Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului: Nu implicați copiii în campaniile electorale

01 Iun. 2021, 10:47
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
01 Iun. 2021, 10:47 // Societate //  Valentina Buză

În contextul în care, de cele mai multe ori imaginea copilului este folosită în campaniile electorale pentru a sensibiliza publicul, iar Ombudsmanul Copilului pledează pentru sancționarea persoanelor care  implică minorii în activitatea, propaganda/agitația politică, a fost realizat un raport care prevede Protecția copiilor împotriva abuzurilor din partea concurenților electorali.

Raportul a fost analizat sub două aspecte: respectarea drepturilor copiilor ca titular de drepturi și autoritățile statului ca purtătotri de obligații pentru protecția dreptului copilului la participare.

Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a declarat că este foarte important să se respecte drepturile copiilor la viața personală.

„Copiii sunt folosiți pentru a obține devidente politice, pentru a sensibiliza populația, votanții. Ei sunt priviți ca niște persoane pasive și toate aceste circumstanțe au dus la gândul să monitorizez un scrutin electoral, să vedem care este situația și acesta a fost scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020, ambele tururi. Am monitorizat folosirea imaginii copiilor de către concurenții electorali în cadrul acestui scrutin”, a declarat Avocatul Poporului pentru drepturile omului.

Astfel, s-a elaborat raportul tematic în care este prezentată analiza standartelor internaționale, analiza legislației naționale. Sunt prezentate concluzii și recomandări, rezultatele monitorizării și un sondaj.

De asemenea, Maia Bănărescu a lansat în anul 2021 un chestionar privind consultarea opiniei copiilor în legătură cu participarea lor la procesele electorale, cu perioada de chestionare între 11-26 martie, în urma căruia s-a constat că 44.7% din respondenți cunosc ce reprezintă un proces electoral, 64,9% au spus că au fost informați despre drepturile lor în cadrul acestui proces la școală.

Totodată, 134 din copiii participanți la chestionar au afirmat că au participat la cel puțin una din întâlnirile candidaților electorali cu alegătorii împreună cu părinții sau cu unul din părinți, pe când 130 au participat în cadrul școlii, la propunerea unui profesor, iar 72 dintre respondenți au participat singuri, la inițiativa proprie. 64 dintre copiii afirmă că au fost implicați la distribuirea pliantelor, broșurilor, ziarelor unui candidat în campania electorală fără a primi o remunerare, în schimbul remunerării au fost implicați un număr de 30 de respondenți (copii).

Scopul sondajului a fost de a obține opinia copilului ce înseamnă pentru el un proces electoral și dacă el vrea să fie acea persoană activă pentru a participa la viața politică și socială.

În procesul de realizare a sondajului s-a ajuns la concluzia că puțini copii sunt interesați de acest subiect, însă totuși peste 500 de copii au participat la el.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului reiterează necesitatea implementării unor mecanisme suplimentare pentru combaterea utilizării imaginii și/sau muncii copilului în scopuri electorale sau politice.

„Din cadrul scrutinului electoral monitorizat, avem și poze-dovezi privind atragerea copiilor pe post de publicitate, participarea copiilor la întâlniri. Din motiv că ne aflăm în pragul unui alt scrutin electoral, și pentru a nu fi învinuiți de partizanat politic, am retras aceste poze care vor fi plasate ulterior scrutinului din 11 iulie”, a conchis Maia Bănărescu.

Maia Bănărescu s-a adresat concurenților electorali și altor persoane implicate în campaniile electorale cu îndemnul să trateze copiii cu respectarea demnității lor umane  și să nu admită acțiuni care să le afecteze viața privată. Ombudsmanul Copilului cheamă furnizorii de servicii media să nu distribuie publicitate bazată pe imagini ale copiilor, să asigure furnizarea de informații veridice, corecte și adaptate gradului de maturitate a copiilor.

Către părinți și profesori, alte persoane implicate în creșterea și educarea copiilor, Maia Bănărescu vine cu îndemnul ca aceștia să informeze  corect copiii despre procesele electorale, cu asigurarea explicării drepturilor derivate din acestea.

Ombudsmanul Copilului are un mesaj și pentru copii: ,,Participați activ și implicați-vă atunci când considerați că acțiunile ce derivă din procesele electorale vă vizează!”

Raportul integral poate fi accesat aici: http://ombudsman.md/wp-content/uploads/2021/05/RaportELECT2021-.pdf.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 17:48
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2021, 17:48 // Actualitate //  Realitatea.md

43 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate sâmbătă, 12 iunie 2021, în Republica Moldova, în urma efectuării a 5.762 de teste, dintre care 379 – teste Rapid – Antigen. Niciunul nu este de import și niciunul în rândul lucrătorilor medicali. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țară a ajuns la 255.758.

Alte 93 persoane au fost vindecate. În total, 248.594 persoane au fost tratate de COVID-19.

Totuși, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 196 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 55 în stare extrem de gravă (13 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19, se află 692 persoane, iar 14.682 – sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre înregistrarea a trei decese provocate de COVID-19:

Deces 6.150: Femeie de 88 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, obezitate.

Deces 6.151: Bărbat de 60 de ani din r. Căușeni, internat în SR. Căușeni.

Deces 6.152: Femeie de 78 de ani din or. Căușeni, internată în SR. Căușeni.

Amintim că, în prezent, are loc procesul de vaccinare împotriva acestui virus. Până acum, MSMPS spune că au fost administrate 528.421 de doze. Deja 145.618 de persoane au fost vaccinate cu două doze.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău