interese”.