În contextul în care, de cele mai multe ori imaginea copilului este folosită în campaniile electorale pentru a sensibiliza publicul, iar Ombudsmanul Copilului pledează pentru sancționarea persoanelor care implică minorii în activitatea, propaganda/agitația politică, a fost realizat un raport care prevede Protecția copiilor împotriva abuzurilor din partea concurenților electorali.
Raportul a fost analizat sub două aspecte: respectarea drepturilor copiilor ca titular de drepturi și autoritățile statului ca purtătotri de obligații pentru protecția dreptului copilului la participare.
Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a declarat că este foarte important să se respecte drepturile copiilor la viața personală.
„Copiii sunt folosiți pentru a obține devidente politice, pentru a sensibiliza populația, votanții. Ei sunt priviți ca niște persoane pasive și toate aceste circumstanțe au dus la gândul să monitorizez un scrutin electoral, să vedem care este situația și acesta a fost scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020, ambele tururi. Am monitorizat folosirea imaginii copiilor de către concurenții electorali în cadrul acestui scrutin”, a declarat Avocatul Poporului pentru drepturile omului.
Astfel, s-a elaborat raportul tematic în care este prezentată analiza standartelor internaționale, analiza legislației naționale. Sunt prezentate concluzii și recomandări, rezultatele monitorizării și un sondaj.
De asemenea, Maia Bănărescu a lansat în anul 2021 un chestionar privind consultarea opiniei copiilor în legătură cu participarea lor la procesele electorale, cu perioada de chestionare între 11-26 martie, în urma căruia s-a constat că 44.7% din respondenți cunosc ce reprezintă un proces electoral, 64,9% au spus că au fost informați despre drepturile lor în cadrul acestui proces la școală.
Totodată, 134 din copiii participanți la chestionar au afirmat că au participat la cel puțin una din întâlnirile candidaților electorali cu alegătorii împreună cu părinții sau cu unul din părinți, pe când 130 au participat în cadrul școlii, la propunerea unui profesor, iar 72 dintre respondenți au participat singuri, la inițiativa proprie. 64 dintre copiii afirmă că au fost implicați la distribuirea pliantelor, broșurilor, ziarelor unui candidat în campania electorală fără a primi o remunerare, în schimbul remunerării au fost implicați un număr de 30 de respondenți (copii).
Scopul sondajului a fost de a obține opinia copilului ce înseamnă pentru el un proces electoral și dacă el vrea să fie acea persoană activă pentru a participa la viața politică și socială.
În procesul de realizare a sondajului s-a ajuns la concluzia că puțini copii sunt interesați de acest subiect, însă totuși peste 500 de copii au participat la el.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului reiterează necesitatea implementării unor mecanisme suplimentare pentru combaterea utilizării imaginii și/sau muncii copilului în scopuri electorale sau politice.
„Din cadrul scrutinului electoral monitorizat, avem și poze-dovezi privind atragerea copiilor pe post de publicitate, participarea copiilor la întâlniri. Din motiv că ne aflăm în pragul unui alt scrutin electoral, și pentru a nu fi învinuiți de partizanat politic, am retras aceste poze care vor fi plasate ulterior scrutinului din 11 iulie”, a conchis Maia Bănărescu.
Maia Bănărescu s-a adresat concurenților electorali și altor persoane implicate în campaniile electorale cu îndemnul să trateze copiii cu respectarea demnității lor umane și să nu admită acțiuni care să le afecteze viața privată. Ombudsmanul Copilului cheamă furnizorii de servicii media să nu distribuie publicitate bazată pe imagini ale copiilor, să asigure furnizarea de informații veridice, corecte și adaptate gradului de maturitate a copiilor.
Către părinți și profesori, alte persoane implicate în creșterea și educarea copiilor, Maia Bănărescu vine cu îndemnul ca aceștia să informeze corect copiii despre procesele electorale, cu asigurarea explicării drepturilor derivate din acestea.
Ombudsmanul Copilului are un mesaj și pentru copii: ,,Participați activ și implicați-vă atunci când considerați că acțiunile ce derivă din procesele electorale vă vizează!”
Raportul integral poate fi accesat aici: http://ombudsman.md/wp-content/uploads/2021/05/RaportELECT2021-.pdf.